Pretraga

Umjesto bivšeg dekana FFZG-a u Odbor za proračun Sveučilišta ušao profesor s KBF-a

A- A+

Senat Sveučilišta u Zagrebu na prethodnoj je sjednici donio niz važnih odluka, koje su zbog problema s Hrvatskim studijima pale u drugi plan. Prije same sjednice neslužbeno je najavljeno kako će se glasati i o osnivanju Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku te Centra za protestantsku teologiju Matije Vlačića Ilirika. I dok se za potvrdu dnevnog reda i službene rezultate glasanja o tim točkama čeka sljedeći Senat, na stranicama zagrebačkog Sveučilišta objavljen je samo dio odluka s posljednje sjednice. Između ostalog, na Senatu Sveučilišta 17.  je siječnja 2017. imenovana zamjena za Vlatka Previšića, bivšeg predsjednika Odbora za proračun. Umirovljenog dekana FFZG-a kao člana Odbora zamijenit će profesor Mario Cifrak s Katoličko bogoslovnog fakulteta, a novi predsjednik Odbora za proračun postaje dekan Rudarsko geološko naftnog fakulteta Zoran Nakić.

foto: Marko Matijević| www.srednja.hr

Posljednja sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, održana sredinom siječnja 2017. godine, ostala je zapažena po prosvjedu studenata Hrvatskih studija. Oni su pred Rektoratom zagrebačkog Sveučilišta jasnom i glasnom porukom istaknuli svoj stav i želju da njihova obrazovna institucija nakon više od 20 godina postane fakultet. Unatoč pritisku studenata, Senat je velikom većinom potvrdio odluku da Hrvatski studiji postanu Odjel.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji stavili svoju sudbinu u ruke Senata Sveučilišta u Zagrebu

Na web stranici Sveučilišta samo dio odluka s posljednje sjednice Senata

Uz izglasavanje novog statusa Hrvatskih studija, Senat Sveučilišta sredinom siječnja donio je niz važnih odluka, ali u rubrici ‘Odluke Senata’ na službenim stranicama do sada je objavljen samo dio izglasanih promjena.

Kroz priopćenje za medije, Sveučilište je službeno potvrdilo novi status Hrvatskih studija, a do sada se izjasnilo i o odlukama koje su vezane za Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenstvo za sveučilišnu nastavnu literaturu Sveučilišta u Zagrebu, dok službena potvrda o osnivanju novih Sveučilišnih centara još uvijek nije objavljena.

Izdvojeni članak

[Foto] Objavljena osmrtnica Hrvatskih studija – Posljednji ispraćaj ispred Sveučilišta

Profesor KBF-a mijenja bivšeg dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Osim toga, izmijenjen je i sastav Odbora za proračun Sveučilišta u Zagrebu. Bivši dekan Filozofskog fakulteta umirovljen je početkom listopada prošle godine pa se morala pronaći njegova zamjena u Odboru za proračun, kojem je on kao dekan FFZG-a bio i predsjednik od 29. listopada 2014. godine.

Prema odluci Senata Sveučilišta, novi član Odbora za proračun je Mario Cifrak s Katoličko bogoslovnog fakulteta, a novi predsjednik je Zoran Nakić, dekan Rudarsko geološko naftnog fakulteta.

Odbor za proračun savjetodavno je tijelo Senata i Rektorskog kolegija koje obavlja poslove pripreme prijedloga proračuna Sveučilišta, vrši nadzor nad korištenjem proračuna, razmatra završne račune Sveučilišta i njegovih sastavnica i druga financijska izvješća, predlaže mjere racionalizacje u financijskom poslovanju Sveučilišta i njegovih sastavnica te predlaže Sveučilišnom savjetu mjere u slučajevima nepoštivanja proračuna i utvrđene financijske politike na Sveučilištu.