Pretraga

Hrvatski studiji stavili svoju sudbinu u ruke Senata Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, zaključeno je da Hrvatski studiji podržavaju rad Sveučilišta da se konačno riješi pitanje Hrvatskih studija. Predstavnici Sveučilišta na čelu s rektorom Borasom predstavili su ideju da Hrvatski studiji postanu odjel, a ne fakultet. Upravo je taj plan studentima i upravi predložio Odbor za rješavanje pravnog statusa Hrvatskih studija na sastanku 21. prosinca 2016. godine.

foto:srednja.hr

Prema informacijama profesora člana ZNV-a te prema objavi inicijative ‘Studenti govore’, na današnjoj je izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća sa 18 glasova ‘ZA’ zaključeno kako Hrvatski studiji podržavaju rad Sveučilišta da se konačno riješi njihovo pitanje. Sedam članova ZNV-a bilo je protiv, a sedam suzdržano. Prije glasovanja su čelni ljudi Sveučilišta predstavili ideju da Hrvatski studiji postanu odjel. Zaključak pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Studenti na sastanku s rektorom saznali kako se planira riješiti status Hrvatskih studija

Rektor Boras na sjednici ZNV-a

Današnjoj sjednici ZNV-a prisustvovali su i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prorektor Ante Čović (ujedno i predsjednik Odbora za rješavanje pravnog statusa HS-a) te akademik Mislav Ježić, član spomenutog Odbora. Iz inicijative ‘Studenti govore’ prisustvo rektora Borasa na sjednici ZNV-a protumačili su kao kršenje autonomije Hrvatskih studija. Smatraju kako se Boras miješa u program, misiju i viziju Studija.

Kako navode iz inicijative, trećina članova ZNV-a nije se pojavila na današnjoj sjednici, a zanimljivo je kako su glasovali i članovi Filozofskog fakulteta Družbe Isusove. Poneki studenti i dalje studiraju na FFDI-ju i na jednom od smjerova HS-a. Podsjetimo, FFDI donedavno je bio Odjel za filozofiju i religijske znanosti Hrvatskih studija. No, u akademskoj godini 2015./2016. Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o uključenju FFDI-ja kao ustanove u sastav Sveučilišta u Zagrebu, i to kao punopravne sastavnice pod nazivom Fakultet filozofije i religijskih znanosti. Prema informacijama inicijative ‘Studenti govore’ i jednog profesora sa ZNV-a, predstavnici FFDI-ja sa šest su glasova podržali zaključak da se ovlasti o odlučivanju prenesu s Hrvatskih studija na Sveučilište.

Preostale glasove ZA dali su studentski predstavnici (4), uprava Hrvatskih studija (6) te profesori Talanga i Pranjić. Podsjetimo, rektor je sukladno svojim ovlastima imenovao voditelja Hrvatskih studija Maria Grčevića unatoč tome što on nije dobio većinu na ZNV-u Hrvatskih studija.

Izdvojeni članak

Rektorova logika: Boras imenovao voditelja Hrvatskih studija kojeg studenti i profesori ne žele

Ostvaruje se prijedlog iz prosinca o odjelu

Prema riječima prorektora Čovića sa sastanka 21. prosinca, Studiji ovom reformom mogu postati sastavnica Sveučilišta u sastavu pravne osobe, čime bi dobili viši status nego do sada kao Centar. Prijedlog je studentima iz inicijative, kako su nam tada rekli, bio šokantan.

– Nadali smo se da se odustalo od spomena ikakvog Odjela nakon neslavno propalog istog prijedloga za rješavanje ‘neuklopljenosti’ Odjela za psihologiju u profil Hrvatskih studija. Pitamo se zašto se pravni status već jednom ne može riješiti na način da Studiji postanu fakultet, kazali su iz inicijative Studenti govore u prosincu.

Drugačijeg mišljenja je tada bio član uprave fakulteta i ‘Odbora za rješavanje pravnog statusa HS-a’ Marinko Šišak koji je istaknuo kako su Hrvatski studiji i u sadržajnom i u metodološkom smislu koncipirani drugačije od ostalih sastavnica Sveučilišta. Osim toga, pokrenuti su na drugačijim principima i imaju specifičnu ulogu u okviru Sveučilišta u Zagrebu.

– Ideja da Hrvatski studiji postanu sveučilišni odjel čini mi se u potpunosti prihvatljiva. Mnoga europska sveučilišta ustrojena su na odjelskom principu, a dobar dio i hrvatskih. Primjerice, jedno od bolje ustrojenih sveučilišta u Hrvatskoj, ono riječko, ima i fakultet i odjele u svojem sastavu. Slično je i sa zadarskim i još nekima kod nas, rekao nam je profesor Šišak u prosincu.

Izdvojeni članak

Voditelj Hrvatskih studija: U mandatu rektora Borasa dobit ćemo status fakulteta

Senat Sveučilišta će morati odlučiti o odjelu dvotrećinskom većinom

Statut Sveučilišta u Zagrebu u članku 45. propisuje odrednice sveučilišnog odjela. U stavku 4 određeno je kako se ‘pobliže odredbe o radu odjela, načinu izbora, imenovanja i razrješenja pročelnika, nadležnostima pročelnika i odjelskog vijeća, načinu nastupanja odjela u pravnom prometu, njegovom položaju u odnosu na druge, posebno matične i srodne, sastavnice, te o drugim pitanjima važnim za rad odjela, utvrđuju se odlukom Senata dvotrećinskom većinom o osnivanju odjela i njegovim općim aktima’.

Kako stvari stoje, prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, i dalje će Senat Sveučilišta odlučivati o svim bitnijim stvarima na Hrvatskim studijima. Bivši voditelj Hrvatskih studija Josip Talanga je u opširnom razgovoru za srednja.hr krajem 2014. godine uvjerljivo govorio kako će Hrvatski studiji postati fakultet u mandatu rektora Borasa jer je takav dogovor. Danas je prema riječima studenata svojim glasom dao podršku Sveučilištu.