Pretraga

Urnebesno upozorenje sveučilišta studentima: ‘Starac i more’ sadrži eksplicitne prizore – ribolova

A- A+

Lektira ‘Starac i more’, jedan od klasika Ernesta Hemingwaya koju u Hrvatskoj čitaju srednjoškolci, prema mišljenju škotskog sveučilišta mora imati ‘upozorenje’ o ‘eksplicitnim prizorima ribolova’. Tako je Sveučilište Highlands and Islands odlučilo na roman nagrađen Pulitzerom i Nobelovom nagradnom staviti ‘obavijest’ za studente kako ih radnja ne bi iznenadila i uznemirila.

Foto: Unsplash

Starac i more‘ je priča o čovjeku koji je odlučno krenuo u lov na ribu, iako je već 84 dana bio bezuspješan. Ta njegova borba za uspjehom, iako je već u godinama, često se koristi kao metafora za život, a autor romana, Ernest Hemingway, za to je dobio Pulitzera te Nobelovu nagradu. U Hrvatskoj učenicima je to obavezna lektira u srednjoj školi, a danas, više od 70 godina nakon što je roman napisan, doživljava ‘udarac’ suvremenog i modernog doba.

Sveučilište, sasvim ozbiljno, upozorava studente na ‘eksplicitne prizore ribolova’

Naime, Sveučilište Highlands and Islands u Škotskoj odlučilo je da ‘Starac i more’ mora imati ‘upozorenje o eksplicitnim prizorima – ribolova‘ kako bi ‘zaštitili’ studente od ‘uznemirujućeg sadržaja’, piše Daily Mail. Da stvar bude još bolja, područje gdje se nalazi sveučilište je poznato po ribolovu i ribolovnoj industriji.

– Upozorenja o sadržaju omogućuju studentima da donose informirane odluke, kratko je objasnio ovaj postupak glasnogovornik sveučilišta za Daily Mail.

Izdvojeni članak

Lektira koju ste svi pročitali postaje film: Snimanje je krenulo, pogledajte tko sve glumi

‘Ovo je izuzetno glupo’

Ovo nije prvi put da je škotsko sveučilište stavilo ‘upozorenje’ na klasična djela. Tako se na popisu ‘uznemirujućih sadržaja’ našla i Ilijada koja je u 8. stoljeću prije Krista te su studenti upozoreni su da sadrži ‘prizore nasilne borbe’. Upozorenje ima i Frankenstein jer, prema mišljenju sveučilišta, ‘sadrži nasilno ubojstvo i okrutnost’. Pošteđeni nisu ostali ni Romeo i Julija pa tako imaju upozorenje o ‘ubodima, otrovu i samoubojstvu’.

– Ovo je izuzetno glupo s obzirom na ovisnost gospodarstva tog područja o industrijama poput ribarstva i poljoprivrede. Mnoga velika književna djela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugerira li sveučilište, sasvim ozbiljno, da na svu takvu literaturu treba staviti upozorenja?, poručio je Jeremy Black, profesor povijesti za Daily Mail.

Izdvojeni članak

Gdje je nestao ‘Vlak u snijegu’? U knjižnicama nema dovoljno lektira za sve učenike

‘Sada bi to moglo potaknuti studente da se klone te knjige’

Po tom pitanju javila se i autorica biografije Ernesta Hemingwaya, Mary Dearborn, te se osvrnula kako su filmske i televizijske adaptacije djela ‘Starac i more’ označene kao prikladne za djecu.

– Ovo je besmislica. Oduševljena sam idejom da bi sada to moglo potaknuti studente da se klone knjige. Svijet je nasilno mjesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Velik dio nasilja u priči ukorijenjen je u prirodnom svijetu. To je zakon prirode, objasnila je Dearborn za Daily Mail.