Pretraga

Gdje je nestao ‘Vlak u snijegu’? U knjižnicama nema dovoljno lektira za sve učenike

A- A+

Na društvenim mrežama proteklog se tjedna tražila lektira više. Konkretno, roditelji su tražili Vlak u snijegu za svoju djecu jer ih jednostavno nisu pronalazili u knjižnicama u Zagrebu, iako su probali i ranije posuditi knjigu, nije ih bilo. Iz Knjižnica grada Zagreba tvrde da je problem što većina škola u isto vrijeme čita iste lektire, no roditelji poručuju – organizirajte se.

Foto: Pixabay

Iako u današnje vrijeme lektire postoje i u PDF formatima na raznim internetskim platformama, ipak to nije to kada se drži prava knjiga u ruci. Stoga je mnogo roditelja posljednjih tjedan dana u potrazi za lektirom Vlak u snijegu koja je isparila iz knjižnica u Zagrebu.

– Znam da ima na internetu u PDF-u svih lektira, ali nije to isto kao kad držite pravu knjigu u rukama. Plus, dijete vježba odgovornost time što mora paziti da vrati na vrijeme, da je ne ošteti, da je ne izgubi itd. I nije samo stvar toga da ‘trebate je ranije posuditi’ jer odemo je ranije posuditi i opet je nema. Nije se samo s ovom lektirom to događalo, pričaju nam roditelji.

‘Možda ih je puno oštećeno ili izgubljeno, a nikad ih nisu nadoknadili’

Kako bi doskočili nestašici lektira, na društvenim mrežama tražili su ljude koji imaju Vlak u snijegu u svojoj kućnoj biblioteci.

– Ne znam do čega je, nekako mi se činilo lakše doći do lektira kad sam ja školarac bila (čak i u zadnji čas), 90 posto sam ih u kvartovskoj knjižnici uspjela naći, a za ostale sam samo malo dalje morala ići, ali uvijek bih na koncu našla knjigu. Možda ih je jednostavno puno oštećeno ili izgubljeno tijekom vremena, a nikada ih nisu nadoknadili misleći da bude dovoljno komada, smatraju roditelji.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako nakon 40 godina izgleda legendarna ekipa iz filma Vlak u snijegu

‘Škole bi se trebale uskladiti da nemaju svi istu lektiru istovremeno’

Iz Knjižnice grada Zagreba tvrde kako vode brigu o nabavi lektirnih naslova, odnosno da nastoje biti potpora školskim knjižnicama.

– Ponekad se dogodi da su određeni naslovi posuđeni zbog toga što se u jednoj ili više škola u isto vrijeme čitaju isti lektirni naslovi. Članovi Knjižnica grada Zagreba imaju mogućnost s jednom članskom iskaznicom posuđivati na 42 lokacije naše mreže. Lektirni naslovi mogu se pronaći i na portalu e-lektire, poručili su iz KGZ-a.

No, roditelji smatraju kako se taj problem vrlo lako može riješiti.

– Bilo bi super da se ili organizira nabavka većeg broja knjiga, ili da se škole koliko toliko usklade da baš nemaju svi istovremeno istu lektiru ako je to moguće, poručili su roditelji.

Ako ništa drugo, barem je dobra vijest kod ove situacije da djeca ipak čitaju lektire.