Pretraga

Velika analiza poslijediplomskih studija: Na doktorskim iz društvenih znanosti ima više nastavnika nego studenata

A- A+

Agencija za znanosti i obrazovanje napravila je reakreditaciju svih doktorskih studija u Republici Hrvatskoj. Saznali smo kako ukupno imamo 9.645 doktorskih studenata, od kojih najviše, 29 %, studira u području društvenih znanosti. Ipak, najvećim su postotkom ocjena visoke kvalitete stručna povjerenstva ocijenila pokazatelje na doktorskim programima u prirodnim znanostima (69 %). Reakreditacija je otkrila još nekoliko zanimljivih detalja.

Foto: Pixabay

Pokazatelji u kojima većina programa treba poboljšanje odnose se na to da su ishodi učenja i kompetencije koje se postižu u skladu s razinom 8.2. HKO-a (49,42 % visokih ocjena), zatim na znanstvenu prepoznatljivost institucije (48,92 % visokih ocjena), visokokvalificirane znanstvenike (47,68 % visokih ocjena), raspodjelu financijskih sredstava (46,76 % visokih ocjena), kvalitetne istraživačke resurse (46,39 % visokih ocjena), usklađenost sa znanstvenom misijom (46,19 % visokih ocjena), broj i opterećenost nastavnika (46,01 % visokih ocjena), upisne kvote temeljene na financijskoj dostupnosti (43,98 % visokih ocjena)…

Dio je to samo 119 stranica dugog izvješća o reakreditaciji doktorskih programa na hrvatskim visokim učilištima koju je Agencija za odgoj i obrazovanje izradila uz pomoć dvjestotinjak domaćih i inozemnih stručnjaka.

– Najvećim su postotkom ocjena visoke kvalitete stručna povjerenstva ocijenila pokazatelje na doktorskim programima u prirodnim znanostima (69 %). Približno isti udio ocjena visoke kvalitete pronalazimo u biomedicini i zdravstvu (58 %), tehničkim (56 %) i biotehničkim znanostima (54 %). U društvenim je znanostima visokom razinom kvalitete ocijenjeno 48 % pokazatelja, a u interdisciplinarnim 36 % njih. Najmanji udio visokih ocjena nalazimo u humanističkim znanostima (35 %), stoji u izvješću.

Ukupno imamo 9.645 doktorskih studenata, od kojih najviše, 29 %, studira u području društvenih znanosti. Ondje predaje i najviše nastavnika, više ih je čak i od studenata.

Broj studenata, nastavnika i mentorima po područjima | izvor: AZVO

U društvenom području postoji i najviše poslijediploskih programa, njih 36.

Broj i udio programa po područjima | izvor: AZVO

Povodom predstavljanja reakreditacije, u srijedu će se održati konferencija Vrednovanje doktorskih studija u RH – pregled reakreditacije, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

PROUČITE IZVJEŠĆE:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.87 MB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.