Pretraga

Veliki studentski centar izašao u susret izvanrednim studentima: Mogu raditi već od četvrtka

A- A+

Zakon o obavljanju studentskih poslova je u Narodnim novinama objavljen 31. listopada, a na snagu stupa 8. studenog. Jedna od većih izmjena koje donosi jest omogućavanje studentskog rada i izvanrednim studentima. Iako ustanove koje obavljaju djelatnost posredovanja imaju čak 60 dana da poslovanje usklade s novim Zakonom, jedan SC najavljuje kako će kod njih izvanredni studenti već od četvrtka moći realizirati to pravo.

Foto: srednja.hr

Iz Studentskog centra u Rijeci izvijestili su kako će već od četvrtka njihovim posredstvom i izvanredni studenti moći realizirati svoje novo pravo na studentski rad.

Izdvojeni članak

Napokon poznato kada će izvanredni studenti moći raditi preko student servisa

– Dana 31.10.2018. godine u Narodnim novinama (NN 96/2018) objavljen je Zakon o obavljanju studentskih poslova koji stupa na snagu dana 08.11.2018. godine. Ustanove imaju rok od 60 dana da usklade svoje poslovanje. Studentski centar Rijeka će na svojim stranicama dana 07.11.2018. godine objaviti točan postupak učlanjenja i način podizanja ugovora što će biti utvrđeno na sastanku Zajednice svih Studentskih centara RH sutra, 06.11.2018. Izvanredni studenti će moći realizirati svoje pravo na rad već od 08.11.2018. na šalteru Student servisa u Kampusu, poručuju iz Studentskog centra u Rijeci.

Podsjetimo, osim omogućavanja rada izvanrednim studentima, Zakon o obavljanju studentskih poslova unificira minimalnu satnicu na državnoj razini. Satnica se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnom propisu podijeli sa 160.

Zakon otvara mogućnost izdavanja i vraćanja studentskih ugovora elektroničkim putem te tako staje na kraj redovima u student servisima. Istovremeno štiti i određena prava studenata – strože je definiran zakonski rok isplate naknade studentu, studenti dobivaju pravo na uvećanje naknade za 50% za noćno obavljanje posla, obavljanje posla blagdanom i nedjeljom. Konačno, ovlasti inspektora rada proširuju se i na studentski rad, a iskorištavanje tog instituta ograničit će se tako što posrednici ne mogu posredovati za studenta koji je dva puta promijenio ili koji je više od dva puta promijenio studijski program.

Nakon što Zakon o obavljanju studentskih poslova stupi na snagu 8. studenog, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima 60 dana da donese popratne pravilnike koji detaljnije propisuju uvjete iz Zakona. Isti rok za usklađivanje poslovanja s novim Zakonom imaju i ustanove koje obavljaju djelatnost posredovanja, dakle, do 8. siječnja 2019.