Pretraga

Kakav uspjeh: Profesor i asistent s PMF-a riješili dva višegodišnja matematička problema

A- A+

Vjekoslav Kovač, profesor na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu i Adrijan Beker, asistent i doktorski student, riješili su dva matematička problema koja je za života postavio jedan od najvećih matematičara, Paul Erdős. Erdős je postavio više stotina problema, a Kovač i Beker jedini su naši matematičari koji i rade u Hrvatskoj, a kojima je ovo pošlo za rukom.

Adrian Beker_ Vjekoslav Kovač

Odozgo prema dolje: Adrian Beker, Vjekoslav Kovač | foto: Hrvatsko matematičko društvo/ Unsplash

Za novih uspjeh u hrvatskoj znanstvenoj zajednici pobrinula su se dvojica matematičara s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF). S tog fakulteta priopćeno je kako su profesor i asistent riješili dva matematička problema koja je za života postavio jedan od najvećih matematičara, Paul Erdős.

– Nedavno je Vjekoslav Kovač, redoviti profesor na Matematičkom odsjeku PMF-a, riješio problem #189 pokazavši da postoji bojenje ravnine u konačno mnogo boja takvo da ne postoji pravokutnik jedinične površine sa sva četiri vrha iste boje. Potom je Adrian Beker, asistent i doktorski student također na Matematičkom odsjeku PMF-a, riješio problem #356 pokazavši da, za svaki prirodni broj n, postoje prirodni brojevi a1<a2<…, navode s PMF-a.

Jedini matematičari koji žive i rade u Hrvatskoj, a da im je to pošlo za rukom

O čemu je zapravo riječ? Pa kako pojašnjavaju s PMF-a, kao i iz Hrvatskog matematičkog društva, Paul Erdős bio je jedan od najpoznatijih matematičara prošlog stojeća. Tu su je titulu priskrbio uglavnom zahvaljujući postavljanju otvorenih problema s elementarnim i jednostavnim formulacijama, ali koji su bili tik izvan dosega poznate matematike te iziskivali maštovita rješenja ili razvoj novih tehnika.

– Nemoguće je sakupiti baš sve probleme koje je Erdős postavio za života, ali britanski matematičar Thomas Bloom započeo je projekt prikupljanja velikog broja najzanimljivijih Erdősevih problema. Trenutno se na web stranici Erdős problems nalazi oko 500 problema i samo oko petina ih je do danas riješena, navode s Matematičkog odsjeka PMF-a.

Među riješenima su sada, dakle i dva koja su riješili naši matematičari. Kako ističu s fakulteta, Kovačevi i Bekerovi dokazi za sada su objavljeni samo u obliku preprinata, ali sama rješenja su vrlo elegantna te su već provjerena i potvrđena na web stranici ‘Erdős problems’.

– Vjekoslav Kovač i Adrian Beker su do sada jedini hrvatski matematičari koji žive i rade u Hrvatskoj, a koji su riješili neki od Erdősevih problema. Od hrvatskih matematičara, u smislu porijekla, je među rješavateljima još i pokojni Branko Grünbaum, stoji u priopćenju Matematičkog odsjeka PMF-a.

Izdvojeni članak
Dekan PMF-a u Zagrebu Mirko Planinić održao je prijem za maturante koji su briljirali na maturi

PMF podijelio poklone svojim brucošima koji su ljetos briljirali na maturi: Ovo su imena najboljih

Beker je prije nekoliko godina bio jedan od najboljih učenika u Hrvatskoj

Čitateljima portala srednja.hr ime Adriana Bekera zasigurno nije nepoznato. Naime, Beker je zahvaljujući svojim uspjesima na međunarodnim i domaćim natjecanjima proglašen jednim od najboljih učenika u Hrvatskoj – 2017. dobio je čak pet Oskara znanja. O njemu smo tim povodom na srednja.hr objavili veliku priču.

– Nemam sasvim jasnu predodžbu o onome čime bih se želio baviti u budućnosti, ali vjerujem da će biti nešto vezanu uz matematiku. Zasad sam vjerojatno najskloniji radu u znanosti, ali vidjet ću, možda me zainteresira i neka od praktičnih primjena matematike, rekao nam je Beker prije pet godina, kada je još pohađao XV. gimnaziju u Zagrebu.

Tada nam je otkrio kako mu je želja upisati studij na Sveučilištu u Cambridgeu. Ta želja Adrianu se, zahvaljujući njegovu radu i trudu, i ostvarila, pa smo godinu kasnije objavili još jedan članak o njegovom uspjehu.

Copy link
Powered by Social Snap