Pretraga

Vice nije plagirao doktorat, kaže povjerenstvo iz Osijeka: O tome je odlučivao i njegov kolega iz HDZ-a

A- A+

Vice Mihanović nije plagirao svoj doktorat. Ne kažemo mi, nego povjerenstvo osječkog sveučilišta čija je zadaća bila odgovoriti na to pitanje. Osam mjeseci nakon što je otkriveno da je Vice prepisao dobar dio svojeg doktorata i da nije svugdje adekvatno navodio izvor, povjerenstvo je donijelo odluku. Među onima koji su odlučivali se našao i Vicin stranački kolega, HDZ-ovac Jerko Glavaš.

vice mihanović

Foto: Screenshot N1, Unsplash; Ana Klaric | ilustracija srednja.hr

Vice Mihanović, šef splitskog HDZ-a i ravnatelj Lučke uprave, doktorirao je na Ekonomskom fakultetu osječkog sveučilišta još 28. veljače 2018. godine. Ove godine u ožujku, novinari otkrivaju da je dobar dio njegove doktorske disertacije – prepisan – bez adekvatnog navođenja izvora. Nakon toga slijede mjeseci i mjeseci nazovimo pokušaja da se oformi tijelo koje će procijeniti je li Vice zaista plagirao doktorat i treba li mu ga, slijedom toga, možda i oduzeti. Nakon tri neuspjela pokušaja i više od osam mjeseci nakon otkrića, konačno je donesena odluka. Vice, pogađate, nije kriv.

Prepisivanje svedeno na ‘nedostatke’ i ‘propuste’

Kako je ekskluzivno doznao tportal, povjerenstvo je utvrdilo da Vicin doktorat svojim konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazuje postavljene hipoteze i ostvaruje ciljeve. Slijedom toga, zaključuju kako ta doktorska disertacija predstavlja znanstveni doprinos u polju ekonomije. Prepisane dijelove Vicinog doktorata, konkretno onih barem 18 posto koje je otkrio sofisticirani softver za provjeru autentičnosti akademskih radova PlagScan, spomenuto povjerenstvo svodi na ‘nedostatke i propuste’.

– Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio, stoji u izvješću povjerenstva koje prenosi tportal.

Shodno tomu Senat osječkog sveučilišta, inače temeljno upravljačko tijelo, zaključuje da nema elemenata za postupanje u skladu s odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju; konkretno, odredbama članka 82., stavka 3 i 4 prema kojima, ako se utvrdi da su stečeni protivno propisima i pravilima, akademski naziv ili stupanj mogu oduzeti osobi. Drugim riječima, Vice će zadržati svoj doktorat, no samo će ga se morati malo doraditi. Malo će, doduše, doznaje tportal, ‘nastradati’ Vicina mentorica, profesorica Ivana Barković Bojanić protiv koje će se pokrenuti stegovni postupak.

Izdvojeni članak
vice mihanović

HDZ-ovac s faksa dobio novac za studiju koju naručuje Lučka uprava, gdje je ravnatelj Vice Mihanović

O doktoratu odlučivao i HDZ-ovac

Ako ste mislili da tu priča staje, varate se. Podsjetimo, novinar Indexa u kolovozu je objavio dosta indikativan članak. Dogodilo se to nakon što je neslužbeno popričao s jednim od dosta istaknutih članova HDZ-a. HDZ-ovac mu je, podsjetimo, rekao da će Vicu spasiti povjerenstvo na način da će utvrditi kako empirijski dio njegova rada, koji, prema Indexu, nosi manje od trećine cijele disertacije, predstavlja originalni znanstveni doprinos. Vice je, podcrtao je sinoć Index, zaista ‘spašen’ na taj način.

Napomenimo da su se dva povjerenstva koja su trebala odlučivati o Vicinom doktoratu već raspala. U ovo treće, imenovano koncem listopada, ušli su profesori Jerko Glavaš i Zdravko Tolušić. Glavaš je, inače, predsjednik HDZ-a u osječkoj četvrti Tvrđa i čelnik Odbora za društvene djelatnosti osječkog ogranka HDZ-a, a osim toga, bio je i pomoćnik voditelja doktorskih studija na kojima je Vice obranio svoj doktorat. I to je povjerenstvo trebalo donijeti odluku do konca studenog, no onda su rok još jednom produljili na mjesec dana pa je odluka stigla tek sada.

‘Neću komentirati, sve opraštam’

Vice se na svojim društvenim mrežama oglasio u vezi odluke da nije plagirao svoj rad kazavši da ju je primio na znanje i da ju neće komentirati, a onda pak napisao dvije rečenice komentara na sve one koji su ga, kako kaže, izložili javnom linču.

– Odluku Povjerenstva osječkog sveučilišta primio sam na znanje i neću je komentirati. Onima iz politike i medija, koji su sve ovo pokrenuli, samo da bi me kompromitirali u predizborno vrijeme, poručujem da im sve opraštam, ali im neću zaboraviti javni linč kojem su me izložili, ne radi mene samoga nego prvenstveno zbog moje obitelji. Utakmica tek počinje, idemo raditi, napisao je slavodobitno Vice.

https://www.facebook.com/vice.mihanovic1/posts/302261385243924

‘Ovakvo prostituiranje znanosti…’

Ovaj je slučaj, nazvavši ga prostituiranjem znanosti, komentirala i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Ovih su dana, istaknula je, doktorati postali jeftina roba, a osječkog rektora i sveučilišta optužila da se skrivaju iza paragrafa i pravilnika.

– Suština je da se političari kite akademskim stupnjevima, a pojedini mentori, dekani i rektori, koji su i sami često stranački ljudi, im to omogućuju. Ovakvo prostituiranje znanosti je moguće zato što su pojedini mentori ljudi koji nisu znanstvenici i nemaju ljudskoga integriteta, zato što na nekim fakultetima znanstvenike nije sram loših doktorata koje ‘uglednici’ kod njih obrane, a i zato što kandidati-političari na doktorat gledaju kao još jednu stepenicu u svojem političkom usponu i za znanost im se fućka, napisala je Divjak.

Konkretan slučaj, dodala je, ogledni je primjerak gdje su svi uključeni, pa čak i oni koji su odbili biti uključeni u postupak provjere, ‘osramotili sebe i svoj fakultet, svoje sveučilište, ali i akademsku zajednicu’.

https://www.facebook.com/prof.dr.sc.BlazenkaDivjak/posts/447248096758556

Mihanoviću ovo nisu jedini skandali

Moćnom splitskom HDZ-ovcu ovo nisu jedini skandali. Kako je srednja.hr otkrila krajem svibnja, Zavod za menadžment pomorskih tehnologija na splitskom Pomorskom faksu, gdje je Vice Mihanović zaposlen kao nastavnik, izradio je, za novac, barem jednu studiju naslova ‘Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046’ koju je naručila Lučka uprava Split.

Na čelu Lučke uprave nalazi se, kao njen ravnatelj, upravo Mihanović. Studija je Lučku upravu koštala 156.000 kuna, koje su uplaćene Pomorskom faksu, a za svoj angažman neki su nastavnici dobili i honorare. Jedan od njih Mihanovićev je kolega, što s faksa, što iz stranke, Luka Vukić, koji je za svoj obol studiji dobio 6.061,40 kuna.

Dopuna tekstu 21.12.2021. u 14:16 sati

Boris Crnković, dekan Ekonomskog faksa u Osijeku, na kojem je Vice stekao sporni doktorat, za N1 je pojasnio tko će morati prepraviti doktorsku disertaciju. Poziv će, kazao je, uputiti i Vici i njegovoj mentorici, profesorici Barković Bojanić.

– Moramo poštivati proceduru, u ovom trenutku nismo niti zaprimili odluku Sveučilišta, a kad je zaprimimo ćemo postupiti u skladu s njom. Tada će biti moguće otvoriti pitanje pokretanja stegovnog postupka protiv mentorice, budući da prema internim aktima Fakulteta dekan to može učiniti temeljem prijave ili vlastitih saznanja. Jako je važno naglasiti kako će Fakultet uputiti poziv dr. sc. Vici Mihanoviću i mentorici prof. dr. sci. Ivani Barković Bojanić za ispravljanje doktorata u skladu s odlukom Sveučilišta, budući da je ovih dana u medijima bilo pogrešnih tumačenja o tome tko je dužan ispraviti doktorat, rekao je Crnković.