Pretraga

HDZ-ovac s faksa dobio novac za studiju koju naručuje Lučka uprava, gdje je ravnatelj Vice Mihanović

A- A+

Vice Mihanović ravnatelj je Lučke uprave Split, nastavnik na Pomorskom fakultetu i predsjednik splitskog HDZ-a. Te tri uloge savršeno se ocrtavaju u sljedećoj priči. Otkrivamo, naime, kako su dekan Pomorskog faksa i Mihanovićev stranački kolega dobili novac za izradu studije koju je naručila, pogađate, Lučka uprava.

vice mihanović

Vice Mihanović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita izgubio je od Ivice Puljka u drugom krugu lokalnih izbora
Foto: Screenshot Nova TV | obrada srednja.hr

Vice Mihanović prepisao je dio doktorata i to se doznalo usred kampanje za lokalne izbore. O toj su aferi pisali gotovo svi mediji, a povjerenstvo koje bi trebalo ocijeniti radi li se službeno o plagijatu oformljeno je prije svega tjedan dana. No, mi smo ekskluzivno doznali da to nisu jedini sporni detalji vezani za Mihanovićevu akademsku karijeru i profesuru na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Sredio posao šefu i kolegi?

Saznali smo da na istoj katedri s njim radi još jedan istaknuti HDZ-ovac, Luka Vukić. Isti su dan pred komisijom identičnog sastava obranili docenturu, zaposlili se na istom Zavodu za menadžment pomorskih tehnologija, a objavili su i dva znanstvena rada zajedno. Ništa toliko ne bi bilo problematično da u jednom trenutku nastavnici zavoda gdje rade dvojica HDZ-ovaca ne sudjeluju u plaćenoj izradi studije koju naručuje – Lučka uprava. Ravnatelj Lučke uprave je, podsjetimo, upravo Mihanović.

Trebalo nam je nekoliko tjedana da putem zahtjeva za pravo na pristup informacijama od Pomorskog fakulteta izvučemo podatke o toj studiji, naslova “Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046”. U prvom odgovoru dobili smo informaciju da je za tu studiju Pomorskom faksu uplaćen iznos od 156.000 kuna te da su na njoj, za određeni honorar, radili nastavnici istog faksa. Konkretnije, za izradu studije plaćeni su Luka Vukić i Ivan Peronja s gore spomenutog zavoda, te Pero Vidan sa Zavoda za nautiku. Vidan je, inače, podsjetimo i dekan Pomorskog faksa koji se našao u komisiji za Mihanovićevu docenturu.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Zavod, na kojem Mihanović radi kao nastavnik, izrađuje studije za Lučku upravu, gdje je on ravnatelj

Poznato koliko su dobili

Kako s Pomorskog nisu bili precizni oko iznosa, već istaknuli da su za odrađeni posao na studiji nastavnici dobili “određenu naknadu”, odlučili smo im poslati još jedna zahtjev, ovaj puta s konkretnijim pitanjima. Zanimalo nas je koliko je trojac pojedinačno dobio honorara za izradu studije, kao i narudžbenica te ostala dokumentacija.

Najviši je iznos od trojca uprihodi Peronja kojemu je plaćeno 15.154,48 kuna, zatim dekan Vidan kojemu je uplaćeno 9.544,19 kuna te Vukić koji je za svoj doprinos izradi studije dobio 6.061,40 kuna. Te su iznose, napomenuli su u odgovoru s Pomorskog faksa, dobili za višemjesečni angažman na studiji o razvoju master plana luke Split. Narudžbenicu i dokumentaciju nisu nam dostavili. Objasnili su nam tek da je ugovor potpisan 27. studenog 2019. godine, kao i da je nakon izrade studija dostavljena naručitelju, odnosno Lučkoj upravi Split te da je sada njihovo vlasništvo. Netom prije objave ovoga teksta poslali smo upit Lučkoj upravi u kojem ih tražimo da nam dostave studiju “Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046”.