Pretraga

Ekonomija ili poslovna ekonomija: Po čemu se ovi studiji razlikuju i koji upisati?

A- A+

Studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu svake su godine pri vrhu ljestvica po broju prijava maturanata. S više od 9.800 upisanih studenata, to je i najveći faks u zemlji. Mnogi, dakle, žele studirati tamo, no pri tome se suoče s jednom dilemom: upisati studij Ekonomije i Poslovne ekonomije? Proučili smo studijske programe i istražili smo koje su razlike, pa donosimo vodič za sve maturante koje zanima ekonomija.

Istražili smo koja je razlika između ekonomije i poslovne ekonomije | Foto: EFZG

Ekonomski studiji su poželjni među maturantima, što svake godine pokazuju ljestvice studija s najviše prijava. U tome prednjači Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je, inače, najveći u zemlji. U akademskoj godini 2022./2023. tamo je studiralo 9.821 studenata, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Na Ekonomskom u Zagrebu izvodi se nekoliko vrsta studija. Pojednostavljeno, tamo možete upisati:

  • Integrirani studij
  • Studij na engleskom jeziku (prijediplomski i diplomski)
  • Stručne studije (prijediplomske i diplomske)

No, krenimo od početka. Ekonomski u Zagrebu izvodi dva integrirana studija. To najjednostavnije rečeno znači da su prijediplomski i diplomski spojeni. Studij traje pet godina i tek kad završite svih pet stječete svoju prvu akademsku titulu, sveučilišni magistar ekonomije, odnosno magistra ekonomije.

Odlučite li upisati integrirani studij na EFZG-u, morat ćete donijeti jednu ključnu odluku: želite li upisati studij Poslovne ekonomije ili studij Ekonomije? Ta odluka može djelovati zbunjujuće, no može se objasniti na jednostavan način.

Što učite na studiju Ekonomije?

Zamislite ekonomiju kao veliku mrežu. Čvorovi te mreže su određeni akteri, poput pojedinaca, tvrtki ili vlade. Veze između čvorova su kupnje, prodaje, investicije i sve ostale transakcije koje se događaju unutar jedne ekonomije.

Na studiju Ekonomije učite proučavati ovu mrežu kao cjelinu, što se naziva makroekonomska razina. Ekonomisti proučavaju kako odluke jednih ‘čvorova’ utječu na ostatak mreže – kako, primjerice, ekonomske politike koje donosi vlada utječu na tvrtke i pojedince.

Sa studijem Ekonomije naučit ćete sve o makroekonomskom modeliranju i analizi ekonomskih politika. Zanimaju li vas ‘velika’ pitanja poput različitih ekonomskih sistema, raspodjele bogatstva unutar ekonomije i razlitičih faktora koji utječu na ekonomiju, ovo bi mogao biti studij za vas.

Menza na EFZG-u | Foto: EFZG

Evo što se uči na studiju Poslovne ekonomije

Poslovna ekonomija, s druge strane, usmjerena je na razumijevanje pojedinih ‘čvorova’, posebno tvrtki. To se zove mikroekonomska razina. Poslovni ekonomisti razumiju, primjerice, kako tvrtka određuje cijene proizvoda, postavljaju strategije za nošenje s konkurencijom i korištenje resursa.

Sa studijem Poslovne ekonomije postajete stručnjaci za rad u računovodstvima tvrtki, financijama i financijskim institucijama, marketingu, menadžmentu, međunarodnom poslovanju, trgovini i slično. Želite li naučiti kako koristiti ekonomske teorije i analize za rješavanje praktičnih problema unutar korporacija i tvrtki, unutar vas čuči poslovni ekonomist.

Neovisno o tome koji integrirani studij na Ekonomskom u Zagrebu odaberete, steći ćete jednaka temeljna znanja. Prve dvije godine su jednake za sve studente. Svi slušaju iste kolegije na kojima uče o osnovama ekonomije, makroekonomiji, mikroekonomiji, financijama, trgovačkom pravu, javnim financijama, marketingu i slično.

Od četvrte godine kreće usmjeravanje prema specifičnom fokusu pojedinog studija. Odlučite li upisati Poslovnu ekonomiju, tad birate i svoju specijalizaciju. Birate između devet smjerova: Analiza i poslovno planiranje, Ekonomska analitika, Financije, Marketing, Menadžerska informatika, Menadžment, Računovodstvo i revizija, Trgovina i međunarodno poslovanje i Turizam.

Možete upisati i studije na engleskom

Ekonomiju ili poslovnu ekonomiju na EFZG-u možete studirati i na engleskom jeziku. Tamo se izvode prijediplomski studijiBachelor Degree in Economics (BDiE) i Bachelor Degree in Business (BDiB). Ovi studiji traju četiri godine i u potpunosti su na engleskom. Obrazovanje možete nastaviti na diplomskom studiju Master Degree in Economics (MDiE) ili Master Degree in Business (MDiB) koji ima pet smjerova te traju jednu godinu.

BDiB studij je poseban po tome što je svrstan u 1 % najboljih na svijetu. Vanjske institucije su ovaj studij vrednovale te mu dodijelile tri prestižne akreditacije: AACSB, EQUIS, a od nedavno i AMBA akreditaciju. Samo 128 poslovnih ekonomskih fakulteta u svijetu posjeduje sve tri akreditacije, čime je BDiB studij, kao i cijeli EFZG, pokazao kako je u skladu s najvišim standardima kvalitete i izvrsnosti u poslovnom obrazovanju.

Uz to, riječ je o jedinom sveučilišnom studiju iz područja ‘businessa’ u Hrvatskoj koji se u potpunosti izvodi na engleskom. Upisuje ga velik broj stranih studenata, kao i onih iz Hrvatske. To znači da možete studirati u multikulturalnom okruženju bez da uopće napuštate Zagreb. Studiranje na ovim studijima koštat će vas 5.000 € po godini.

Studenti studija Bachelor Degree in Business (EFZG)

Studenti studija Bachelor Degree in Business | Foto: EFZG

Postoji i stručni studij Poslovne ekonomije

Poslovnu ekonomiju na EFZG-u možete studirati i na stručnom studiju. Prijediplomski stručni studij Poslovne ekonomije traje tri godine, a prilikom upisa birate između jednog od tri smjera: Računovodstvo i financije, Trgovinsko poslovanje ili Turističko poslovanje.

Stručni studiji se od sveučilišnih ne razlikuju samo po trajanju. Nakon sveučilišnih studija možemo raditi u znanosti i visokom obrazovanju i na tržištu rada. Njih možemo studirati na tri razine: prijediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj na specijalističkim i doktorskim studijima.

Stručni studiji, s druge strane, studente osposobljavaju da se uključe na tržište rada sa svim potrebnim vještinama odmah po završetku studija, što znači da je na njima puno veći naglasak na praktičnim vještinama. Oni se izvode na dvije razine: prijediplomska i diplomska. Na EFZG-u se izvodi i šest stručnih diplomskih studija, a više o njima možete vidjeti ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu