Pretraga

[VIDEO] Neki će fakulteti u Hrvatskoj morati ukinuti svoje studije? ‘Imamo sve manje studenata’

Posljednjih godina svjedočili smo bujanju broja studijskih programa i upisnih kvota, ali i negativnom demografskom trendu, odnosno padu. Ove godine, nakon dva upisna roka, prazno  je ostalo 11.000 na mjesta na faksevima diljem države. Studenata je sve manje pa je država odlučila napraviti novi model državnog financiranja visokog obrazovanja koje će neposredno utjecati na smanjenje upisnih kvota, a vrlo vjerojatno dovesti i do ukidanja nekih studija. O tome je detaljnije na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici govorio Ivica Šušak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Hrvatska na demografskom planu stoji dosta loše, a negativni trend odražava se i na broj studenata. Naime, ove je godine, nakon dva upisna roka, ostalo 11.000 praznih mjesta na fakultetima na razini cijele zemlje. Unatoč tome, posljednjih godina svjedočili smo bujanju broja studijskih programa i upisnih kvota. No, tome bi uskoro mogao doći kraj što bi značilo smanjenje upisnih kvota ili čak ukidanje pojedinih studija.

Očekuje se da će država sa sveučilištima pregovarati o tome koliko će upisnih mjesta subvencionirati

O čemu se zapravo radi? U pripremi su programski ugovori koji predstavljaju novi model državnog financiranja visokog obrazovanja. Sveučilišta će pregovarati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a novac će dobivati, osim za osnovnu djelatnost, školarine i plaće profesora, i specifično za ciljeve koje žele postići. Ovisno o tome koliko su uspješni dobivat će bonus ili će morati plaćati određene penale. Programsko financiranje transparentniji je i odgovorniji model financiranja u kojem veličina sveučilišta, broj zaposlenih i upisanih studenata više neće biti glavni faktor. I manja će sveučilišta, ako su uspješna u ostvarenju svojih ciljeva, financijski biti nagrađena. Iako još nije poznat detaljan sadržaj pregovaračkog postupka, očekuje se da će država sa sveučilištima pregovarati i o tome koliko će upisnih mjesta subvencionirati.

@srednja_hr Studenata je sve manje, a to fakultetima stvara sve više problema! Više o novom Zakonu o visokom obrazovanju i koje promjene donosi pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #faks #fakultet #studiranje #studij #studentslife #studij #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

‘Mi već danas možemo s potpunom preciznošću utvrditi koliko ćemo mi studenata imati 2030.’

Da će novi programski ugovori imati utjecaja na upisne kvote i ukidanje studija potvrdio nam je i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ivica Šušak na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici.

– Nas sve skupa obilježava jedan značajan demografski pad i smanjenje broja studenata. Mi već danas možemo s potpunom preciznošću utvrditi koliko ćemo mi studenata imati 2030. godine. Demografi nas upozoravaju da će se nastaviti ovaj negativni trend pada, a istovremeno imamo porast nastavne infrastrukture, imamo veliki broj visokih učilišta, imamo veliki broj studijskih programa i riječ je o nečemu što će definitivno utjecati i kod programskih ugovora, rekao je Šušak.

Izdvojeni članak
panel o visokom obrazovanju, srednja.hr konferencija obrazovanje na prekretnici

Novi rektor ima skroz drugačiji pogled na autonomiju: ‘Sveučilište nema što skrivati od javnosti’

Jednom fakultetu se već isplatilo to što su smanjili upisne kvote

Nedavno je obilježena obljetnica osnutka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu pa se Šušak poveo njihovim primjerom koji se pokazao dobar u praksi.

– Oni su prije nekoliko godina smanjili broj upisnih kvota i da im se to višestruko isplatilo s obzirom na to da je podignuta kvaliteta i razina studija, a definitivno i završnost studenata, odnosno kvaliteta alumnija. Imaju točne podatke da su zadovoljni i poslodavci i tržište rada, objasnio je Šušak.

Cijeli panel o tome što se zapravo mijenja u visokom obrazovanju možete poslušati u videu ispod.