Pretraga

Novi rektor ima skroz drugačiji pogled na autonomiju: ‘Sveučilište nema što skrivati od javnosti’

Autonomija podrazumijeva odgovornost, a sveučilište je javno i kao takvo nema što skrivati od javnosti. Svjež je pogled novog rektora zagrebačkog sveučilišta Stjepana Lakušića o sveučilišnoj autonomiji koji je podijelio s nama na obrazovnoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici.

@srednja_hr Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu pojasnio kako on vidi autonomiju sveučilišta! Na konferenciji Obrazovanje na prekretnici razgovaralo se o novom Zakonu o visokom obrazovanju, a sve zaključke možete pročitati preko linka u opisu profila! 👆 #srednjahr #justsrednjathings #rektor #sveuciliste #sveucilisteuzagrebu #hrvatska #faks #fakultet #visokoobrazovanje ♬ original sound – srednja_hr

Jedanaesti rođendan srednja.hr je, osim svojom prvom brucošijadom u klubu Boogaloo, proslavila i godišnjom konferencijom Obrazovanje na prekretnici. U jednom od panela postavili smo i pitanje Što se, zapravo, mijenja u visokom obrazovanju?

Na to su pitanje, svatko iz svoje perspektive odgovarali Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i Damir Jugo, predsjednik Zbora veleučilišta i dekan Visoke škole Edward Bernays. Raspravu je moderirao novinar portala srednja.hr Duje Kovačević.

Izdvojeni članak
panel o visokom obrazovanju, srednja.hr konferencija obrazovanje na prekretnici

Neki će fakulteti morati ukinuti svoje studije? Ovo su zaključci s našeg panela o visokom obrazovanju

Tom prilikom novog zagrebačkog rektora Lakušića pitali smo što misli o sveučilišnoj autonomiji. Bivša uprava na čelu s njegovim prethodnikom često je koristila autonomiju kao štit od bilo kakvih kritika i pokušaja državnog nadzora. No, kako kaže novi rektor, njegova je priča – potpuno drugačija.

– što znači autonomija? U zatvorenom prostoru mi djelujemo i nitko nas ništa ne smije pitati? Ne, moja priča je potpuno drugačija. Znamo u kojem smjeru moramo djelovati glede obrazovanja i znanosti, ali to je otvoreni prostor gdje svatko ima pravo uvida, posebno zakonodavac ili javnost. Mi jesmo javno sveučilište, nemamo što skrivati, imamo društvenu odgovornost, odlučno je utvrdio Lakušić.


Cijeli panel o tome što se zapravo mijenja u visokom obrazovanju pogledajte u videu ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.