Pretraga

VIDEO: Pitali smo studente hoće li raditi preko ljeta: ‘Za sezonu je minimum 6 eura plus ‘manča’

A- A+

Studenti ljeto mogu koristiti za odmor od fakulteta, ali i za ljetne poslove. Brojni su odlučili praznike provesti u radnoj atmosferi, doznali smo od onih koje smo proteklih dana zatekli ispred Studentskog centra u Zagrebu. Razgovarajući sa zagrebačkim studentima, ispostavilo se da im je šest eura prihvatljiva satnica, ali nekima u biranju posla veliku ulogu igra i mogu li na poslu dobiti napojnice.

Zagrebački studenti | screenshot: srednja.hr

Ljeto je vrijeme odmora od fakultetskih obaveza, ali ne nužno i vrijeme bez rada. Brojni studenti i ovo ljeto neće izlaziti samo radi zabave, već kako bi i zaradili pokoji euro. U to smo se uvjerili u razgovoru sa studentima Sveučilišta u Zagrebu. Sreli smo i maturantice koje su se učlanile u Student servis i prije rezultata mature, ali i studente koji već imaju iskustvo studentskog rada.

– Ovo mi je prvi put da ću raditi preko Student servisa. Našla sam već posao u promociji proizvoda, mislim da mi je to okej i satnica je okej. Za promociju proizvoda satnica je šest i pol eura, ali ovisi o kojem proizvodu se radi tako da satnica može biti veća ili manja. Meni je to skroz prihvatljivo, a posao nije težak. Odradila sam taj jedan dan već i mislim da je stvarno super, rekla nam je maturantica o svojim prvim koracima u svijetu rada.

Inače, u 2024. godini, minimalna satnica za studente postavljena je na 5,25 eura neto, a oni koji su na poreznoj kratici roditelja moraju biti oprezni da ne prijeđu limit zarade. Za neke od naših sugovornika, prihvatljiva satnica ovisi o tome imaju li na poslu mogućnost zaraditi napojnicu ili ne.

– Pa čujte, za sezonu, šest eura je minimum plus manča. Ako nema manče, onda nekih sedam ili osam eura, rekao nam je student koji se u svojoj rodnoj Dalmaciji ovog ljeta planira baviti transportima.

Što su nam sve zagrebački studenti rekli o radu preko ljeta i prihvatljivim satnicama pogledajte na našem YouTube kanalu u videu ispod.