Pretraga

Ministar donio odluku: Ovo je minimalna studentska satnica u 2024. godini

A- A+

Nakon što je Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj u 2024., ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potpisao je i novu odluku o minimalnoj studentskoj satnici. U njoj je službeno potvrđeno da će minimalna studentska satnica u 2024. godini biti 5,25 eura neto. Još ranije potvrđeno je da rastu i porezni limiti za studente.

minimalna studentska satnica u 2024.

Minimalna studentska satnica u 2024. bit će 5,25 eura | foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je da će minimalna studentska satnica u 2024. biti 5,25 eura neto. Tu je odluku sada potpisao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon što je ranije na Vladi donesena odluka da raste minimalac u državi.

Studentski minimalac zbog toga raste jer se on računa tako da se minimalna bruto plaća u Hrvatskoj podijeli sa 160. Kao i ranije, nedjeljom, blagdanima i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro studentska satnica uvećava za 50 posto, što znači da će u te dane studenti raditi za minimalno 7,88 eura po satu.

Osim minimalne studentske satnice promijenjeni su i porezni limiti za studente. Naime, u novom krugu porezne reforme podiže se iznos osobnog odbitka, zbog čega se mijenjaju i iznosi dvaju limita za studente koji rade – onaj do kojeg mogu biti porezna olakšica roditeljima te onaj do kojeg se njima oporezuje zarada. Tako se iznos do kojeg student može biti uzdržavani član svom roditelju povećava s 3.185,38 eura na 3.360 eura godišnje. Iznos do kojeg se studentima ne oporezuje zarada s 9.556,18 eura raste na 10.080 eura.

Kao što smo pisali, ovo je prvi put da će minimalna studentska satnica biti iznad pet eura. Minimalac je propisan Zakonom o obavljanju studentskih poslova od 2018. godine. Tada je minimalac iznosio 2,85 eura, a kako se kretao tijekom godina možete pogledati ovdje. Cijelu odluku Fuchsa možete pogledati u dokumentu ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab