Pretraga

Video: Ako ovo ljeto radite na sezoni, morate znati ove informacije o studentskoj zaradi

A- A+

Znate li da studenti imaju limit zarade ako ne žele platiti porez? Postoje, zapravo, dva limita. Prvi je važan za one koji su još na poreznoj olakšici roditelja i on iznosi 3.360 eura godišnje nakon kojeg roditelji državi vraćaju određen iznos, a drugi limit iznosi 10.080 eura godišnje te se nakon toga studentu automatski od plaće uzima porez na dohodak koji ide i do 23,6 posto.

novac_xica_stipendija

Novac | foto: srednja.hr

Ljeto je stiglo, a s njime i brdo sezonskih poslova za studente. Ako ćete ga provesti radno, nekoliko je stvari koje trebate znati.

Prvo, postoji dva porezna limita. Prvi limit važan je za one koji su još na poreznoj olakšici roditelja i on iznosi 3.360 eura godišnje. Ako ste među njima, bilo bi dobro da taj limit ne prelazite jer će vaši roditelji državi morati vratiti određeni iznos.

Izdvojeni članak
novac, stipendija, studentski dom stjepan radić

Osim što u 2024. rastu porezni limiti za studente, mijenjaju se i iznosi oporezivanja stipendija

Drugi limit iznosi 10.080 eura godišnje. Ako ga prijeđete, od svake plaće vam se oduzima porez na dohodak koji ovisi o mjestu vašeg stanovanja. U Zagrebu je, primjerice, 23,6 posto, što svakako nije malo. U praksi bi to značilo da će vam skoro jedna četvrtina plaće otići državi.

Sada kada smo tu objasnili priču o limitima, u našem videu možete pogledati koliko jedan student na minimalcu od 5,25 eura i jedan student sa satnicom od 6 eura može zaraditi radeći ovoga srpnja.