Pretraga

Video: Studenti uredili prvu ‘pametnu’ sobu u domu na Savi

A- A+

Tri dosjetljiva studenta FER-a i TVZ-a napravili su prvu ‘pametnu’ sobu u domu na Savi, gdje borave, kako bi si olakšali svakodnevne radnje. Naime oni su instalirali sustav, koji omogućava paljenje i gašenje svjetla jednostavnim klikom na gumb mobitela ili kompjutera. Poslije kolokvija u svoj sustav namjeravaju uvesti opciju prigušenja svijetla, za situacije kada jedan uči, a drugi spava. No, to nije sve. Elektroničko znanje ih navodi na ideju da postave sistem automatskog otvaranja zastora, čija bi funkcija zamijenila budilicu. Jedan od tri zanimljiva Baltazara, Matija Martinić progovora za naš portal o ovom i budućim projektima.

Screenshot: You Tube

Student FER-a Matija Martinić te dva TVZ-ovca Ivan Marinić i Dario Ferderber tvorci su prve pametne sobe u domu na Savi. Naime, oni su instalirali sustav paljenja i gašenja svjetla uz pomoć mobitela ili kompjutora, a imaju si namjeru olakšati i druge svakodnevne funkcije. Trenutno su kolokviji pa će zastati na svjetlu, a poslije toga namjeravaju napraviti tihu budilicu, odnosno automatsko otvaranje zastora, koje će im sugerirati kada trebaju ustati ujutro.

Izdvojeni članak

Video: Studenti sa Šare u domu napravili poligon za klizanje na vodi

Ideja nastala u jedan ujutro

Sve je počelo tako što je Matija učio za ispit iz elektronike, ali mu je pozornost malo odlutala od knjige.

– Bilo je jedan ujutro. Naravno, učio sam za ispit koji imam taj isti dan i sjetio se da se ovih dvojica kolega stalno igraju sa strujom. Umjesto da ih pitam nešto vezano za kolegij koji sam spremao, pitao sam možemo li staviti dvije sklopke kod kreveta tako da se ne moramo svaki put dizati i gasiti svjetlo. I tako je počeo razgovor koji je trajao nekoliko narednih sati, pojasnio nam je student FER-a Matija.

Osim elektronske vježbe, koja je dobro došla svoj trojici, obzirom na fakultete koje studiraju, pitali smo se hoće li sistem donijeti i neke druge koristi.

– Uhh, itekako hoće. Dovoljno smo lijeni i cimer i ja da se dignemo i ugasimo svjetlo, govori Matija.

Izdvojeni članak

Strepnja na Savi: Vatrogasci brzom reakcijom spasili nogometnu loptu

Svjetlo je tek prvi korak u informatizaciji sobe

Kao što je spomenuto u gornjem dijelu članka, junaci naše priče trenutno imaju kolokvije, međutim automatsko gašenje svjetla sigurno nije njihov posljednji korak u opremanju svog životnog prostora.

– Stavit ćemo još i zastore koji će se sami zatvarati i otvarati, ujutro kada će nas trebati probuditi. U planu je instalacija prigušenja svjetla kad jedan uči, a drugi spava. Imamo još ideja, ali naravno saznat ćete za njih kad bude gotovo, zagonetan je Matija.

Ako ste dovoljno zainteresirani ili možda lijeni, naš sugovornik je pojasnio kako biste i vi mogli instalirati jedan ovakav sustav. Tehnički postupak, dakle lemljenje, pisanje programa koji će paliti/gasiti svjetlo i povezivanje svega sa serverom trajao je 40 minuta.

– No, budući da je internet ovakav kakav je ovdje u domu, bio je problem povezati Raspberry Pi na internet. To je trajalo barem tri sata. Sve funkcionira ful jednostavno. Raspberry Pi, a to je računalo na koje je sve spojeno, se spaja na server i gleda ako je netko kliknuo na gumb. Ako je, onda šalje signal na optokapler, koji onda propusta 5V na koje je spojen relej. Raspberry Pi zatim jednostavno pošalje signal da se upali ili ugasi žarulja ako je netko kliknuo predviđeni gumb za pokretanje sustava, pojasnio je detaljno Matija postupak i način rada.

U videu pogledajte, kako je izgledala provjera funkcioniranja sustava.