Pretraga

[VIDEO] Sudar automobila ispred menze Studentskog centra u Zagrebu

A- A+

U moru zanimljivih, ali i edukativnih načina, koje su fakulteti smislili da maturantima predstave svoja znanstvena područja na Smotri Sveučilišta u Zagrebu, veliku je pozornost jučer dobio crash test, koji su dakako u kontroliranim uvjetima izveli predstavnici Fakulteta političkih znanosti. Na kraju teksta možete pogledati video ove simulacije, koja je dio nespremnih posjetitelja uspjela i prestrašiti.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

 

Uz ovu zbilja efektnu izvedbu, na različite dopadljive načine su pozornost maturanata privlačili i drugi fakulteti.

Detaljnije o tome smo vas izvijestili u jučerašnjoj reportaži, a svakako možemo još jednom spomenuti neodoljivu fontanu od čokolade, koja je stvarala zazubice posjetiteljima PBF-ova štanda, arhaičnu kovnicu novca, na kojoj su posjetitelji izložbenog prostora Metalurškog fakulteta mogli sebi otiskati novčiće ili robota – šahista, s kojim su se na FER-ovu štandu zainteresirani mogli sučeliti u partiji te misaone igre.


Ipak, uz sve te impresivne sadržaje, valja reći da su maturanti uglavnom s jasnim cijljevima došli na Smotru, a neki od njih su svoje impresije podijelili i s nama.

U vojsku se može uz najavu operacije vida, a za psihologiju trebate više razine svih obveznih predmeta

Izdvojeni članak

Maturanti ovu priliku ne smiju propustiti: U tri dana doznajte što sve nude studiji u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske

Ispred šatora u kojemu su smješteni štandovi sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, zaustavili smo nekoliko maturanata, u potrazi za njihovim dojmovima sa Smotre.

Prve dvije maturantice, koje su se odvažile ponešto reći, pristigle su iz Oroslavja. Ulovili smo ih u trenutku dok nisu obišle ponuđene sadržaje i izložbene prostore, tako da smo ih isključivo pitali o ciljevima posjeta.

– Došla sam se podrobnije informirati o fakultetima koji se nude iako već znam što bih htjela upisati. Radi se o Fakultetu prometnih znanosti, rekla nam je Danijela, koja je maturantica opće gimnazije u Srednjoj školi Oroslavje.

Ne znamo jesu li se zbog sličnih interesa, upravo njih dvije zajedno uputile na Smotru iz Oroslavja, ali i druga maturantica iz ovog grada, najbliža je upisu na Promet.

– Imam dilemu oko upisa na Prometni ili Učiteljski fakultet pa ću nakon što se informiram o oba, još malo razmisliti što ću postaviti kao prioritetni izbor, objašnjava nam Emanuela iz iste škole.

Druge dvije maturantice, koje smo susreli ispred šatora, bile su zadvoljne viđenim, a saznale su i neke stvari koje su im do tada bile nepoznate.

– Saznala sam jednu stvar za upis na vojne smjerove. Inače se razglašava da ako imate dioptriju da se na te smjerove ne možete upisati, ali nas je jedan student na štandu upozorio da će nas primiti ako najavimo kako ćemo napraviti laserksu korekciju vida. Tako da ipak ima nade za upis za one koji ne vide dobro, iznenađena je Dora iz Gimnazije A. G. Matoš u Zaboku.

Također nam je pojasnila da je ovdje došla razriješiti neke dileme oko upisa te dobiti više informacija iz prve ruke odnosno od studenata koji već studiraju fakultete koji ju zanimaju.

Njena kolegica iz razreda nakon obilaska Smotre, malo je bliže upisu jednog od studija između kojih se dvoji.

– Saznala sam dosta novih stvari o fakultetima koji me zanimaju, to jest o psihologiji na Filozofskom fakultetu i o politologiji na Političkim znanostima. Sada sam malo bliža upisu na psihologiju iako sam saznala da je to jedini smjer na Filozofskome, koji traži više razine iz sva tri obvezna predmeta na državnoj maturi, rekla nam je Lucija.

Uz privatni ću faks lakše uskladiti svoje sportske obveze

Izdvojeni članak

[FOTO] Bolidi, kosturi, roboti i štošta drugo privukli brojne zainteresirane na Smotru Sveučilišta u zagrebački SC

Među maturantima koji su kružili Smotrom, susreli smo i dvije učenice-sportašice, od kojih je jedna ustrajna u ideji da se profesionalno bavi sportom i nakon srednje.

– Najvjerojatnije ću upisati neki privatni fakultet, jer ću moći lakše usklađivati obveze s profesionalnim bavljenjem sportom, rekla nam je Patricija koja je završni razred u Privatnoj sportskoj i jezičnoj gimnaziji Franjo Bučar i perspektivna klizačica.

Njena kolegica Adrijana je zainteresirana za nekoliko različitih smjerova pa je došla prikupiti podatke i dojmove studenata o svakome od njih.

– Zanimaju me smjerovi turizma, logopedije, psihologije, dakle uglavnom društvene znanosti, a došla sam na Smotru s ciljem da malo više doznam o fakultetima koji me zanimaju, što sam i uspjela. Uz to me interesiralo i što o studijima koji me zanimaju misle i kažu studenti, koji već studiraju na tim fakultetima. Također sam došla provjeriti istinitost nekih informacija koje sam imala, govori maturantica u spomenutoj školi.

Adrijana nam je rekla da joj je novitet to da na prijemnom na logopediji provjeravaju vaš govor odnosno imate li nekih govornih mana.

Podsjetimo da je Smotra Sveučilišta u Zagrebu otvorena za posjetitelje još sutra od 10 do 15 sati.

 

View this post on Instagram

 

Sudar ispred zagrebačkog SC-u u režiji Fakulteta prometnih znanosti #matura #sudar

A post shared by Državna matura (@drzavna.matura) on