Pretraga

[VIDEO] Šustar pokleknuo pred šatorom i zahtjevom studentica

A- A+

Već danima studenti ne posustaju u svom naumu da izmjene Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. Sve je počelo kada su prošlog tjedna tri studentice postavile šatore ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u petak, na najavljenom prosvjedu pridružilo im se još stotinjak studenata. Danas ih je konačno posjetio i s njima nakratko porazgovarao ministar Šustar, a nakon što je pregledao novi prijedlog Pravilnika, isti je prihvatio.

Facebook; Espi Tomičić

Nezadovoljne Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, kao i činjenicom da je lipanj, a stipendije za ovu godinu još nisu svima uplaćene, 1. lipnja tri su studentice ispred MZOS-a odlučile postaviti šator. Odande se ne nisu imale namjeru maknuti dok god ministar Šustar ne potpiše novi Pravilnik. Pravilnik s izmjenama koje studenti žele, predale su mu danas.

Izdvojeni članak

Priča o tri studentice koje kampiraju pred MZOS-om sve dok im ministar Šustar ne da odgovore

Šustar je tek nakon 6 dana porazgovarao sa studenticama

Pet noći zaredom, studentice spavaju u šatoru ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Posljednja tri dana u Zagrebu se naizmjence pojavljuju sunce i olujno nevrijeme popraćeno pljuskovima i tučom. Ispitni rokovi su pred vratima. No djevojke niti to nije spriječilo u njihovu naumu da izmjene pravila dodjele stipendija za naredne godine, one se iz svojih šatora ne miču, a zajednički ondje uče za nadolazeće ispite.

Tek ih je danas oko 9 ujutro, šesti dan kampiranja posjetio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Predrag Šustar, kojemu su djevojke predale izmijenjeni Pravilnik.

– Ministar je bio, uzeo je prijedlog i rekao da će danas dati neki komentar. Pitale smo ga koliko će trajati da se to zaista provede, rekao je da ne zna kada, i da će vidjeti što je realno, a što nije pa da će javiti. Rekle smo da ćemo biti tu dok se ne pokrene, piše Espi Tomičić, jedna od studentica koja je ondje od prvoga dana.

Njena kolegica, Dorotea Šušak, koja nje korisnica stipendije, ali je ondje iz solidarnosti, kazala je kako ministar nije izgledao baš previše zainteresirano za ono što su mu djevojke predale.

– Kao da mu nije jasno zašto smo mi ovdje, objašnjava Dorotea.

Dodaje i kako se ministar pokušao ispričati što prije nije mogao doći, imao je, kaže, obaveza.

Glavni zahtjev je da se natječaj raspisuje na početku akademske godine

Ovaj novi, izmijenjeni Pravilnik sastavljala je pravna služba Akademije dramskih umjetnosti, koju djevojke pohađaju. Glavna i najvažnije izmjena je u članku 12. kojom se traži sljedeće:

– Natječaj se raspisuje u prvom tjednu nastave zimskog semestra akademske godine za koju se odnosi stipendija. Isplate dobitnicima stipendija vrše se najkasnije u zadnjem tjednu nastave zimskog semestra akademske godine za koju se odnosi stipendija, stoji u izmijenjenom Pravilniku.

Također traže da se za studente koji studiraju, umjesto dosadašnjih 200, priznaje više bodova jer osobe koje studiraju izvan mjesta prebivališta imaju znatno veće troškove. Žele i da se smanji prag ostvarenih ECTS-a koji uvjetuje mogućnost prijave. Do sada su se na natječaj, podsjećamo, mogli prijaviti studenti koji su ostvarili 45 ili više ECTS-a, a studenti zahtijevaju da se on spusti na 37.

– Smanjiti na 37, razlog je što je ovo socijalna stipendija, prag od 45 ECTS boda je prevelik i izbacuje jao puno studenata iz natječaja koji su stvarno slabom socio-ekonomskom statusu. 37 je brojka izračunata iz zbroja godina, stoji u nacrtu novog Pravilnika.

Dodaju i izmjenu da zarada preko student servisa ne može utjecati na mogućnost prijave, kao što je to do sada bio slučaj te zahtjevaju mogućnost prijave za strance pod međunarodnom zaštitom.

Izdvojeni članak

MZOS objavio rezultate naknadnih prigovora za državnu stipendiju!

Ministar Šustar prihvatio prijedlog novog Pravilnika!

U poslijepodnevnim satima, Šustar je još jednom posjetio studentice, ovoga puta s dobrom viješću da je njihov prijedlog Pravilnika konačno usvojen.

– Povjerenstvo će biti formirano, javna rasprava trajat će negdje do 15. srpnja. Mi smo u pregovorima za formiranje Povjerenstva, tako da taj dio isto ide u skladu s onim što ste vi ovdje postavili. Ja sam vama jutros rekao ‘vidjet ćemo’ ali zaista, ovdje je sve u skladu s onime što mi ionako planiramo. Jedino se može dogoditi da se ti rokovi malo prekorače, ali ne previše, kazao im je Šustar.

Na pitanje kada će nagodinu biti isplate i hoće li one biti do 31. siječnja, Šustar odgovara:

– Ja mislim do 31. siječnja, eventualno se može malo prolongirati do početka veljače, početak veljače mislim da je razuman, obećava Šustar.

Studentice su od ministra zatražile i pismeni pristanak na prihvaćanje ovog novog Pravilnika, koji im je on prihvatio dati, a u objavi za javnost izjavile su kako prekidaju prosvjed i zahvaljuju se svima koji su ih podržali.

– Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, zajedno sa studentima i studenticama te organizacijama koje su ih podržale u ovom prosvjedu, odlučile su prekinuti prosvjed.Međutim, ostavljaju otvorenom mogućnost povratka ispred MZOS-a u slučaju da se prijedlozi ne usvoje. Ovom prilikom prosvjednici i prosvjednice zahvaljuju svim pojedincima uključenima u prosvjed te Akademiji dramskih umjetnosti i njezinim profesorima/icama. Također, zahvaljuju Klubu studenata Fakulteta političkih znanosti, Mreži mladih Hrvatske, Klubu studenata Filozofskog fakulteta, Inicijativi „Hrvatska može bolje“, Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju, Savezu udruga Klubtura te svim građankama i građanima koji su se solidarizirali i pomagali tijekom prosvjeda, poručile su za kraj studentice.