Pretraga

Sindikat Preporod nakon razgovora s Fuchsom: Očekuju pomake u koeficijentima, ali nastavljaju s akcijama

A- A+

Sindikat Preporod u ponedjeljak je primljen u ured Ministra obrazovanja, Radovana Fuchsa, a predsjednik Preporoda, Željko Stipić, naveo je međutim, da prosvjedne akcije idu dalje. IZ MZO-a su ponovili da je problem što Preporod nije svoje zahtjeve poslao pismeno. Kako navode, postoji mogućnost da će se pojaviti novi zahtjeve pa je zbog toga ‘teško voditi razgovor’. Sam sastanak se skoro nije ni održao. Članovi Preporoda su se razišli je ih nitko nije pozvao gore. No, Fuchs ih je čekao na četvrtom katu MZO-a.

U prvom od niza najavljenih protestnih akcija ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), Sindikat Preporod je u  ponedjeljak imao sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom. Na njemu je bila i Tamara Šoić, iz nastavničke grupe ’45 minuta’. Po izlasku sa sastanka koji je trajao otprilike dva i pol sata, predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, poručio je da su se negdje složili više, drugdje manje. No, u svakom slučaju, kako je najavio, prosvjedne akcije idu dalje.

-Razgovarali smo dugo, možda i predugo s obzirom da se razgovor sveo na neke zaključke. Daleko smo od nekog konkretnog dogovora. Ministarstvo želi da razumijemo realnost, proračunske okvire koji ne omogućavaju neke značajnije pomake u odnosu na ono što je ponuđeno. Usudio bih se ipak utvrditi da će određenih pomaka biti, u odnosu na sadašnjih 1,97 za neunaprijeđenog učitelja. No, osim simboličkog ulaska u taj osmi platni razred, mislim da u MZO-u ne prepoznaju mogućnost da se dobije više od toga. Ovim sindikatima i nastavničkim grupama to nije dovoljno i očekujemo više, ustvrdio je Stipić po izlasku iz Fuchsovog ureda.

Izdvojeni članak

Sindikati u školstvu organiziraju nove akcije, kreću u petak: ‘Bit će nas deset puta više’

Naveo je da traže rješenja za nastavno i nenastavno osoblje i da nije prihvatljivo da se neki radnici, poput čistačica ili domara, slabije plaćaju u školstvu, nego u drugim javnim službama. Stipić je istaknuo da su svjesni da odluku o koeficijentima donosi Vlada, a ne sam Fuchs, ali da od nadležnog ministra očekuju da iskomunicira s premijerom Andrejem Plenkovićem, zahtjeve koje je čuo na ovom sastanku. Kako je istaknuo, Preporod neće pristati na manji koeficijent od 2,15, za sve neunaprijeđene učitelje. To je sredina osmog platnog razreda koji se po svojim koeficijentima rasprostire od 2,01 do 2,30.

Stipetić očekuje zajednički sastanak sindikata: ‘Naša očekivanja nisu nerealna’

– Raspravljali smo o kompromisu, ali ni tu nije bilo suglasnosti jer je pomalo deplasirano rješavati ovo pred izbore. Možda će to poslije izbora nastaviti ova Vlada, a možda netko drugi. Ali i oko toga smo dali određene prijedloge i naišli na razumijevanje. Nisam dobio odgovor na konkretno pitanje kad će svi sindikati dobiti poziv na zajednički sastanak. Ima nekakvih naznaka da bi to moglo biti ovaj tjedan. Naša očekivanja nisu nerealna. Tražimo samo da budemo tretirani kao i drugi u javnim službama, koji imaju istu, stručnu spremu, jednako složene poslove u podjednakim uvjetima, ustvrdio je Stipić.

Fuschsov savjetnik: ‘Nema ograničenja na broj izvrsnih savjetnika ‘

S druge strane, Božo Pavičin, poseban savjetnik ministra Fuchsa, ponovio je ranije zamjerke Sindikatu Preporod. Naime, za razliku od drugih sindikata, organizatori ranijeg prosvjeda nastavnika i nenastavnog osoblja, nisu se pismeno očitovali na koeficijente koje je Vlada predložila. Tako mu nije jasno zašto i ranije nisu napisali i reakciji na Vladin prijedlog, da ne žele ići ispod 2,15 koeficijenta.

– Ovo nije deklaracija, ovo je uredba o plaćama, a vi ne pišete o plaćama, ne tražite koeficijent. Onda je vrlo teško razgovarati. Postavlja se pitanje, hoće li se  nakon četiri ili pet dana dogoditi novi zahtjev, za novo radno mjesto. Vrlo teško i nezgodno je razgovarati na taj način. Mi smo otvoreni za razgovor, ali imate konkretne i službene zahtjeve. Jedno se govori, drugo piše, pojasnio je Pavičin problematiku pregovora s Preporodom.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji trenuci s prosvjeda nastavnika, kažu da su spremni i za štrajk: ‘Ako ne sada, kada?’

Dodao je i da će MZO održati zajednički sastanak sa svim sindikatima. To bi se moglo dogoditi ovog ili idućeg tjedna, ali nije mogao potvrditi nijedan konkretni datum. Sutra će svoj sastanak s MZO-om tražiti i Sindikat Znanosti i visokog obrazovanja. Kako navodi Pavičin, ministar je spreman i njih kao i sve druge, primiti u svoj ured.

– Jedna od značajnijih tema bilo je i napredovanje učitelja. Mi već sad imamo učitelje koji su u platnom razredu 9 i 10, imaju platni razred i kao ravnatelj, možda i višu plaću. Dakle, imaju koeficijent 2,62, to su izvrsni savjetnici. Njih je oko 700 u cijeloj Hrvatskoj, zašto ih je tako malo? Nitko ih ne koči, moraju podnijeti zahtjev. U osmom platnom razredu je oko jedno tri tisuće, učitelja. Nema ograničenja, izvrsni savjetnici mogu biti svi. Limit su jedino godine staža i uvjeti, no svi koji mogu bi trebali podnijeti zahtjev, ustvrdio je Pavičin.

Preporod skoro propustio sastanak, Novosel: ‘Sustav obrazovanja najviše zapostavljen’

Inače, sam dolazak na sastanak u ponedjeljak je bio pomalo bizaran. Naime, Sindikat Preporod je tražio da se ministar Fuchs spusti ispred MZO-a te ih primi u svoj ured. Nakon 10 minuta čekanja i razgovora s medijima, povukli su se. Potom je pred novinare izašao Pavičin koji je rekao da ih ministar već čeka gore. Naposljetku se Stipić i njegovi kolege vratili ispred MZO-a i održali razgovor. Prije razgovora, u društvu tridesetak prosvjednika, Preporodu i nastavničkim grupama podršku je dao i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Novosel je podsjetio da je na posljednjoj sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća, kojoj je prisustvovao i premijer Plenković, zaključeno da će svi sindikati državnog i javnog sektora biti uključeni u izradu Zakona o plaćama. No, kako je naveo, zakon je donesen, ali ove radnje nisu dovršene.

Izdvojeni članak

U paralelnom svemiru učenici i studenti prosvjedovali bi protiv ofrljeg posla nekih svojih profesora

– Što su učitelji, profesori i ostali iz javnog sustava dobili tim zakonom? Dobili su samo to da će ravnatelji škola ili bolnica imati odriješene ruke za sankcioniranje, određivati tko će napredovati, tko neće. Ista radna mjesta na  sasvim drugačijim sustavima drukčije su nagrađivana i plaćena. I uvijek je sustav obrazovanja, zbog kojeg smo danas ovdje, na dnu, najviše zapostavljen. Studenti na Učiteljskom se osjećaju manje vrijednima. Vlada je sebi u kolektivnom pregovaranju prisvojila pravo da sama utvrđuje i donosi koeficijente. Postavila je sindikate u poziciju da o koeficijentima ne mogu pregovarati pa ni štrajkati. Kako ne bi mogli štrajkati,  ako je koeficijent sastavni dio obračuna plaće, ako su plaće temeljni zadatak sindikata?, zapitao se Novosel prije nego su predstavnici sindikata Preporod, najprije se udaljili od MZO-a, poslije došli do ministra.