Pretraga

Vijeće Filozofskog razriješilo v.d dekana Željka Holjevca i predložilo Budaka za dekana

A- A+

Danas je na Filozofskom fakultetu održana izvanredna sjednica Vijeća, na kojoj je dužnosti razriješen v.d. dekana Željko Holjevac. Predloženik Vijeća za vršitelja dužnosti dekana je Neven Budak, bivši dekan fakulteta, a potvrđeno je i kako je pokrenut postupak a imenovanje novog dekana.

Foto: Srednja.hr

S obzirom na krizu koja na Filozofskom fakultetu traje već mjesecima, na Fakultetu je održana prva izvanredna sjednica vijeća, na kojoj je prisutno bilo 60 od 89 članova. Na sjednici je izglasano razrješenje sadašnjeg vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca, a kao novog v.d. dekana vijeće je predložilo bivšeg dekana fakulteta, profesora Nevena Budaka.

Izdvojeni članak

Sporni izbori na Filozofskom bez predstavnika razriješenog Zbora u izbornim tijelima

Izglasan opoziv dosadašnjim članovima Senata i razriješen v.d. dekana

U ime Vijeća fakulteta pred medije je izašao profesor Dean Duda.

– Budući da višemjesečna kriza upravljanja Filozofskim fakultetom, izazvana nizom protustatutarnih i nezakonitih odluka koje su demokratsko upravljanje našim fakultetom pretvorile u institucionalno nasilje i samovolju pojedinaca prijeti potpunom blokadom funkcioniranja Filozofskog fakulteta, članovi Vijeća Filozofskog fakulteta na temelju pozitivnih pravnih propisa i uvriježene akademske prakse održavaju danas, 21. studenog 2016. prvu izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća. Dovedeni u situaciju da zbog opstrukcije v.d dekana sami aktivno poduzmemo korake potrebne za razrješenje kriznog upravljanja, članovi Vijeća u skladu s meritornim mišljenjem pravnih stručnjaka, pravnim mišljenjem Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, na temelju mišljenja gotovo 300 potpisa koji izražavaju volju nastavnika Filozofskog fakulteta, učinili smo sve potrebne proceduralne korake da se ovom sjednicom napokon uspostavi normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta.

Stoga zainteresiranu akademsku i širu javnost, kolegice i kolege s Filozofskog fakulteta, kao i studentice i studente obavještavamo da je dosad, na prvoj izvanrednoj sjednici Vijeća uz prisutnost od 60 od 89 članova Vijeća u demokratskoj atmosferi i s osjećajem iznimne odgovornosti za tretiranje naše institucije odlučeno sljedeće: Vijeće je jednoglasno usvojilo deklaraciju o upravljanju Filozofskim fakultetom kojim se određuje pravni okvir i sadržaj kojim se omogućuje razrješenje višemjesečne krize upravljanja.

Vijeće je razriješilo Željka Holjevca funkcije v.d. dekana Fakulteta zbog opstrukcije rada Vijeća, odluka koje su produbile krizu upravljanja i prijetnji kaznenim progonom što ih je uputio članovima Vijeća.

Vijeće je izglasalo opoziv dosadašnjim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu koji su u tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet i izabralo nove, koji će točno, pravodobno i istinito informirati članove Senata o stanju na Filozofskom fakultetu. Vijeće Filozofskog fakulteta Senatu Sveučilišta, kao izraz demokratske volje članova Vijeća i zaposlenika Fakulteta, predložit će novog v.d. dekana i tražiti hitno očitovanje i potvrdu predloženog kandidata.

Nadalje, Vijeće će sukladno dnevnom redu, pokrenuti postupak izbora novog dekana prema uvaženoj proceduri i propisanom statutu Fakulteta i šesto, Vijeće će raspravljati i izglasati, naravno, u proceduri sve točke dnevnog reda vezane uz uobičajene akademske poslove – povjerenstva, izvještaje o napredovanju, organizaciju nastave koja već treći mjesec čekaju zbog nezapamćene krize i opstrukcije procesa odlučivanja na Filozofskom fakultetu.

Sve navedene točke izglasane su ili jednoglasno ili s pretežno kvalificiranom većinom u skladu sa Statutom fakulteta. O svim sljedećim odlukama bit ćete pravodobno informirani, rekao je Duda.

Izdvojeni članak

Otkrili smo još jedan zagrebački fakultet koji krši isti zakon zbog kojeg je raspušten zbor Filozofskog

Predloženik za v.d. dekana je Neven Budak

Na pitanje novinara mogu li te odluke biti pravno osporene, Duda odgovara sljedeće:

– Naše odluke jesu pravne, vidjet ćemo kako će ih pravno osporavati. Dakle, deklaracija je utemeljila sve pravne procedure – zakonske, statutarne odredbe na temelju kojih je ovo moguće napraviti. Dakle, kad se u određenoj instituciji pojavljuje kriza upravljanja i kada je minimum demokratske volje koji je propisan, više manje pozitivnim propisima RH, odluči da se sjednica mora sazvati, ta se sjednica treba sukladno statutu i boljoj akademskoj praksi u svakom trenutku sazvati. Mi smo do sad podnijeli nekoliko zahtjeva za sazivanjem sjednice, na sve se zahtjeve uprava oglušila, kazao je Duda.

Tek što je profesor Duda iznio te zaključke, došla je potvrda o predloženiku Vijeća za funkciju v.d. dekana.

– Predloženik za obavljanje vršitelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta je profesor Neven Budak, bivši dekan Filozofskog fakulteta, kazao je profesor Duda.

Odluku Vijeća Filozofskog fakulteta mora potvrditi Senat Sveučilišta, a za kraj je predstavnik Vijeća, profesor Duda potvrdio kako je izglasana točka i na Vijeću pokrenut postupak za izbor novog dekana fakulteta.

Izdvojeni članak

Profesori napustili Fakultetsko vijeće: 5 odluka s Plenuma ispred zgrade Filozofskog

Holjevac: Sjednica je sazvana mimo odredaba statuta

Razriješeni v.d. dekana Željko Holjevac kazao je za N1 kako ‘samo v.d. može pripremiti, sazvati i voditi sjednicu Fakultetskog vijeća’, što danas nije bio slučaj. Kazao je kako će se čuti s rektorom.

– Sad je sve u njegovim rukama, da se vidi može li se na sjednici sazvanoj mimo odredaba statuta donijeti ovakva odluka, rekao je za N1 Holjevac.

Na pitanje što misli o Nevenu Budaku, kazao je da ne misli ništa.

– Profesor Budak je bio i moj profesor. Ne mislim ništa. Sada je stvar u rukama rektora i senata. Mene je imenovao Senat i njihovu odluku ću čekati, kazao je Holjevac za N1.

Neven Budak je, piše N1, odbio komentirati odluku vijeća, te je kazao kako će komentar dati kada se potvrdi taj status.