Pretraga

Profesori napustili Fakultetsko vijeće: 5 odluka s Plenuma ispred zgrade Filozofskog

A- A+

Plenum Filozofskog fakulteta sinoć se po prvi puta održao na otvorenom umjesto u standardnoj dvorani D7. Fakultet je zaključan dva sata prije najavljenog početka Plenuma, a studentima je onemogućeno okupljanje u zgradi fakulteta. Knjižnica fakulteta se također zatvorila ranije od uobičajenog Građani i studenti su se svejedno okupili i izglasali pet odluka među kojima se daje rok dekanu Vlatku Previšiću da podnese ostavku do 3.10 ili će na fakultetu nastupiti blokada.

foto: Akademska solidarnost / Facebook

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Sinoćnji Plenum održan je nakon što je Senat sveučilišta na inicijativu dekana FFZG-a Vlatka Previšića raspustio Studentski zbor fakulteta zbog nepravilnosti pri izboru. Raspuštanje je došlo godinu i pol nakon spornih izbora, u trenutku kada je Vijeće fakulteta u kojem sudjeluju i predstavnici studenata pokrenulo postupak za razrješenje dekana Previšića.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspušten je jer nije poštovan Zakon o studentskom zboru što nas je natjeralo da se obratimo svim sastavnicama i saznamo koliko oni poštuju zakone o studentskom predstavništvu. Od 34 sastavnice zagrebačkog Sveučilišta zakon se krši na najmanje njih 10, uključujući Filozofski fakultet. Na tri fakulteta moglo bi doći do raspuštanja Zbora kao u slučaju Filozofskog. Od čak 13 fakulteta nismo uspjeli dobiti odgovore, uključujući KBF, a tek za njih 10 možemo potvrditi kako poštuju sva pravila i zakone o studentskom predstavništvu. Opširnije o nepravilnosti na drugim fakultetima možete pročitati ovdje.

Plenum je izglasao ovih pet odluka. 

1. Članovi raspuštenog Studentskog zbora pojavit će se na današnjoj sjednici Vijeća fakulteta. Ukoliko im to ne bude dozvoljeno, studenti će blokirati Vijeće.

2. Traži se ostavka dekana Previšića. Ako ne odstupi sam, traže od rektora Borasa da ga smijeni.

3. U suprotnom studenti će blokirati fakultet s početkom akademske godine 3.10.

4. Traži se ostavka rektora Borasa zbog njegove odgovornosti u cijelom slučaju.

5. Traži se podrška drugih studentskih zborova u zahtijevanju Borasove ostavke.

Današnje Fakultetsko vijeće na kojem se trebalo glasovati o razrješenju dekana Previšića nije se održalo jer su profesori odbili prihvatiti dnevni red te su studentima koji nisu mogli pristupiti prostoru pročitali poruku koju možete vidjeti u nastavku.