Pretraga

Vijeće veleučilišta i visokih škola obilježilo 20 godina djelovanja: ‘Stručni studiji nužni su društvu’

A- A+

Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, predstavničko tijelo 34 visoka učilišta u Hrvatskoj, obilježava 20 godina svog djelovanja. Tim je povodom u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu održana i svečana sjednica. Sudionici su naglasili važnost stručnih studija te veleučilišta i visokih škola za sustav visokog obrazovanja u Hrvatskoj te su dodijeljena priznanja za doprinos razvoju veleučilišta, visokih škola i stručnih studija.

Ovoga petka Vijeće veleučilišta i visokih škola RH svečanom je sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježilo 20 godina postojanja.

Vladi dodijelili najviše priznanje

Najviše priznanje, Zlatna plaketa Vijeća, dodijeljeno je Vladi Republike Hrvatske za trajan doprinos razvoju veleučilišta, visokih škola i stručnih studija u Hrvatskoj, a zbog donošenja Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru 2021. godine. Time je, smatra ovo predstavničko tijelo 34 visoka učilišta u Hrvatskoj, izjednačena vrijednost stručnih i sveučilišnih studija te su povezani s identičnim razinama Europskog kvalifikacijskog okvira. Zlatnu plaketu Vijeća je u ime Vlade preuzeo ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– U vremenu kada se svjetsko i hrvatsko gospodarstvo susreću s velikim izazovima, do izražaja još više dolazi važnost kontinuiranog ulaganja u visoko obrazovanje. Stručni studiji u Hrvatskoj našim mladima omogućavaju razvoj kvalitetnih znanja, vještina i kompetencija potrebnih za uključivanje u tržište rada, kazao je Fuchs.

Što je Vijeće veleučilišta i visokih škola RH?

Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske tijelo je u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja koje čini ukupno 34 visoka učilišta; veleučilišta i visokih škola koje imaju Dopusnicu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Na veleučilištima i visokim školama studira gotovo 20 % hrvatske studentske populacije, odnosno ukupno 26.000 studenata. Vijeće čine dekani ukupno 16 veleučilišta i 18 visokih škola, pri čemu je ukupno 19 visokih učilišta privatno, a ukupno 15 javno.

‘Stručni studiji nužni su hrvatskom društvu’

Povelje Vijeća za doprinos razvoju stručnih studija primili su i Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Mirko Butković, prvi rektor i jedan od osnivača Veleučilišta u Karlovcu te Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i bivši predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola. Priznanjem Vijeća za doprinos razvoju stručne i nastavne djelatnosti nagrađen je Dragan Zlatović, profesor visoke škole Veleučilišta u Šibeniku.

– Cijeli svijet je u potrazi za talentima jer gospodarski modeli danas najviše ovise o znanju i ljudima. Stručni studiji, koje veleučilišta i visoke škole u Hrvatskoj izvode više od 20 godina, a koji inzistiraju na konkretnim vještinama i pripremi studenata za tržište rada, nužni su hrvatskom društvu. Vijeće podržava reformske procese u visokom obrazovanju te prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti, prije svega jer prepoznaje vrijednost stručnih studija za akademsku zajednicu i hrvatsko gospodarstvo, izjavio je na svečanosti Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola.

Izdvojeni članak
studenti sjede i pišu na predavanju

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

‘Upravo nas konkurencija čini boljima’

Svečanosti je prisustvovala i Snježana Prijić Samaržija, predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske i rektorica Sveučilišta u Rijeci.

– Ne bismo trebali stalno tražiti skrivene interese i prijetnje u svima, već uvijek potencijalne partnere, prijatelje i suradnike. Sve nas jednako obvezuju kvaliteta visokog obrazovanja, praktične i relevantne kompetencije studenata koji nalaze svoje mjestu u društvu rada. Povezuje nas jedno pitanje – jesmo li na razini zadatka koji visoko obrazovanje i znanost stavljaju pred nas?, kazala je Prijić Samardžija.

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je važnost visokih učilišta i veleučilišta jer adekvatno i pravovremeno prepoznaju potrebe tržišta i omogućavaju potrebnu pozitivnu promjenu.

– Upravo nas konkurencija čini boljima, a u kontekstu obrazovanja konkurentnost se postiže povećavanjem broja stranih studenata koji studiraju kod nas, naglasio je Furjan.

Na svečanoj sjednici su, uz čelnike svih veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj i predstavnike studenata, sudjelovali članovi Vlade Republike Hrvatske, rektori hrvatskih sveučilišta, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlament u, veleposlanici i drugi članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj, predstavnici poslodavaca, župani, gradonačelnici te čelnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Agencije za mobilnost i programe Europske unije.