Pretraga

Vrste studenata s kojima se surećemo u knjižnicama i učionicama

A- A+

Mnogi studenti ne mogu učiti u stanovima, domovima ili obiteljskim domovima stoga odlaze u knjižnice i učionice kako bi se spremali za ispite. Posjete knjižnicama česte su i prilikom pisanja seminara, završnih ili diplomskih radova, a od studenata koji tamo zalaze postoji nekoliko vrsta koje najčešće susrećemo.

strategicplanning.dartmouth.edu

Za vrijeme ispitnih rokova knjižnice i učionice pucaju po šavovima jer brojni studenti jedino na taj način mogu prolaziti literaturu te polagati ispite. Ophođenjem najpopularnijih lokacija uočit ćete nekoliko tipova studenata koji se motaju po knjižnicama i učionicama. Moguće čak da spadate u neku od kategorija ili ste se susreli s takvim vrstama.

Izdvojeni članak

Prednosti učenja u knjižnicama ili učionicama

U knjižnicama radi društva

Kad se na faksu dogovarate za učenje, uvijek ćete naići na one studente koji će se prikloniti ideji da zajedno odete u knjižnicu samo zato jer im je dosadno. Mada im i ne odgovara učenje u sebi i okolina, radije će otići s vama u učionicu ili knjižnicu zbog društva, to jest tračanja i komentiranja svakoga tko pored vas prođe. Takve ćete tipove najbolje prepoznati po tome što jedini u ekipi neće imati pregršt olovki, markera te samo s jednom skriptom ispred sebe.

Zagovaratelji pauza

Ako vam je namjera doista naučiti literaturu te položiti ispit, ovu vrstu studenata ne vodite sa sobom na učenje. Radi se o studentima kojima nije primarni cilj usvajati gradivo pa će vas svako nekoliko minuta nagovarati da uzmete pauzu, odete na kavu, zapalite cigaretu i slično.

Izdvojeni članak

Knjižnica u domu na Savi: ‘Imamo stručne naslove koji se ne mogu naći drugdje u gradu’

Proizvoditelji buke

Iako su pravila u svim knjižnicama i učionicama jednostavna i jasna, često se nađe onaj jedan pojedinac koji će razbiti ‘neugodnu’ tišinu u prostoriji. Lupkat će nogom po podu, nerozno udarati kemijskom po stolu ili se igrati skriptama na način da ometu koncentraciju svih studenata koji ih okružuju. Moguće da su živčeni jer moraju učiti ili su jednostavno rođeni za stvaranje buke i smetanje.

Turisti

Mnogi se odluče pokušati učiti u knjižnicama, ali vrlo brzo shvate kako im ipak ne odgovara takva okolina. Budući da im bude neugodno nakon kratkog vremena napustiti knjižnicu, onda se prešetkavaju po odjeljcima s knjigama, razgledavaju te obilaze kafiće. Drugim riječima ponašaju se kao turisti koji se više nikada neće vratiti na tu lokaciju.