Pretraga

Za Hrvatsku na Europskom igra i magistar matematike: ‘Nikada nemojte zapostaviti obrazovanje’

A- A+

Proteklog četvrtka započelo je Europsko rukometno prvenstvo, a naša je reprezentacija poražena od Francuske. Oni koji su pratili utakmicu u jednom su trenutku mogli čuti kako za hrvatsku rukometnu reprezentaciju igra i profesor matematike. Naime, u Mađarsku je na ovo prvenstvo otputovao i vratar Mate Šunjić, koji je 2010. magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Mate Šunjić| Screenshot: YouTube, Hrvatski rukometni savez

Da bavljenje profesionalnim sportom ne mora nužno značiti ostavljanje obrazovanja po strani, dokazuje i priča našeg rukometnog reprezentativca Mate Šunjića. Šunjić je talent za matematiku pokazivao još tijekom školovanja u Gimnaziji Metković, kada je sudjelovao na državnim natjecanjima iz tog predmeta.

U školi i na faksu bio je izvrstan

Kasnije je upisao matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i magistrirao 2010. godine. Kako je još 2009. otkrio u razgovoru za Jutarnji list, tijekom srednje imao je prosjek 5,0, a odlične ocjene nastavio je nizati i na faksu. Odluku da će studirati matematiku donio je još početkom srednje.

– Znate kako je kada vam odlično krene, onda to svi profesori i očekuju, mnogi to počnu iskorištavati. No nikada nisam želio zlorabiti dojam koji su imali o meni. Uostalom, nisam takav da ću popuštati jer sam si nešto umislio, rekao je Šunjić 2009. za Jutarnji list.

Tada je još bio student PMF-ovog studija Financijska i poslovna matematika te je priznao da se zna dogoditi da mora birati između izlaska na ispit ili utakmice.

– Bilo je takvih situacija, profesori na faksu znali su me puštati da odem malo ranije s predavanja ili smo u mojem klubu Medveščak odgodili utakmicu ako je to bilo moguće. Imao sam razumijevanja s obje strane. No neki profesori na faksu i ne znaju da igram, a oni koji znaju nisu mi pravili probleme, pogotovo što nema mnogo studenata na matematici koji se profesionalno bave sportom, ispričao je Šunjić za Jutarnji.

Izdvojeni članak

Lucija rastura u sportu na svjetskoj razini, a istodobno studira medicinu: ‘Želim specijalizirati kirurgiju’

‘Nikada nemojte zapustiti obrazovanje’

Nakon studija nastavio se profesionalno baviti rukometom, jer je smatrao da će za matematiku biti vremena kasnije.

– Treba biti uporan, organiziran, imati cilj i puno raditi, odricati se što nije lako. Studij na PMF u Zagrebu završio sam dok sam igrao za Medveščak. Moj dan je bio od 7 sati ujutro do 23-24 sat u noći na relaciji fakultet-trening-stan. I tako svaki dan punih pet godina. Ne treba podlijegati tuđim mišljenjima. I meni su govorili da ću morati izabrati između fakulteta i ozbiljnog bavljenja rukometom, ali evo nisam morao birati. Sve je u motivaciji, organiziranosti i spremnosti na odricanje, rekao je Šunjić u intervjuu za Likemetkovic.hr 2018. godine.

Mladima koji se u školskoj dobi bave nekim sportom u istom je intervjuu poručio i da nikada ne voze na jednom kolosijeku nego dva usporedna.

– Vrlo je važno za djecu da se bave sportom i neka se svi bave bilo kojim sportom. Osim što je to dobro za razvoj tijela, to je jedna vrsta životne škole u kojoj mogu naučiti raditi, biti organiziran, uporan, discipliniran, znati pobjeđivati i gubiti, znati pobjeđivati krize ozljeda, neuspjeha, nerazumijevanja. Kroz sport se stekne puno prijatelja jer se s vremenom družite s mnogim ljudima. Ali ne bi smjeli zbog sporta zapustiti svoje obrazovanje jer nas to čini kompletnijom osobom. Sport je rizičan: samo jedna ozljeda može nas zauvijek udaljiti s terena. Zato treba igrati na dvije karte – i sport i škola! Ovo bi trebali razumjeti svi, od djece do roditelja i trenera. Nikada nemojte zapustiti obrazovanje, poručio je Šunjić prije nekoliko godina u intervjuu za Likemetkovic.hr.