Pretraga

Zabrinjavajuća spoznaja: Oko 80 posto studenata je u velikim novčanim dugovima

A- A+

Oko 40 tisuća američkih studenata nedavno je sudjelovalo u istraživanju financija kojim su stručnjaci došli do zabrinjavajućih rezultata. Nešto manje od 80 posto studenata koji su bili obuhvaćeni istraživanjem suočeno je s novčanim dugovima. Čak 20 posto ispitnika je priznalo kako su kupili stvari koje si ne mogu priuštiti, a približan broj ih tvrdi da bi drugi bili zgroženi njihovim financijskim navikama.

Većina studenata susretne se s problemima oko raspodjele novca pa nerijetko zapadnu u dugove. S obzirom da mnogi u toj dobi po prvi put samostalno raspolažu džeparcem ili dobivaju prve plaće, logično je da se ponekad nađu u financijskoj neprilici. No, nedavnim istraživanjem provedenim na 40 tisuća američkih studenata, znanstevnici su došli do, u najmanju ruku, zabrinjavajućih rezultata vezanih uz njihove financije.

Impulzivna kupovina je najveći problem

Impulzivna kupovina je pogubna za čak 20 posto studenata koji su ispeglai karticu za stvari koje si ne mogu priuštiti. Najskloniji tome su studenti s kreditnim karticama bez financijskog savjetnika u banci.

Skoro 80 posto studenata ne raspolaže novcem na ispravan način

Mladi ljudi koji stječu visoku naobrazbu te redovito posjećuju savjetnike u bankama, razumljivo razvijaju i i bolje financijske navike. No istraživanje je pokazalo da čak 79,2 posto studenata na leđima nosi teret novčanog duga.

Spomenuti postotak i više je nego alarmantan jer dokazuje kako brojni studenati ne znaju nositi s teretom novca te se već u toj životnoj dobi nalaze u ozbiljnim financijskim problemima.

Manji je postotak onih koji tvrde da bi drugi bili zgorženi njihovim financijskim navikama, ali svejedno se ne radi o zanemarivoj grupi. Naime, od ukupno 40 tisuća ispitanika, 24 posto misli da se nalaze u zabrinjavajućoj situaciji. Treba također istaknuti i činjenicu da više od polovice kupuju stvari koje im nisu po volji, ali im pomažu u podizanju društvenog statusa.

Izdvojeni članak

Studentski troškovi: Troše 50-ak kuna dnevno, a hranu kupuju na veliko jer je isplativije

Dvije trećine po završetu fakulteta zaglibe u dubokim dugovima

Po pitanju plaćanja naknada za prekoračenje limita po računu, oko 60 posto ispitnika se složilo da se radi o opravdanoj mjeri. Nešto manje od polovine studenata koji su bili obuhvaćeni istraživanjem izjavilo je kako je život u crvenom normalan za vrijeme studiranja. Drugim riječima, tvrde da su dugovi nužni kako bi završili fakultet, iako im upravo ‘posuđeni’ novac uzrokuje stres jednak polaganju ispita.

Čak 70 posto studenata dijeli mišljenje da se banke ne bi trebale iznenaditi ako u budućnosti spomenuta populacija bude ulazila u još veće dugove, nego što je sada slučaj.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju kako za vratovima dvije trećine američkih studenata po završetku fakulteta zbog želje za stjecanjem visokog obrazvanja puše pozamašan dug. No financijski stručnjaci u tome vide i nešto pozitivno – dugovi potiču studente na bolje financijske poteze kao da prije kupovine dobro razmisle trebaju li im stvari koje su im zapele za oko.