Pretraga

Zagreb ponudio tri nova studija, a interes za stare odsjeke i smjerove ne pada

A- A+

Početak akademske godine 2013./2014. je pred pragom, a no broj brucoša se ove godine neće pretjerano razlikovati od prethodne godine. Provjerili smo koji su novouvedeni smjerovi na Sveučilištu u Zagrebu, kao i doznali da nijedan studij ili odsjek na 33 sastavnice nije ukinut. Drugim riječima, ovogodišnji maturanti pokazali su interes za sve smjerove koji su bili u ponudi i prethodnih godina.

Sveučilište u Zagrebu je u ožujku objavilo upisne kvote za akademsku godinu 2013./2014. U odnosu na prošlu godinu, dogodile su se promjene oko slobodnih upisnih mjesta, ali i ponude studija. Iako se u posljednje vrijeme konstantno govorilo o nužnosti usklađivanja upisnih kvota s tržišnim potrebama, broj ovogodišnjih brucoša, bar što se Zagreba tiče, bit će manji za svega 55.

Izdvojeni članak

Upisne kvote na Sveučilištu u Mostaru: Hrvati po prvi put među stranim studentima

Novosti na zagrebačkom Sveučilištu

– Od novih smjerova, svakako treba istaknuti nove sveučilišne preddiplomske studije Suvremeni ples (izvedbeni i nastavni studijski program)
i Baletna pedagogija, koji će se od sljedeće akademske godine po prvi puta izvoditi u Hrvatskoj, i to na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, odgovorili su Rektorata.

No uz spomenuto, novina u ponudi studija je i preddiplomski sveučilišni studij Inženjerstvo na engleskom jeziku. Riječ je o zajedničkom studiju Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakuteta strojarstva i brodogradnje, Građevinskog fakulteta i Rudarsko-geološko naftnog fakulteta.

Izdvojeni članak

Obrazovanje u tržišnoj trci: Upisne kvote na fakultetima trebale bi biti znatno manje

Za spomenute studije određeno je ukupno 60 slobodnih upisnih mjesta, a po završetku ljetnog roka državne mature nisu zauzeta sva mjesta. Koliki je stvarni interes maturanta  i ostalih kandidata za potonje, najbolje će se vidjeti nakon što se okonča jesenski rok upisa na fakultete.

Svi stari smjerovi i dalje popularni

Usporedbom prošlogodišnjeg popisa zagrebačkih fakulteta i smjerova te upisnih kvota za nadolazeću 2013./2014. akademsku godinu doznali smo kako nijedan smjer nije ukinut. Točnije, ponuda studija u glavnom gradu Lijepe naše nije umanjena niti za jedan smjer, što znači da se preferencije ovogodišnjih maturanta po pitanju odsjeka i studija nisu razlikovale od prethodne generacije.