Pretraga

Zagrebački PMF dobio 2,8 milijuna kuna: Evo na što će potrošiti taj novac

A- A+

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu dobio je više od 2,8 milijuna kuna iz europskih fondova  za projekt “Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnost prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima  – 4HR)”. Ovim projektom u koštac će se uhvatiti s klimatskim promjenama, a na njemu će surađivati Geofizički odsjek, Biološki odsjek te Institut Ruđer Bošković.

PMF foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Ukupna vrijednost projekta Multidisciplinarni projekt PMF-a Klima – 4HR iznosi 3.403.871,48 kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva od 2.820.839,93 kuna.

Bespovratna sredstva europskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljena su za 12 projekata, između kojih je i taj PMF-ov – „Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnost prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima – 4HR)”, a sve u okviru poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama”.

Izdvojeni članak

Čak 550 naših znanstvenika potpisalo apel za klimatsku akciju: Doznajte je li vaš profesor među njima

Projekt će se baviti klimatskim promjenama i to tako da će proučavati ranjivost urbanih i prirodnih okoliša na klimatske promjene te njihovu mogućnost prilagodbe. Projekt je fokusiran na analizu i ublažavanje urbanoga toplinskog otoka u sadašnjoj i budućoj klimi, karakterizaciju intenzivnih oluja praćenih tučom te identifikaciju negativnih utjecaja na biološku raznolikost slatkovodnih i morskih ekosustava mora na različitim razinama, od molekularne razine do razine zajednica.

Rezultati istraživanja očekuju se do kraja 2022. godine kada će se predložiti smjernice za daljnja istraživanja s ciljem dobivanja što učinkovitijih mjera sa širom primjenom u praćenju i gospodarenju prirodnim i urbanim okolišem.

Na projektu će surađivati Geofizički i Biološki odsjeka te Institut „Ruđer Bošković” kao partner. Voditeljica projekta Ivana Herceg Bulić s Geofizičkoga odsjeka PMF-a osvrnula se na važnost projekta za proučavanje klimatskih promjena u Hrvatskoj.

– Projektom su obuhvaćeni elementi okoliša koji su iznimno važni za Republiku Hrvatsku i posebno su ranjivi s obzirom na klimatske promjene, a to su gradovi te slatkovodni i morski ekosustavi. Stečena znanja i iskustva iskoristit će se za izradu općenitih prijedloga smjernica za slična istraživanja koja će se moći primjenjivati i na drugim područjima, a važna komponenta ovog projekta je podizanje svijesti šire javnosti o utjecaju, ranjivosti i mogućnostima prilagodbe klimatskim promjenama što će se postići održavanjem predavanja i radionica. Povećanje znanstveno-istraživačkih kapaciteta PMF-a kroz usavršavanje, prikupljanje potrebnih podataka, stjecanje iskustva i korištenje naprednih znanstveno-istraživačkih metoda omogućit će buduća istraživanja u području prilagodbe urbanog i prirodnog okoliša klimatskim promjenama te povećanje konkurentnosti PMF-a u nacionalnoj i međunarodnoj znanstvenoj zajednici, kaže Herceg Bulić.