Pretraga

Zagrebački student izradio NEMS: Dobivajte notifikacije s mobitela direktno oko vašeg zapešća

A- A+

Dominik Žinić, student zagrebačkog FSB-a, osmislio je pravo rješenje za sve one kojima smeta glasna zvonjava mobitela ili koji žele biti ‘up to date’ kad mobitel nije uz njih. NEMS narukvica (Notification over Electrical Muscle Stimulation) nosivi je uređaj koji u sebi ima ugrađene elektrode od vodljive gume preko kojih se na zapešće korisnika šalju električni impulsi koji tada omogućuju stimulaciju mišića na zapešću. Impulsi obavještavaju korisnika da je na njegov smartphone pristigla SMS poruka ili ga netko zove.

Foto: privatna arhiva

Student FSB-a Dominik Žinić osmislio je NEMS – nosivi uređaj u obliku narukvice koji korisniku javlja kad je na svom smartphoneu dobio SMS ili poziv i kad mobilni uređaj nije u blizini. Punog naziva Notification over Electrical Muscle Stimulation, narukvica u sebi ima ugrađene elektrode od vodljive gume preko kojih se na zapešće korisnika šalju električni impulsi koji tada omogućuju stimulaciju mišića na zapešću. Impulsi obavještavaju korisnika da je na njegov smartphone pristigla SMS poruka ili ga netko zove.

Izdvojeni članak

Ekipa CNN-a došla u Hrvatsku zbog studenta VERN’a – izumitelja prvog električnog automobila

Sat i narukvica za notifikacije

– Ideju za narukvicu sam dobio kada sam jednu noć čekao SMS poruku od nekoga tko je završio na hitnoj. Nisam htio nikoga buditi, s obzirom da je soba do mene isto spavaća soba, pa je u obzir došla jedino vibracija. Problem je bio što tu vibraciju ne bih osjetio kada bih zaspao. I tako se rodila potreba za nečim što bi bilo tijesno uz moju kožu kako bih dobivao obavijesti, a da pritom nikoga ne ometam, kaže Dominik.

Dodao je kako narukvica služi i kao sat, no nema tipke za namještanje vremena jer se vrijeme automatski sinkronizira s vremenom na računalu na kojem se ona puni.

Izdvojeni članak

Tesla bi bio ponosan: Izumili žarulju koja emitira wi-fi signal

Želi unaprijediti NEMS i u budilicu

Svrha je narukvice, kaže Dominik, primanje obavijesti o SMS porukama, e-mailovima, pozivima ili alarmu s mobitela. Pojašnjava kako nitko osim korisnika ne može dobiti takvu obavijest. NEMS je koristan u raznim situacijama. Primjerice, kada je mobitel u širokim hlačama pa se vibracija u kretnji ne osjeti ili kada mobitel nije uz korisnika.

Ovaj uređaj je savršen za sve one koji svoj mobitel zametnu ili ga uslijed buke ne čuju. Dominik nije dovršio svoj projekt, već ga planira dodatno unaprijediti. U budućnosti želi postići da narukvica slanjem signala različitih intenziteta u različitim periodima sna, pomaže korisniku pri buđenju.