Pretraga

Tesla bi bio ponosan: Izumili žarulju koja emitira wi-fi signal

A- A+

Istraživači sa Sveučilišta Fudan u Šangaju su kreirali jednovatnu žarulju koja emitira svoj samostalni wi-fi signal. Proizvod su nazvali Li-Fi, a stručnjaci tvrde da ova LED žarulja s mikro čipom emitira čak i bolji signal, nego li standardni bežični internet u Kini. Na žaruljin signal će se čak četiri uređaja iz blizine moći zakačiti, na način da koriste svjetlosne, umjesto radio frekvencija.

Na Sveučilištu Fudan u najvećem kineskom gradu Šangaju, znanstvenici odlučili napraviti hibrid od dviju korisnih stvari. Naime kreirali su žarulju, koja emitira svoj vlastiti wi-fi signal i nazvali ju Li-Fi. Sami stručnjaci su zaključili da se čak četiri uređaja u blizini žarulje mogu koristiti njenim signalom, koristeći svjetlosne umjesto tradicionalnih radio frekvencija.

Izdvojeni članak

Samouki 15-godišnji izumitelj iz Zapadne Afrike šokirao američke znanstvenike

Osim toga ustvrdili su da ova LED žarulja s mikročipom emitira bolji signal nego što je standardni bežični u Kini, piše universityherald.com.

Za desetak dana će izumitelji na Međunarodnom industrijskom sajmu u Šangaju, predstaviti Li-Fi, koje očekuju da bi uskoro mogle ući u praksu korisnika interneta. Naime ionako veliki broj kućanstava u Kini prelazi s uobičajenih na LED žarulje, pa bi onda mogli nabaviti ovaj novi izum, koji osim LED svjetla, u sebi sadrži mogućnost bržeg i jednostavnijeg povezivanja na mrežu.

Prednost Li-Fi je i činjenica da će se uz pomoć njega prevenirati hakerski napadi na bežičnu mrežu, budući da za razliku od radijskih signala, svjetlosni ne prodiru kroz zid.

No prilikom dizajna i izrade prototipa znanstvenici su naišli i na neke probleme. Jedna od najveći mana Li-Fi je što se veza gubi, ako se žarulja ugasi ili ju nešto blokira.

Copy link
Powered by Social Snap