Pretraga

Zagrebački student napravio rad o Jeleni Karleuši pa ga ona podijelila na Instagramu

A- A+

Jelena Karleuša jučer je na svojem Instastory-ju objavila naslovnu stranicu završnog eseja jednog studenta s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Riječ je o radu ‘Celebrity diplomacija na prostorima bivše države Jugoslavije: slučaj Jelene Karleuše’, koji je jedan student napisao za kolegij Cyberpolitika. Pitali smo ga što je to točno celebrity diplomacija, zašto baš Karleuša te koji su zaključci njegovog rada.

Jelena Karleuša / Screenshot YouTube

Celebrity diplomacija je fenomen koji je na našim područjima kao takav iznimno zapostavljen, objašnjava nam student FPZG-a čiju naslovnicu završnog eseja za kolegij Cyberpolitika je na svoj Instastory stavila Jelena Karleuša.

Izdvojeni članak

Reci to humorom: Egzotični HendiCappo s FPZG-a ruši sve predrasude o invaliditetu

Važno je napomenuti da ovaj rad nema apsolutno nikakve veze s Karleušinim porno skandalom, što i sam student ističe. Završni esej koji je napisao bavi se isključivo celebrity diplomacijom.

Tko su celebrity diplomati?

– Kada poznate osobe, bez obzira iz koje sfere javnog života dolazile, koriste različite oblike medija i različite oblike aktivnosti da bi ukazale na društvene probleme, političke nepravde ili pogreške koje kao društvo činimo, onda govorimo o celebrity diplomaciji, objašnjava nam ovaj student i dodaje da su dva ključna obilježja celebrity diplomata izvrsne komunikacijske vještine i veliki doseg njihovih izjava ili objava.

– Karleuša prema tom kriteriju svakako pripada toj grupaciji i zato sam proveo kvantitavinu analizu sadržaja njezinih objava na Twitteru, pod mentorstvom profesora, s ciljem brojčanog prikaza njezinih društveno angažiranih objava te s ciljem prikaza koje su tematike spomenute objave bile, opisuje autor rada.

Na prostorima bivše Jugoslavije nedostaje celebrity diplomata

Ovaj student primijetio je da rijetko koja poznata osoba svoju slavu koristi u društveno korisne srvhe, to jest za promicanje određene društvene ideje te slavni generalno rijetko javno iznose stav o aktualnim društvenim događanjima, a pogotovo na našim prostorima.

Izdvojeni članak

Angelina Jolie postaje profesorica na uglednom Sveučilištu

– Jelena Karleuša nije jedina poznata osoba koju spominjem u svojem radu, u njemu govorim o celebrity diplomatima od Angeline Jolie pa do Marina Čilića i Novaka Đokovića. Karleuša je u posebnoj kategoriji zato što se ističe kao jedina zvijezda na ovim prostorima koja javno proziva vlast, predvodi prosvjede i štiti prava životinja, što sam kao student društvenih znanosti svakako morao primjetiti, kaže nam.

U zaključku završnog eseja student piše da je celebrity diplomacija na području bivše države Jugoslavije izrazito nerazvijena.
– Poznate osobe jednostavno se ne usude govoriti o aktualnim društvenim temama. Celebrity diplomacija izrazito je bitna za demokratsko društvo jer su upravo poznate osobe one koje bi trebale koristiti publicitet da bi ukazale na brojne društvene probleme. Ako kao društvo ne posjedujemo takve javne osobe, onda je to veliki gubitak, zaključuje.

Screenshot Instagram story: karleusastar