Pretraga

Reci to humorom: Egzotični HendiCappo s FPZG-a ruši sve predrasude o invaliditetu

A- A+

”Kako je nastao HendiCappo? Danima sam čitao statuse svojih prijatelja s invaliditetom poput: 25. mi prolazi, nitko me neće, ne znam gdje ću takav naći posao…  A onda sam odlučio ljudima pokazati kako se, unatoč invaliditetu, zaista može živjeti”, govori Dominik Janović, student novinarstva koji na svojoj stranici kroz humorom ispričane anegdote i zanimljive životne priče, invaliditet sagledava iz drugog ugla. Rušeći ustaljene predrasude, i druge potiče da to čine.

Dominik Janović / foto: Matea Petrović

Izdvojeni članak

Jedan sasvim poseban vlog studentice Kristine osvaja publiku i potiče na razmišljanje

Dvadesetdvogodišnjeg Dominika može se redovno viđati u redakciji studentskog lista Global, a njegov se glas unazad dvije godine svakog četvrtka može slušati u Hodalici  Radio Studenta. Emisija je to za mlade s i bez invaliditeta, u kojoj se razgovorom s različitim gostima žele otvoriti mladima zanimljive teme te govoriti o svim segmentima života osoba s invaliditetom.

Iako se Hodalicom pokušavaju razbiti uvriježene predrasude o barijerama invaliditeta, Dominik Janović, student treće godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, proljetos je odlučio otići stepenicu više.

Pod pseudonimom HendiCappo pokrenuo je zanimljivu istoimenu Facebook stranicu, kojom kako navodi u opisu, želi prikazati egzotičan život osobe s invaliditetom koja živi kontra svih stereotipa.

Čvrst i pozitivan stav nije stekao preko noći

Kako to obično biva, rođenom kao gotovo nepokretnoj osobi, liječnici mu nisu predviđali svijetlu budućnost. No, svojim je inatom i upornošću prevladao pesimistične prognoze.

Izdvojeni članak

Riječki studenti postali inspektori arhitektonskih barijera za studente s invaliditetom

– Ono što je bilo presudno u tome da se moj napredak vidi bili su roditelji koji su me tjerali da budem bolji i napredujem, ali i moj inat. Budući da imam stariju braću, pokušavao sam raditi sve što oni mogu. Tako sam pokušao zaigrati nogomet, biti golman. Uvijek sam nešto novo istraživao, nisam imao mira, kaže Dominik.

Ipak, čvrst i pozitivan stav prema njegovom stanju nije se pojavio odjednom. U razdoblju odrastanja pratila ga je nesigurnost i kritičnost pa je primjerice, vršnjačko neprihvaćanje pripisao isključivo hodalici koju je koristio.

Ali, takav je period neophodan na putu odrastanja osoba s invaliditetom; odrasta se pod staklenim zvonom iz kojeg ili izađeš ili nikad ne izađeš, nastavlja.

Na sreću, s vremenom je uspio izaći iz svoje zone sigurnosti i samokritičnosti, no svjestan je da brojni nisu. Upravo zato odlučio je pokrenuti HendiCappa.

 Doza šale i ozbiljnosti HendiCappova je formula: Od invaliditeta ne želi senzacionalizam 

Izdvojeni članak

Dobili smo priznanje za promicanje pozitivne percepcije o osobama s invaliditetom: Pročitajte naše najznačajnije tekstove na tu temu

– Htio sam svoj život izložiti na internetu jer svoj invaliditet i hendikep zaista nosim kao dio sebe. Ni ne razmišljam o tome bi li ga se htio riješiti, čak ni ne bih više volio živjeti bez njega. Naravno da imam loše dane, ali tko ih nema? Nije to zbog štaka, ističe ovaj HendiCappo.

Temeljna svrha Facebook stranice koja trenutno broji više od 500 likeova bila je i ostat će, kaže, zabava. U javnosti na našim prostorima ne postoje stranice koje progovaraju o invaliditetu na HendiCappov način, kroz šalu i dašak crnog humora. Upravo se tog humora, unatoč ponekim kritikama Dominik ne želi odreći. To je on, to je posebnost HendiCappa. 

Kroz njega želi dočarati kvalitete koje individualci imaju te tako dokazati da osobe s invaliditetom nisu samo invaliditet, kako ih se u medijima prečesto predstavlja, nego identitet.

– Imam u planu napraviti par reportaža o osobama s invaliditetom koje bih onda ondje objavljivao. Uz to, radim na projektu unutar kojeg bih pripremio inspirativne i zanimljive sugovornike, slične meni. Razgovarajući s njima i predstavljajući ih, želim u fokus staviti njihov uspjeh i osobnost, a ne senzacionalistički njihov hendikep, naglašava Dominik.

Kad se govori o teškoćama s kojim se osobe s invaliditetom nose, jasno je da je država zakazala u mnogo segmenata. Čest je problem težeg zapošljavanja, navodi, no čak se i u takvim pričama u središte stavlja jedna osoba, umjesto da se progovara o srži problema. U medijima su zato osobe s invaliditetom predstavljene prilično jednostrano.

Druga strana hendikepa: ‘Drugačiji smo, ali ravnopravni, pokažite koliko možete’

Izdvojeni članak

Ni invaliditet ni ružni komentari Marcelu nisu spriječili da postane vrhunska sportašica

Ipak, kriva je i pasivna populacija osoba s invaliditetom, tvrdi, a to s HendiCappom želi promijeniti. Osim što zanimljivim i proživljenim anegdotama ljude želi osvijestiti kako se s hendikepom može i mora živjeti, ubrzo planira postati posrednikom pokreta kojim želi pokrenuti akciju među tim dijelom društva.

–  Svaka osoba s invaliditetom ima veliki potencijal rušenja predrasuda. Nemojte sami sebi stvarati krug separacije. Iako smo drugačiji, ravnopravni smo i moramo pokazati koliko možemo. Umjesto da to prokockate i padnete u patetiku, iskoristite to. Pokažite svoju pozitivu, pokrenite se i gledajte svoj hendikep iz drugog ugla. HendiCappo će vam u tome pomoći, optimistično zaključuje ovaj student.