Pretraga

Na zagrebačkom fakultetu otvorena punionica za električne automobile

A- A+

Zagrebački FER pohvalio se kako su otvorili punionicu za električna vozila. Prva je to brza električna punionica na nekom od hrvatskih faklulteta, a otvorili su je zahvaljujući istraživačkom projektu na kojem rade. Korištenje punionice besplatno je za djelatnike FER-a.

foto: FER

– Punionica je dio mikromreže SmartGrid Laba na FER-u, koja se sastoji od distribuiranih izvora fleksibilnosti temeljenih na pretvaračima. Na njoj će se testirati upravljački algoritmi razvijeni u svrhu optimizacije pogona mikromreže i zadržavanja njezine stabilnosti prilikom prelaska u otočni rad, odnosno odvajanja od distribucijske elektroenergetske mreže, pojasnio je voditelj projekta FLEXIBASE, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Projekt FLEXIBASE – Fleksibilnost mikromreža s visokim udjelom pretvarača finanicra se iz programa Znanstvena suradnja Hrvatske zaklade za znanost. Započeo je u listopadu 2019., a trajat će do svibnja 2023. godine. U okviru projekta nedavno je u pogon puštena prva brza punionica za električna vozila na FER-u.

Na povezivanju e-punionice i upravljačkog sustava SmartGrid Laba, kažu s FER-a, sudjelovali su brojni istraživači sa Zavoda za visoki napon i energetiku, kao i članovi projektnog tima. Korištenje punionice, dodaju, besplatno je za djelatnike fakuleteta.

– Integracijom brzih punionica električnih vozila, baterijskih spremnika energije, fotonaponskih panela i istosmjernih tereta, povećava se količina mikromreža s visokim udjelom AC/DC pretvarača. Projekt FLEXIBASE usmjeren je na algoritme upravljanja i zaštite u takvim mikromrežama te na njihovu interakciju s distribucijskim sustavom i tržišnim sudionicima u svrhu monetizacije fleksibilnosti i upravljivosti koje mikromreže s visokim udjelom pretvarača posjeduju, opisuju važnost projekta.

Doprinos ovog projekta, ističu, leži u razvoju pojedinačnih modela, kao i njihovoj integraciji i verifikaciji koristeći kompjuterske simulacije te laboratorijsko testiranje.

– Iako znanstvena i tehnička zajednica ulažu značajne napore u istraživanja vezana uz mikromreže, niti jedan prethodno provedeni projekt ili projekt u tijeku ne povezuje upravljanje i sheme zaštite s algoritmima optimalnog pogona mikromreže čiji su glavni rezultati ponude za kupnju/prodaju električne energije i nuđenje energetske fleksibilnosti. Nadalje, ovaj projekt rješava i problem otpornosti mikromreže na vanjske kvarove prilikom određivanja njenog optimalnog pogona. Jedan od doprinosa projekta je i podizanje razine svijesti o okolišnim problemima te o važnosti zadovoljenja budućih potreba i izazova koji se predviđaju u energetskim sustavima, zaključuju s FER-a.

foto: FER