Pretraga

Zanima vas medicina? Studenti pokrenuli podcast koji će vam je dodatno približiti

A- A+

Studenti Medicinskog fakulteta u Splitu pokrenuli su podcast Doturska ćakula kako bi kroz opušteni razgovor približili zainteresiranima medicinu i neke njene zanimljivosti. Iza podcasta trenutno stoji devet studenata i studentica, a mi smo razgovarali s jednom od kreatorica.

Foto: Doturska ćakula

Što nastane kad se studenti Medicinskog fakulteta u Splitu udruže kako bi svima približili medicinu i neke njene zanimljivosti? Ne, ne nastaje neki debeli i teški vodič kako bi mnogi stereotipno pomislili, već Doturska ćakula, podcast iza kojeg trenutno stoji devet studenata medicine, mahom ‘drugaša’ uz jednog kolegu s četvrte godine.

Izdvojeni članak

Ne znate koji faks prijaviti u Postani student? Srednjoškolka Ana ima podcast koji bi vam mogao pomoći

‘Priča je poprilično jednostavna’

– Priča je poprilično jednostavna. Želimo svima približiti medicinu i neke njene zanimljivosti kroz opušteni razgovor s našim gostima. Smatramo da je upravo taj opušteni ton ono što nas čini posebnima i to je bila ideja iza naziva ‘Doturska ćakula’. Samu ideju za podcast prva je izložila kolegica Nives, a mi ostali smo prihvatili ideju i primili se posla, objašnjava nam studentica Anamarija Krajačić, jedna od kreatorica podcasta.

U ovom se trenutku na njihovom YouTube kanalu mogu pronaći dvije epizode podcasta, a kako nam kaže Anamarija, teme im proizlaze iz specijalnosti i interesa njihovih gostiju. Postoje, naravno, i određene teme o kojima zaista žele govoriti, ali su one još u fazi planiranja.

– Kako smo i sami trenutno studenti znamo otprilike što zanima naše kolege pa se time i vodimo. Goste biramo zajedno, svatko od nas je predložio neke potencijalne goste i onda smo ih kontaktirali. Neki su nam se i sami javili i to nam je jako drago. Želja nam je pokazati prvenstveno kvalitetu splitskih liječnika, ali naravno da ne odbijamo i one iz drugih krajeva, ističe Anamarija.

‘Želja je da dosegnemo što više ljudi’

Na pitanje koji su im najveći izazovi s kojima se susreću tijekom snimanja, Anamarija kaže da im je najveći problem to što prostoriju za snimanje dijele s još nekoliko studentskih organizacija pa je sve potrebno dobro koordinirati da nitko nikome ne smeta. Drugi najveći problem im je tehnika, jer se za sada snalaze s vlastitim mobitelima, ali cilj im je svakako nabaviti pravu opremu.

– Želja nam je da dosegnemo što više ljudi, a to ćemo najbolje postići interesantnim temama. Dugoročni plan nam je da se podcast nastavi i nakon što mi završimo fakultet, a mi postanemo gosti. Čak su i naši profesori vrlo entuzijastično prihvatili naš projekt i dio njih će, prije ili kasnije, gostovati kod nas, napominje studentica.

Doturska ćakula može se slušati na Spotifyu i YouTubeu, a dio sadržaja objavljuju i na svojim društvenim mrežama.