Pretraga

Ne znate koji faks prijaviti u Postani student? Srednjoškolka Ana ima podcast koji bi vam mogao pomoći

‘Na koji ćeš faks?’ je podcast iza kojeg stoji grupa učenika Ekonomske škole u Velikoj Gorici, a koji za cilj ima približiti srednjoškolcima temu studiranja i pomoći im u odabiru fakulteta. Kako bi više saznali o tome, razgovarali smo s voditeljicom podcasta, 17-godišnjom Anom Šantek, koja nam je otkrila kako je cijeli projekt pokrenut.

Ana Šantek i gost prve epizode podcasta. Foto: Privatna arhiva

Podcasti kao medijski format postaju sve popularniji, pogotovo među mlađom generacijom kojoj tradicionalno gledanje televizije više nije toliko zanimljivo. Domaće tržište podcasta svake godine sve više buja, a od nedavno je ono postalo bogatije zahvaljujući podcastu naziva ‘Na koji ćeš faks?’, kojeg vodi ambiciozna 17-godišnja učenica Ekonomske škole u Velikoj Gorici, Ana Šantek.

Kao što se i po samom nazivu podcasta može razaznati, ‘Na koji ćeš faks?’ približava srednjoškolcima temu studiranja, a na koncu im i pomaže u odabiru fakulteta.

Izdvojeni članak

Studenti pokrenuli podcast koji približava znanstvene teme: ‘Otkrili smo koji se to mitovi kriju u skincareu’

Ideja je došla – nasumično

– Ideja o snimanju podcasta došla mi je u potpunosti nasumično. Krajem prošle nastavne godine počela sam razmišljati koji bih faks upisala i tako se rodila ideja za ‘Na koji ćeš faks?’. Na početku nisam znala tko će biti gosti, gdje ćemo snimati i s kojom opremom, ali sam u pravo vrijeme naišla na natječaj Ministarstva za izvannastavne aktivnosti i uz pomoć profesora Čuljka, dobili smo sredstva i kupili opremu, objašnjava nam Ana.

Iako je prvi korak bio uspješno napravljen, uslijedilo je pronalaženje studenata koji su voljni sudjelovati u emisijama i dovoljno motivirani da kroz 40-minutni razgovor pomognu budućim srednjoškolcima u odabiru faksa i predstave neke ostale studentske teme. Ani je upravo to bio najzanimljiviji dio izrade podcasta, a kako nam priznaje, to ju je sve toliko motiviralo da se već sada veseli studentskom razdoblju i svemu što ono nosi sa sobom.

– U projektu sudjeluje i još učenika. Dominik je zaslužan za sav video editing, što je meni inače najteži posao i divim mu se da nakon svih tih sati uređivanja podcasta može gledati još i u školi. Paula, Ivona i Marinela pomažu sa slanjem mailova, uređivanjem kadrova i pripremanju epizoda. To je ekipa koja je zbog snimanja voljna dolaziti čak i subotom u školu, ali se zato nekad ‘izvučemo’ sa satova pa nije toliko strašno, kaže Ana te ističe da su profesori poprilično fleksibilni i da im izlaze u susret.

‘Jako mi je drago što sve nije stalo samo na ideji’

Do sada su snimili i objavili epizode u kojima su predstavili FER i Pravo, a u tijeku je i snimanje epizode u kojoj će ugostiti studenticu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Ana nam otkriva da dogovaraju snimanje epizode i o Medicini, čemu se posebno veseli, a kaže da su u planu KIF i PMF, a voljela bi podijeliti i iskustvo studenata koji su se odlučili na studiranje vani.

Zbog svega što nam je Ana rekla do sada u razgovoru, nismo je mogli ne upitati – što joj je predstavljalo najviše izazova u stvaranju cijelog projekta. Kako i sama kaže, bila je svjesna da neće biti sve glatko i da će prolaziti kroz mnogo nepredvidivih situacija za koje nema odgovora ‘u udžbeniku’, ali sve je to uspjela prebroditi i pritom naučiti nešto korisno. Naravno, bilo je trenutaka kada se pitala ‘Ana, što ti je ovo trebalo’, ali je puno više lijepih trenutaka, pogotovo kada se sjeti krajnjeg cilja projekta.

– S obzirom na to da prvi puta ovako nešto organiziram, nisam si postavljala velika očekivanja. Naravno, nisam htjela to napraviti niti onako, lijevom nogom, nego sam odlučila napraviti to najbolje što mogu. Kao prvo, jako mi je drago što sve nije stalo samo na ideji. Za kraj bih voljela podijeliti sa svima koji čitaju baš ono što je naš prvi podcast gost podijelio s nama tijekom snimanja. Usudite se raditi svari! Mislim da sam u ovih nekoliko mjeseci kroz ovaj projekt naučila više nego cijele školske godine. Profesori, nemojte se ljutiti, zaključuje Ana.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.