Pretraga

Zbirka učila i instrumenata zagrebačkog faksa postala je kulturno dobro RH: Moći će je vidjeti i građani

A- A+

Zbirka učila i instrumenata koju je na PMF-u utemeljio poznati znanstvenik i profesor Vinko Dvorak, upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Bit će dostupna za javnost tijekom manifestacije Dan i noć 5. svibnja 2023. godine.

Foto: PMF

Zbirka učila i instrumenata iz fizike Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zbirka, inače, sadrži instrumente koji su nabavljeni nedugo nakon velikih otkrića u fizici krajem 19. i 20. stoljeća, a utemeljio ju je profesor i svjetski poznati znanstvenik u 19. stoljeću, Vinko Dvorak.

– Pokusi iz fizike i danas su u središtu suvremenog obrazovanja kao ključan element za razumijevanje otkrića na kojima su bazirane suvremene tehnologije. Osim šire prepoznatih istraživačkih studija na PMF-u, Zbirka dodatno ističe važnost nastavničkih studija. Fizika i druga prirodoslovno-matematička područja važna su u današnjem kontekstu jer čine bazu brojnih novih zanimanja na STEM područjima, stoji na stranici PMF-a.

Izdvojeni članak

PMF objavio imena najboljih studenata matematike, dobit će posebnu nagradu

S PMF-a ističu da je u Hrvatskoj veliki deficit nastavnika fizike i drugih STEM područja u školama, pa se ovom zbirkom želi pokazati i djelić zanimljivosti s kojim se budući nastavnici mogu upoznati tijekom studija na PMF-u. Zbirka će za javnost biti dostupna tijekom manifestacije Dan i noć na PMF-u 5. svibnja 2023. godine, a svečana promocija bit će održana ovu jesen

Više informacija o Zbirci dostupno je na sljedećoj poveznici.