Pretraga

Zbog koronavirusa jedan student u samoizolaciji studentskog doma u Zagrebu, ali SC taji koji dom

A- A+

Koronavirus već danima brine ljude diljem Hrvatske, a ponajviše u Rijeci, gdje su za sada potvrđena četiri slučajeva, i u Zagrebu, gdje su tri. Veći broj ljudi je u samoizolaciji, ali sada je potvrđeno da je došlo i do prvog slučaja samoizolacije u studentskom domu u Zagrebu.

foto: Ani Kolleshi za Unsplash

Ljetni semestar počinje sutra i studenti dolaze sa svih strana, što iz Hrvatske, što van Hrvatske, kako bi spremno ušli u nove muke koje ih čekaju. Ipak, zbog mjera predostrožnosti, Studentski centar u Zagrebu je već ranije objavio pravila ponašanja za studente koji dolaze u studentske domove, a koja možete pročitati na ovom linku.

Izdvojeni članak

Ministarstvo poslalo novu uputu školama zbog koronavirusa: Evo tko ne bi trebao dolaziti na nastavu

Studenti koji su se vratili iz područja na kojima je proširen koronavirus, naročito iz Italije, trebaju biti u samoizolaciji u kampusima i pod zdravstvenim nadzorom. Iz Uprave Studentskog centra u Zagrebu potvrdili su za RTL da se trenutno u smještajnim kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu nalazi se jedan student u samoizolaciji temeljem odluke o preventivnim mjerama. U kojem se domu nalazi nije otkriveno, piše rtl.hr.

Koronavirus je svojim dolaskom u Hrvatsku uznemirio javnost pa smo tako vidjeli pražnjenje polica u dućanima hrane, nestanak maski i sredstava za dezinfekciju, no studenti farmacije su nam pojasnili kako se najbolje zaštiti, a to možete pročitati ovdje.

Što je samoizolacija?

Osoba koja je tijekom zadnjih 14 dana bila u bliskom kontaktu sa oboljelim od COVID-19  bit će stavljena pod aktivni nadzor u samoizolaciji. To znači da će osoba biti u samoizolaciji doma, mjeriti tjelesnu temperaturu jednom dnevno te biti u svakodnevnom kontaktu sa nadležnim epidemiologom. Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor postupit će u skladu sa sumnjom na COVID-19 (dogovara se transport u bolnicu radi dijagnostike i liječenja), a kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Ako osoba po završetku zdravstvenog nadzora ne razvije simptome respiratorne bolesti, epidemiolog šalje obavijest o završetku zdravstvenog nadzora nadležnim ustanovama. Česta pitanja i odgovore o koronavirusu pronađite na stranicama HZJZ.