Pretraga

[VIDEO] Studentski dom Bruno Bušić ‘rastavljen’ do neprepoznatljivosti: Obnova konačno krenula

A- A+

Splitski studenti na obnovu tamošnjeg doma ‘Bruno Bušić’ čekaju već godinu i pol, a radovi na njegovoj rekonstrukciji konačno su krenuli. Studentski centar objavio je snimku koja prikazuje u kojoj su fazi, a iz koje je razvidno da je dom u ovom trenutku jedno veliko gradilište.

Screenshot: Facebook; SC Split

Studentski dom ‘Bruno Bušić’ u Splitu u uporabi je od 1978. godine, a posljednjih godinu i pol u njemu ne stanuje nitko. Razlog su brojni infrastrukturni problemi koji su bili potencijalno opasni za živote i zdravlje studenata, zbog čega je Policijska uprava splitsko-dalmatinska izdala rješenje kojim se dom ne smije koristiti do otklanjanja nedostataka.

Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji potpisan je u studenom 2018. godine. Nakon dugo čekanja i obećanja studenti, koji trenutno primaju subvenciju od 600 kuna, mogu odahnuti jer su radovi konačno krenuli. Snimka koju je ovih dana objavio Studentski centar Split pokazuje kako je studentski dom ‘Bruno Bušić’ u ovom trenutku jedno veliko gradilište.

Podsjetimo, rekonstrukcijom doma bit će nadograđen jedan kat. Kapacitet doma povećava se tima sa 139 na 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Ukupni kapacitet predviđen je za 465 studenata.

– Predviđena rekonstrukcija uključuje nadogradnju jednog kata, dogradnju otvorenih evakuacijskih dvokrakih stepenica s istočne i zapadne strane građevine, dogradnju balkona na prvom i drugom katu s južne strane, dogradnju najzapadnijeg modula na trećem katu te ispunjenje svih temeljnih zahtjeva važnih za građevinu. U svrhu racionalnijeg korištenja energije na svim zidovima pročelja bit će izvedena toplinska izolacija, a radi zaštite od buke bit će izvedena odgovarajuća zvučna izolacija smještajnih jedinica, poručili su još prilikom potpisivanja ugovora iz splitskog Studentskog centra.

Prema najavama iz SC-a Split radovi bi trebali završiti početkom veljače 2020., a kako će dom i sobe izgledati po završetku rekonstrukcije možete vidjeti u galeriji u nastavku.