Pretraga

ZKHS: Nezadovoljni ukidanjem stipendija uputili javno pismo Državnom uredu za Hrvate izvan RH

A- A+

Zavičajni klub hercegovačkih studenata, kao jedna od najvećih studentskih udruga, odlučila je reagirati na nedavnu odluku o raskidanju ugovora o stipendiranju 630 studenata. Drugim riječima, uputili su javno pismo Državnom uredu za Hrvate izvan RH u kojem traže obrazloženje za ‘nejasne poteze koji su učinjeni na štetu studentima’ rođenima izvan Hrvatske, no koji pohađaju studij na nekom od hrvatskih Sveučilišta.

Foto: http://zkhs.hr/

Državni ured za Hrvate izvan RH nedavno je donio odluku o raskidanju ugovora o stipendiranju 630 studenata, Hrvata izvan Republike Hrvatske koji pohađaju studij na nekom od Sveučilišta u RH. Tim potezom razljutili su brojne studente, među kojima su se našli i članovi Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata. Predsjedništvo ZKHS-a je odlučilo obratiti se Državnom uredu putem javnog pisma kojim traže vraćanje prava oštećenih studenata kao i pojašnjenje njihove odluke.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Izdvojeni članak

Poništena Odluka o dodjeli stipendija za 630 Hrvata izvan RH

Poštovani,

povodom Odluke o poništenju Odluke o dodjeli stipendija, koju ste donijeli 16. siječnja 2014., izražavamo nezadovoljstvo zbog izostanka detaljnijeg obrazloženja iste. 

Budući da ste ovom Odlukom ipso iure poništili svih 630 ugovora sklopljenih s korisnicima prava na stipendiju, te im na taj način neupitno nanijeli financijsku štetu i dodatne troškove, obrazloženje o kakvim je postupovnim nepravilnostima riječ, minimum je koji se očekuje od jednog državnog ureda u upravnom postupku.

Izdvojeni članak

Zagreb daje stipendiju budućim mladim obrtnicima, mjesečno će dobivati od 900 do 1500 kuna

Naime, Vi kao Državni ured za Hrvate izvan RH na svojoj ste službenoj internetskoj stranici 11. 6. 2013. objavili Natječaj za dodjelu studentskih stipendija studentima za akademsku godinu 2012./13. Već tada je bilo jasno kako je Natječaj kasno raspisan, budući da se njime studenti stipendiraju za, sada već prethodnu, akademsku godinu. 

Ipak, sljedeći događaji zasjenili su tu činjenicu. Rezultate smo čekali punih pet mjeseci. Zatim, u potpisanim ugovorima obavezali ste se na isplatu stipendija do kraja tekuće kalendarske godine, dakle do kraja 2013. godine, što se nije dogodilo. Točka na „i“ jest ova Odluka od 16. siječnja, na koju smo primorani izraziti protest, nakon kojeg nam preostaje jedino tužba upravnom sudu.

Izdvojeni članak

Prijavite se na natječaj za državnu stipendiju: MZOS uvećao mjesečni iznos na 1 200 kuna

Materijalna šteta mogla bi nastati onim studentima koji su, u vremenu dok je trajao Natječaj, imali pravo aplicirati na Natječaj za stipendiju i potpisali ugovor, a koji su u međuvremenu okončali svoj studij, ukoliko u novom Natječaju pravo sudjelovanja na istom budete zadržali samo za one koji su upisani u tekuću akademsku godinu. 

Troškovi će sigurno nastati kod svih, budući da mnoge potvrde, koje dokazuju stanja i prava koja se moraju ponovo dostaviti, nisu besplatna. Štete i troškovi prisutni su i u drugim oblicima, prije svega zbog raznih odugovlačenja i propuštanja rokova.

Slijedom svega navedenog, od Vas tražimo i očekujemo sljedeće:

Razmotrite mogućnost da umjesto raspisivanja ponovnog Natječaja, u najkraćem roku donesete novu Odluku o dodjeli stipendija na temelju prethodno pristiglih prijava, budući da prethodni Natječaj nije osporen niti u sadržajnom niti u formalnom smislu.

Ako je bilo nepravilnosti u postupanju Vaših službenika, oni se mogu otkloniti i bez ponovnog slanja dokumentacije od strane studenata. Ukoliko smatrate da to nije moguće, onda očekujemo detaljno obrazloženje i u svezi s tim. 

 S poštovanjem, 

 Predsjedništvo Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata