Pretraga

Studenti najavljuju prosvjede zbog novih cijena u menzama: Za poskupljenje menija znali, ali ne i za tjedne limite

A- A+

Cijene u menzama nisu se mijenjale 15 godina, zbog čega je danas na snagu stupio novi MZOS-ov pravilnik o studentskoj prehrani. Iako se već neko vrijeme najavljuju poskupljenja, to jest manja subvencija od strane Ministarstva obrazovanja, studentska populacija diljem zemlje je tek danom uvođenja novih cijena burno reagirala. Zadarski i splitski studenti su najavili prosvjede 10. listopada, a mi smo doznali zbog čega se tek danas javila ‘ogorčena studentska masa’ te kako su nove cijene dočekali zagrebački studenti.

Foto: srednja.hr

Studenti koji su se danas uputili u menzu kako bi nešto prigrizli, na svojim računima su ugledali iznose više od dosadašnjih. Ministarstvo obrazovanja je nakon 15 godina odlučilo povisiti cijene studentske prehrane time što su smanjili dio koji subvencioniraju, no današnjim danom kad je novi pravilnik stupio na snagu javili su se brojni nezadovoljni studenti. Diljem zemlje najavljuju se prosvjedi, a mnogi problem vide u tome što pravilnik nije dobro iskomuniciran. Dok je većina znala za poskupljenje menija, danas su prvi put doznali za porast cijene namirnica izvan menija ili pak uvođenja tjednog limita na svojim X-icama.

Izdvojeni članak

‘Studenti nisu smokve’: Očekuje se niz prosvjeda protiv poskupljenja hrane i smještaja

Studenti u Zadaru i Splitu prosvjeduju 10. listopada

– Dragi studenti, iako se odluka o poskupljenju hrane u menzama donijela prije nekoliko mjeseci, tek ste ju prije dva dana osjetili na svojim džepovima. Tek kad ste ju osjetili na svojim džepovima, došlo vam je do glave da je odluka zaista donesena, tako da tek sad počinjete razmišljati o tome je li se trebalo reagirati i bi li bilo kasno da sad reagirate. Bi li uopće imalo smisla? Biste li uopće reagirali? Možda – ako bi netko drugi sve pokrenuo? Jeste li se obratili svojim Studentskim zborovima? Nama se javljate u inbox sa sličnim upitima i prijedlozima. Mi smo STUDENTI ZA STUDENTE – ako ste VI za, i MI smo ZA PROSVJED! Uz veliku napomenu – sami ‘lajkovi’ ovakvih statusa ne donose ništa! Dakle, pitamo Vas – jeste li za prosvjed 10.10. na kojim biste bili i dušom i (gladnim) tijelom?, objavila je na svom Facebook profilu splitska udruga Studenti za Studente.

Splićani su se pridružili zadarskim studentima koji su zbog pada subvencije MZOS-a sa 75 na 50 posto putem društvenih mreža najavili prosvjed 10. listopada apelirajući na svoje kolege diljem zemlje da im se pridruže u kolekvitnom štrajku.

Prema riječima Ivane, studentice druge godine Filozofskog fakulteta u Splitu, veće cijene u menzama su udar, ne samo na studente, već i na roditelje kojima studiranje djece postaje sve veći ‘uteg’. – Svi koji smatraju da svaka kuna nije bitna očito nije nikada poput mojih roditelja razvlačio prosječnu hrvatsku plaću kroz predugi hrvatski mjesec. Nastave li se poskupljenja sve više mladih će okrenuti leđa studiranju i kakva tada budućnost čeka ovu zemlju?, komentirala je Ivana.

Foto: Novi cjenik u zagrebačkim menzama

Svi se fokusirali na cijene menija, ali su za tjedni limit rijetki čuli

– Studenti su većinom znali za poskupljenje menija, no dobar dio nije znao da će, i u kojem omjeru, skočiti i cijene drugih namirnica koje nisu na menijima. Javnost se uglavnom fokusirala na samo poskupljenje, ali mnogi, pa recimo ni ja, nisu znali da će se limit određivati na tjednoj bazi, a ne na mjesečnoj kako je to sada bilo, izjavio je predstavnik Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti pri Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, Marko Boko.

Izdvojeni članak

Zagrebačkim studentima prekipilo: ‘Nećemo više masnu hranu u menzama, dajte nam i vodu’

Dodao je kako je spomenuta promjena oko limita problematična pogotovo za studente kojima fakultet nije u gradu u kojem imaju stalno prebivalište. Tvrdi da je samo poskupljenje moguće razumijeti s obzirom da se cijene nisu mijenjale 15-ak godina, ali isto tako naglašava da su se sve promjene trebale detaljnije iskomunicirati.

Prema Bokinim riječima, studentske pobune iz niza razloga nažalost nisu uspjele riješiti ni druge stvari važne za studentski standard, kao što je problem školarina i dostupnosti visokog obrzovanja općenito, stoga misli da se nažalost organiziranjem prosvjeda neće uspjeti vratiti stare cijene u menzama, no da to ne mora biti razlog da se ispravnost i održivost posljednjih odluka još jednom ne propita te da se borba za studentska prava i interese ne nastavi.

Izdvojeni članak

Studenti zahvaljujući menzama uštede čak do 50 kuna po obroku


Vlada se najviše boji studentske populacije

Član ZKHS-a tvrdi da su studenti populacija koje se Vlada vjerojatno najviše boji. – Svi znamo tko je započinjao najveće revolucije u svjetskoj, ali i našoj povijesti. Sve može krenuti iz jedne studentske sobe, iz jednog studentskog doma i poprimiti velike razmjere. Ono što je bitno jest da se ti prosvjedi povedu s jasnim argumentima i činjenicama, a ne da bude nekog srljanja odnosno organiziranje prosvjeda iz čistog bijesa, ističe Boras dodajući kako iza studentskog prosvjeda mora stajati vrlo organiziran tim ljudi.

Logičnije je bilo postupno godišnje poskupljenje

Zagrebački student i predstavnik portala esava.info Marko Boras bio je upoznat s nacrtima i Vladinim prijedlozima o poskupljenju studentske prehrane, ali se iznenadio brzinom kojom je ta odluka donesena i implementirana. Na pitanje zašto su studentske pobune krenule tek kada je pravilnik stupio na snagu, istaknuo je kako su pobune bile prisutne, doduše ne tako glasne kao današnje. Vodile su se rasprave i analize oko korekcije cijena u menzama, no sve je to bilo u fazi prijedloga i nacrta, a ne konačne odluke.

– Ispunili su onaj dio koji ide njima u korist, a to je povećanje cijena, no bojim se da ovaj koji bi nama trebao ići u korist (bolja ponuda i kvaliteta hrane) neće biti ispunjen. Ono što se trebalo napraviti prije jest evenutalno postupno dizanje ili spuštanje cijena svake godine, što je logično s obzirom na ekonomska kretanja. Studentski centar je povećanje cijena napravio u najgorem trenutku za sebe, u vrijeme sanacije i otplaćivanja duga, pa se ovo dizanje cijena često dovodi u vezu s punjenjem sanacijskog proračuna iako je to sancijski ravnatelj SC-a demantirao, objašnjava Boras uz napomenu kako se studenti bune s razlogom.