Pretraga

Finalisti Ideje godine u virtualnoj posjeti u Europskoj komisiji

A- A+

Pobjednike srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideje godine i čitatelje portala srednja.hr Europska je komisija ugostila virtualno unatoč epidemiološkoj situaciji. Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica mladima je poručila da pronađu ono u čemu su dobri, a eurozastupnica Sunčana Glavak rekla im je kako moraju biti glasni ako se žele izboriti za svoja prava.

europska komisija

Prijavi se i obiđi Europsku komisiju s nama! | foto: Guillaume Périgois, Unsplash

Kao nagradu za prva tri plasirana tima Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce u organizaciji našeg portala, bila je planirana posjeta sjedištu Europske komisije u Bruxellesu. Zbog epidemioloških razloga to nije bilo moguće izvesti, no ljudi iz Komsije pobrinuli su se i ugostili nas online, kako bi nas upoznali sa svojim radom.

– Kako bi izbjegle nadmetanje i sukob, europske su države 1951. osnovale Europsku zajednicu za ugljen i čelik. Kasnije joj je i pridodana atomska energija, kako bi izbjegli sukobe i na tom području, rekao je Stipe Masnić iz Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove.

Masnić je sudionike virtualnog posjeta upoznao s poviješću, ali i idejom, misijom i vizijom Europske unije. Ispričao je kako Europska unija još od kad je bila Zajednica za ugljen i čelik baštini ideju mira na europskom kontinentu. Objasnio je kako je EU puno investirala u mir pa je stoga dobila i Nobelovu nagradu za mir. Od 1900. nadalje, zahvaljujući njenim naporima, imali smo dva rata na teritoriju Unije. Smatra da bi ljudima iz prošlosti bilo nezamislivo da 75 godina nije bilo rata. Zaključio je da se, širenjem Unije, širi i mir. Sudionike virtualnog posjeta upoznao je i s radom europskih institucija, a posebice Europske komisije.

– Europski parlament predstavlja građane i u njemu se raspravlja o svim temama važnim za građane. Vijeće Europske unije okuplja ministre iz nekog područja i predstavlja glas država članica. Europska komisija, s druge strane, predstavlja glas Europe, istaknuo je Masnić.

Komisija bi, pojašnjava, bila pandan vladi neke države, a sastoji se od povjerenika od kojeg je svakom povjereno jedno područje.Svakog povjerenika je imenovala jedna država, no povjerenici ne predstavljaju svoje države, dapače daju zakletvu da će raditi u interesu Unije, a ne svojih građana. Komisija djeluje kao kolegij i uglavnom odlučuje ne glasanjem nego konsenzusom. U Europskoj komisiji, uz Masnića, radi još oko 30.000 ljudi. On je objasnio i kako njihov rad djeluje na građane. Dao je primjer ukidanja roaminga. Kaže kako on u Bruxellesu koristi hrvatski mobitel jer mu je povoljnije nego da ima belgijski.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Svaki stanovnik Europske unije morao bi znati ovaj podatak, znate li ga vi?

Otkrio je i da Europska komisija jedina u ima pravo predlagati zakone. Postoje područja gdje EU ne može odlučivati. Područja koja regulira nazivamo mandatima, primjerice za trgovinu. Ta je područja EU dobila sporazumima svih članica. Komisija ne može detaljno kontrolirati drže li se članice zakona ili ne, no to radi kroz proračun, čije je sastavljanje i raspolaganje druga uloga Komisije. Pojasnio je i da se Unija financira zajedničkim carinama, kaznama prema velikim kompanijama koje se ne drže zakona, a tek onda dijelom od ‘članarina’ koje uplaćuju države. Velik dio tog novca, EU ulaže u rast novih članica jer joj je cilj stvaranje jednakosti. Treća uloga Komisije je, dodao je, čuvanje sporazuma. Onim članicama koje se ne drže sporazuma, Komisija naplaćuje kazne. Iako formalno ne postoji ženska kvota, otkrio je da nema problema s manjkom žena u radu Komisije.

– Predsjednica Komisije tražila je da kandidati za povjerenike koje predlažu članice budu oba spola pa je izabrala skoro pola muškaraca, a pola žena, rekao je Masnić, pohvalivši Ursulu von der Leyen.

Šuica: Uključite se u oblikovanje europske budućnosti

Srednjoškolcima se obratila i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ujedno i povjerenica za demokraciju i demografiju.

– Razgovor s vama podsjeća me na vremena kada sam prodavala u dubrovačkoj gimnaziji, kazala je na početku.

Mladima je poručila da pronađu ono u čemu su dobri te kazala da će im EU pomoći da se ostvare njihovi potencijali. Pojasnila je da, kao povjerenica za demografiju, radi ‘na punom životnom ciklusu’, odnosno trudi se poboljšati život na svim razinama.

– Činjenica da građani žive dulje oblikuje naš život i utječe na donošenje odluka, ustvrdila je potpredsjednica Komisije te pozvala mlade i da se uključe u nadolazeću  Konferenciju o budućnosti Europe, kako bi sami otkrili što im je potrebno.

Dubravka Šuica / izvor: Facebook

Unija se posvećuje malim poduzetnicima

Dražen Budimir iz Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove predstavio je pristup financijskim sredstvima EU-a za srednja i mala poduzeća.

– Mala i srednja poduzeća su posebno patila za vrijeme ove krize. Novom strategijom Europske komisije predviđen je i oporavak gospodarstva koji mora biti zelen i socijalan, no ne smijemo zaboraviti na važnost digitalizacije, rekao je Budimir.

Dražen Budimir mlade je pozvao na poduzetničku inicijativu | screenshot

Komisija je više od milijardu eura odmah po početku krize usmjerila prema malim i srednjim poduzetnicima, što za oporavak, a što za razvitak inovacija. Također, Unija želi suzbiti neredovita plaćanja koja često idu na štetu malih poduzeća. Rade i na smanjenju birokracije. Budimir je mladima predstavio i Europsku poduzetničku mrežu, koja poduzetnicima omogućuje da ostvare svoje planove. Primjerice, odgovorit će vam na pitanja vezana uz poduzetništvo. Strategijom se predviđa i mreža izaslanika za male i srednje poduzetnike iz svake od država. Europski fond za strateška ulaganja, poznatiji kao Junkerov plan, imao je za cilj potaknuti ulaganja u zemlje članice. Hrvatska je prema ulaganju bila na 15. mjestu.

No, takav je plan bio kompliciran i teško provediv pa je EU to pojednostavila kroz jedinstveni program InvestEU. Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen želi da Europa postane energetski neutralan kontinent do 2050. Stoga će se poticati ulaganja u ta područja. Čak 30 posto projekata mora biti povezano sa zelenim ciljevima.

– Glavni fokus je na zelenoj tranziciji, održivosti i digitalizaciji. Ako imate ideju, ništa nije nemoguće, zaključio je Budimir.

Glavak: Budite glasni!

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak upozorila je da se danas pojavljuje veliki broj dezinformacija, čemu se Unija također suprotstavlja. Kao bivšoj novinarki, dodala je, to  joj je jako važno te se time svakodnevno bavi. Mlade je stoga zamolila da provjerite informacije prije nego što ih dijele. Ispričala je kako se u sklopu svog mandata bavi i s okolišem, zdravljem, ali i drugim temama. Otkrila je i da je pokrenula inicijativu za ukidanje tzv. financijskoga roaminga, naknada za podizanje gotovine na bankomatima u inozemstvu.

Mladima je poručila da budu glasni jer se samo tako mogu izboriti za svoja prava te im savjetovala da nauče kako privući pozornost medija jer se ‘bez medija ponekad ne može doći do izražaja’. Tvrdi da neki put nije dovoljno samo sudjelovati, već treba i pobijediti. Kao veliku priliku za mlade, vidi mogućnost stažiranja u europskim institucijama.

– Što se tiče europskog parlamenta, trenutno imam dvije studentice koje su mi stažistice. Kao pripravnici, upoznate ljude iz cijelog svijeta i naučite kako funkcionira EU. Pripravništvo se plaća, a imaju ga i druge europske institucije. Imate priliku sudjelovati na sastancima, pripremati dokumentaciju i raditi mnoge druge stvari, zaključila je Glavak.

Sunčana Glavak ugostila je pobjednike Ideje godine | screenshot

Osmislili inovativna rješenja

Podsjetimo, Ideju godine ove smo godine održali u online okruženju, a pobjedu je odnio Ramal Salha, učenik Elektrotehničke i prometne škole Osijek. On je pobijedio sa svojim projektom Quillix, aplikaciju za istovremeno gledanje videa s prijateljima.

Drugo mjesto je osvojila ideja iz srednje škole Ludbreg, tim Trio Fantastico koji računa gdje i kako razbiti orah kako bi se sačuvala jezgra i razdvojila od ljuske. Treće mjesto je osvojila ekipa INDIVIDOM iz Gimnazije Velika Gorica koja prilagođava kuće osobama s teškoćama u razvoju.

Sve o natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje.

_______________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Copy link
Powered by Social Snap