Pretraga

[Ideja godine ’20] Često postavljana pitanja

A- A+

Ideja godine poslovno je natjecanje koje se ove godine održava po osmi put u organizaciji portala srednja.hr. Riječ je o prilično drugačijem srednjoškolskom natjecanju jer ne postoji jasna špranca koja vodi do pobjede, već tražimo znanje, inovativnost i dobru prezentaciju projekta. Upravo su počele rane prijave koje će trajati do 12. ožujka. Finale će se održati 2. travnja u prostorima našeg zlatnog partnera Effectusa – Studij financije i pravo.

Često postavljana pitanja o Ideja godine 2021. pročitajte ovdje.

Što je Ideja godine?

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, koje je drugačije od državnih natjecanja iz znanja, jer ne postoji jasna špranca za pobjedu. Tražimo vaše znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije. Želimo vidjeti kako ćete primjenom novih tehnologija stvoriti svoj poslovni uspjeh. Ideja godine 2020. je VIII. izdanje natjecanja.

Tko je organizator?

Organizator projekta Ideja godine je portal srednja.hr

Tko je glavni partner projekta?

Effectus – Studij financije i pravo. Više o njima pročitajte na njihovim stranicama.

Tko su srebrni partneri?

Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj.

Tko su pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2HI Croatia hosteliUBER te Print Studio.

Koliko učenika može biti u timu?

Svaki tim mora imati minimalno jednog člana, a maksimalno tri. Svi moraju biti srednjoškolci/e, a nije nužno da su svi članovi iz iste škole.

Tko može biti mentor?

Mentor može biti samo srednjoškolski profesor ili profesorica. Nije nužno da je iz iste škole od kuda dolazi tim. Tim ne mora imati mentora.

Mogu li se strukovne škole prijaviti?

Više od pola prijava na projekt dolazi iz strukovnih škola, a pobjednici tri izdanja Ideje godine bili su iz strukovnih škola.

Tko su prijašnji pobjednici Ideje godine?

 1. izdanje – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar – I. gimnazija Varaždin – Mentorica Kristina Oršić Manojlović – Projekt Croatian Beaches
 2. izdanje – Ilija Perić – Tehnička škola Ruđer Bošković – Mentor Ilija Korać – Projekt In My Wave
 3. izdanje – Kristijan Žic, Marin Nižić i Slavica Blašković – Prirodoslovna i grafička škola Rijeka – mentor Matija Rubinić- Projekt Trampolin
 4. izdanje – Eva Šimec, Marija Djerdjaj i Denis Cvijanović – Srednja škola Vladimir Gortan Buje – mentorica Dolores Mihelić-Malbašić – Projekt Road Aid Black Box
 5. izdanje – Ante Toni Debelić – Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti – mentorica Alenka Šuljić Petrc – Projekt GrowCity
 6. izdanje – Roko Radanović, Toma Puljak i Dražen Barić, mentorica Marija Rakić Mimica – III. Gimnazija/Elektrotehnička škola, Split – Projekt LiftOFF
 7. izdanje – Duje Štolfa i Antonio Nikolić, mentor Ante Bartulović – III. Gimnazija Split – Projekt SortIT

Važni datumi u tijeku pandemije

5. lipnja do 23:59h – finalne prijave radova

8. lipnja – objava finalista i slanje dodatnih pitanja žirija

15. lipnja do 23:59h – rok za predaju odgovora na pitanja žirija

18. lipnja – proglašenje pobjednika

Što su rane prijave?

Ako pošaljete poslovni plan do trenutka završetka ranih prijava, možete dobiti recenziju od žirija i priliku da popravite projekt do konačnih prijava. U slučaju da ne iskoristite tu priliku, nema nikakvih sankcija.

Gdje mogu vidjeti poslovni plan?

Poslovni plan možete preuzeti ovdje.

Poslovni plan se osim uvoda i uputa za pisanja sastoji od sljedećih poglavlja:

 • Poslovna ideja
 • Tržište prodaje
 • Marketinške aktivnosti
 • Financijski podaci
 • Društveno odgovorno poslovanje

Ideja godine poslovni plan 2020

Koje tehnologije moraju biti prisutne u idejama?

Na projekt Ideja godine primaju se prijave koje u poslovnu ideju imaju uključene novu tehnologiju. Korištenje jedne od novih tehnologija poput interneta je preduvjet ulaska u finale. Novih tehnologija ima puno, primjerice, to je umjetna inteligencija, internet stvari, digitalno proširena stvarnost, roboti, blockchain, virtualna stvarnost, bespilotne letjelice ili 3D ispis. Možete koristiti neku od navedenih, ali to nije nužno. Bilo koja nova tehnologija je dobrodošla!

Kako se prijaviti?

Prijava se šalje ispunjenjem poslovnog plana (Pogledajte pitanje ‘Gdje mogu vidjeti poslovni plan?’) na mail [email protected]

Ima li Ideja godine Facebook stranicu?

Naravno da ima, lajkajte page Ideja godine

Tko dobiva poziv na finale?

Poziv na finale u Zagrebu dobiva 10 najboljih projekata iz cijele Hrvatske. Finale se održava u prostorima Effectusa 2. travnja.

Tko je sve u žiriju?

Članovi žirija predstavnici su naših partnera. Njihova imena ćemo otkriti uskoro.

Koje su nagrade?

Pobjednička ideja, odnosno tim ili pojedinac koji ju je osmislio dobiva daljnje besplatno mentorstvo na projektu i putovanje u Bruxelles.

Novost ove godine je nagrada za prva tri mjesta – naš srebrni partner Europska Komisija – predstavništvo u Hrvatskoj će poslati prve tri ekipe u Bruxelles na studijsko putovanje.

Svi timovi dobivaju smještaj u Zagrebu, prijevoz do finala, obilazak tvrtka koje su prijatelji Ideje godine, mogućnost daljnjeg rada na projektu s mentorima, priznanje za sudjelovanje.

Kako izgleda finale?

Što se događa dan nakon finala?

Za sve sudionike natjecanja koji dođu do finala, a nisu iz Zagreba, osigurali smo smještaj u zagrebačkom HI Croatia hostelu s doručkom. Na dan finala osiguran je ručak i večera za sve sudionike. Dan nakon finala obilazimo tvrtke partnere, a potom se svi sudionici vraćaju doma.

_____________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].