Pretraga

Osmislile sustav za pomoć osobama s invaliditetom pa osvojile treće mjesto na Ideji godine

A- A+

Učenice Karla Barić, Alma Beriša i Klara Zima iz Gimnazije Velika Gorica osvojile su treće mjesto na Ideji godine, srednjoškolskom natjecanju na kojem tražimo najbolju poslovnu ideju. Osmislile su INDIVIDOM, jedinstveni sustav koji osobama s invaliditetom pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u kući.

– Tehnologija je unaprijedila naše živote, a nas je zanimalo kako ona može unaprijediti i živote ljudi s posebnim  potrebama, kažu Karla Barić, Alma Beriša, Klara Zima.

Učenice Gimnazija Velika Gorica uz pomoć mentorice Kristine Lučić osmislile su jedinstveni sustav koji osobama s invaliditetom pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u kući.

Njihovo rješenje svidjelo se i našem žiriju koji su Frane Šesnić, direktor ZICER-a; Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županijaMartina Šarić iz Predstavništva Europske komisije u HrvatskojAljoša Šestanović, profesor s Effectus Visokog učilišta te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr.

Među mnoštvom projekata upravo je INDIVIDOM osvojio treće mjesto.

Detalje njihova projekta pogledajte u videu koji su pripremile za natjecanje.

Kako su došle na ideju, pitali pripremili nagrađene učenice velikogoričke gimnazije.

Kako ste se odlučili prijaviti na Ideju godine?

Profesorica je natjecanje spomenula u razredu. Zvučalo je kao nešto jako zanimljivo i htjele smo se okušati u tome.

Tko je prvi došao na ideju za INDIVIDOM?

Nakon što smo se odlučile prijaviti, imale smo brainstorming i profesorica je predložila ideju o nekakvoj vrsti pametnog doma za osobe sa specijalnim potrebama,  jer smo već nešto radili sa senzorima na nastavi informatike. Nas tri smo odmah prepoznale vrijednost projekta i tako je krenulo.

Morali smo istražiti tržište sličnih rješenja, razne mogućnosti realizacije, kako napisati poslovni plan, i stvarno smo puno naučile.

Kako ste se oformili u tim?

Nas tri zajedno idemo u razred, odlično se slažemo i funkcioniramo kao tim.

Kako ste osmislili ime?

Ime je proizašlo spajanjem riječi individualan i dom.

Imate li kakve poslovne planove? Kako planirate unaprijediti svoj projekt?

Poslovni planovi su pronaći programera koji će odraditi softverski dio projekta te s takvim prototipom konkurirati na Infokupu. Unaprijedit ćemo projekt dodatnim medicinskim spoznajama koje će nam omogućiti da u svoj asortiman uvrstimo još više senzora i uređaja za ljude s najrazličitijim potrebama.

Što ćete nakon škole?

Alma: Sve što želim nakon škole jest putovati te pomagati ljudima.

Što vam znači nagrada na Ideji godine?

To što smo osvojile nagradu jako je motivirajuće i daje nam do znanja da ako nešto želimo ostvariti to trudom možemo i napraviti.

Želite li štogod dodati ili naglasiti?

Za budućnost naše zemlje i svijeta bitne su inovativne ideje i bitno je motivirati mlade da osmisle te ideje i probude svoju kreativnu stranu. Ovakva natjecanja odlična su za to.

Pogledajte kako je izgledalo proglašenje pobjednika:

Sve o natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje.

_______________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].