Pretraga

Ova ekipa učenika iz Omiša prva je dobila nagradu za najbolju prezentaciju na Ideji godine

A- A+

Na ovogodišnjem izdanju Ideje godine ekipa učenika iz Omiša dobila je nagradu za najbolju prezentaciju. Iako ova nagrada nije bila planirana, Albin, Luka i Mihael oduševili su žiri koji im je odlučio dodijeliti posebno priznanje. U intervjuu su nam otkrili kako su stekli tako dobre prezentacijske vještine, ali i što planiraju sa svojom idejom ‘Feel The Look’ kojom žele slijepim i slabovidnim osobama olakšati vizualizaciju njihove frizure kod frizera.

Omiške britve na Ideji godine 2024. | Foto: Stella Ćaleta

Jeste li se ikada zapitali kako slijepe i slabovidne osobe biraju svoju frizuru kada dođu kod frizera? Najčešće to bude ‘šišaj kao i zadnji put’, ‘na nulu pa da nemam problema mjesec dana’ i ‘kako ti misliš da je najbolje’. Kako bi se takvim osobama omogućilo da sami odaberu svoju frizuru, ali i da ju prvenstveno vizualiziraju, grupa učenika iz Omiša je osmislila ideju o personaliziranim 3D modelima glava klijenta na koje bi stavljali različite obrise frizura od prave kose. Svoju su inovaciju predstavili na ovogodišnjem izdanju Ideje godine.

– Mi smo tim Omiške britve, frizeri SŠ ‘Jure Kaštelan’ Omiš i već tri godine volontiramo u Udruzi OSI Agape Omiš. Na ideju smo došli tijekom rada s našim slijepim klijentima. Teško nam je objasniti im koju frizuru planiramo napraviti pa smo osmislili ‘Feel The Look’ koja se temelji na taktilnoj percepciji. Na ovaj će način naši klijenti osjetiti frizuru prije samog šišanja. Na projektu smo radili mjesec dana iako se ideja rodila već prvi put kad smo se sreli sa slijepim klijentima, objasnili su nam Albin, Luka i Mihael.

Učenici dobili posebnu nagradu za najbolju prezentaciju ideje

Zbog svojih prezentacijskih vještina kojima su oduševili žiri dobili su nagradu za najbolju prezentaciju koja je po prvi put dodijeljena na Ideji godine i dodjeljivat će se od sada na svakom finalu. Otkrili su nam kako su uopće usavršili svoj način prezentiranja i što je kod prezentacije najbitnije.

– Jako smo ponosni na našu nagradu za najbolju prezentaciju. Pripremala nas je naša mentorica i nastavnica Elvira Sorić koja nam je dala jasne upute kako izraditi prezentaciju, ali nas je i posebno pripremala za pitch. U četiri dana pitchali smo prezentaciju u tri različita razreda po nekoliko puta, u tim je situacijama mentorica bila nemilosrdna. Znala nas je zaustaviti i vratiti na početak prezentacije, zasmijavala nas je i stvarala distrakcije, ali kao što vidite trening je urodio plodom, ispričali su nam učenici.

Iako nisu pobijedili, svoju ideju gurat će dalje pa čak i na europsko tržište

Iako nisu bili na prva tri mjesta u finalu Ideje godine, dečki iz Omiša planiraju i dalje raditi na svojoj ideji, a cilj im je probiti se i na europsko tržište.

– Sljedeći koraci su predstavljanje ideje u Udrugama slijepih i slabovidnih osoba, ali i potraga za ulagačima. Mislimo da u sustavu nemamo dovoljno izvannastavnih aktivnosti koje potiču poduzetništvo i zato smo sretni što je u našoj školi nastavnica Sorić već tri godine aktivno posvećena poduzetništvu, storytellingu i stvaranju dodatnih vrijednosti unutar svoje izvannastavne aktivnosti i školske zadruge Jablan. Na europsko tržište planiramo se proširiti sudjelovanjem na CosmoProf Worldwide sajmu u Bologni i naravno oglašavanjem na društvenim mrežama, poručila je ekipa iz Omiških britvi.

Kako su učenici iz Omiša prezentirali svoju ideju pogledajte u videu ispod ili na našem YouTube kanalu od 24:50 minute.

Cijelo finale Ideje godine 2024 pogledajte u videu niže.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem