Pretraga

[LiDraNo ’18] Ovo su najbolji školski listovi u državi: Krasi ih besprijekoran dizajn i osjetljiva socijalna tematika

A- A+

Na ovogodišnjoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog izričaja Lidrano predstavljeni su i najbolji srednjoškolski listovi u državi. Ukupno ih je deset, a sve redom krase kreativnost, kritičko mišljenje i ozbiljna socijalna tematika. Neki od njih prvi su puta na smotri, ali su nas već oduševili svojim iskakanjem iz okvira i odmakom od senzacije i skandala koje smo navikli čitati u mainstream tiskovinama.

Stručno povjerenstvo Agencije za odgoj i obrazovanje i ovu je godinu odabralo deset najboljih školskih listova. Među njima su se našli neki otprije poznati, ali bilo je i ‘padobranaca’. No, bez obzira na to što su se po prvi puta našli na smotri, doslovno su nas ostavili bez daha. Redom kako su predstavljeni, najbolje listove čine – Otrovno pero, Franzine, Kult, Mi mladi, Stručak, Cener, Labos, Tabula nova, Lumen i Drugačiji.

Povjerenstvo za školske listove
U ovogodišnjem povjerenstvu, kao i prošle godine, našli su se diplomirani dizajner Marko Baus koji je ocjenjivao prijelom i grafički dizajn listova, Anita Šojat, profesorica hrvatskog jezika te Srećko Listeš, viši savjetnik u AZOO-u. Osim srednjoškolskih, povjerenstvo je ocjenjivalo i osnovnoškolske listove, a na državnu smotru lidrano pozvano ih je čak 15.

OTROVNO PERO: Prošle godine dobili nagradu Jutarnjeg za najbolji školski list

Prvi predstavljeni list u ovoj kategoriji je Otrovno pero Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda. Zanimljivo, ovaj je list prošle godine od Jutarnjeg lista dobio nagradu za najbolji školski list godine. Na ovogodišnjoj je smotri dobio priznanja za interesantan i raznobojan dizajn, a i neke od tema koje su učenici popratili bile su dosta inovativne i ozbiljne. Tema ovog broja je ‘Različito je kul[tura]’, a u samom listu našli su se i zanimljivi tekstovi o državnoj maturi te kaznama za prepisivanje na maturi u nekim drugim državama. Grafički dizajn ovog časopisa u potpunosti je osmislio i proveo u djelo učenik 4. razreda spomenute gimnazije, Ivan Delač.

FRANZINE: Jedini list koji ima i web portal

Franzine je školski list Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice te ujedno i jedini na ovogodišnjoj smotri koji ima svoj news portal. Novinarski je organiziran tako da se na mrežnom portalu nalazi veći broj tekstova, dok u godišnji tiskani broj časopisa ulaze oni najbolji, pomno odabrani od učenika urednika i mentora.

KULT: Padobranac koji je svojim stilom i dizajnom osvojio sve prisutne

Po prvi puta ove godine na Lidranu, Prva riječka hrvatska gimnazija predstavila je svoj školski list Kult. Malog formata, časopis od trenutka kada ga uzmete u ruku odiše jedinstvenim stilom i grafičkim oblikovanjem, a sve to zasluge su učenika 2. razreda spomenute gimnazije, Antonija Erdeljca. Osim što intrigantno izgleda, u listu su se našli neki jako zanimljivi i neobični tekstovi poput onog –  o WC papiru! Taj je tekst, u naletu frustracije tijekom višetjednog bavljenja uredničkim poslom, napisao glavni urednik Kulta, učenik Filip Kočić.

MI MLADI: ‘Ako želite biti nezamjenjivi, morate biti drugačiji’

List Mi mladi III. gimnazije iz Zagreba za svoj je uvodnik izabrao upečatljiv citat poznate dizajnerice i modne ikone Coco Chanel. ‘Ako želite biti nezamjenjivi, morate biti drugačiji’, poručuju tako kroz citat učenici koji su radili na ovom broju. Drugačiji po nečemu zaista jesu, što je primijetilo i povjerenstvo, pohvalivši ih za bogat sadržaj i zanimljiv dizajn.

STRUČAK: Sve mogućnosti i čari strukovnog obrazovanja u jednom listu

Ovo je list jedne od najistaknutijih strukovnih srednjih škola u Hrvatskoj, one Vice Vlatkovića u Zadru. Tematiziraju područje strukovnog obrazovanja predstavljajući iznimne uspjehe učenika škole, nove tehnologije i sve mogućnosti strukovnog obrazovanja. U ovom se broju nalazi i zanimljiv intervju s Goranom Višnjićem, poznatim hrvatskim glumcem.

CENER: Odišu ozbiljnošću tema i novinarskog pristupa

Školski list X. gimnazije Ivan Supek iz Zagreba već na prvi pogled izgleda kao ozbiljan časopis koji bi se bez problema mogao uklopiti među ‘stariju braću’ na kioscima. To su istaknuli i članovi povjerenstva. Jedan dio ovog lista čine tekstovi nastali unutar projekta u kojem Gimnazija sudjeluje, a drugi tematiziraju sport, ovisnost, obrazovanje. Tako su se u ovogodišnjem Ceneru našli intervjui s poznatim skijašem Ivicom Kostelićem i reperom Marinom Ivanovićem Stokom.

LABOS: Školski list koji ruši sve predrasude

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba koja izdaje list Labos ima puno različitih usmjerenja. Uz neka od njih vezuju se snažne predrasude. Upravo te predrasude ekipa učenika odlučila je rušiti, i to sa stilom! Tema broja simboličnog naziva ‘Kozmetičarka, ali najpametnija’ na naslovnoj te zadnjoj strani donosi nogometaša i kozmetičarku u različitim odjevnim kombinacijama, uspješno implicirajući da je moguće biti dobar sportaš, lijep/a i pametan/na.

TABULA NOVA: O mladima i seksualnosti u besprijekorno dizajniranom izdanju

Prema mišljenju stručnog povjerenstva list Tabula nova, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka, najbolje je dizajnirani školski list, ne samo na smotri Lidrano, već i šire. Tako je Baus istaknuo da se Tabula nova bez problema može usporediti i konkurirati ‘starijoj braći’ među časopisima koji izlaze i prodaju se nekoliko desetaka godina. Osim dizajna, izrazito provokativnom temom broja ‘Mladi i seks(ualnost)’ ponudili su niz tekstova o stereotipima, homofobiji, toleranciji i prihvaćanju drugačijih.

LUMEN: ‘Ne postoji obećana zemlja’

Po svojem opsegu najdeblji i najbogatiji među školskim listovima istaknuo se Lumen iz Srednje škole Čakovec. Osim što se može pohvaliti kvantitetom, tematika tekstova koje obrađuju je raznolika i zanimljiva. Temom broja ‘Zemlja putnika’ progovaraju o odlasku mladih iz Hrvatske naglašavajući da ‘ne postoji obećana zemlja’.

DRUGAČIJI: Prvi broj odmah plasiran na državni Lidrano

Prvi broj školskog lista II. gimnazije iz Splita toliko se svidio stručnom povjerenstvu da je plasiran na državnu razinu Lidrana. Tema broja bio je film, a zanimljivo je i da smo među rubrikama koje nudi pronašli i ‘školsku modu’, davno izgubljenu sestricu našeg Modnog kolegija s portala Srednja.hr. Tko zna, možda se nakon ovoga i susretnu.

Učenici i mentori školskih listova na Lidranu 2018.
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr