Pretraga

Drugo najveće sveučilište otvorilo natječaj za Erasmus: Prijave traju još kratko

A- A+

Sveučilište u Splitu otvorilo je natječaj za Erasmus+ razmjenu studenata za sljedeću akademsku godinu. Studenti mogu otići studirati u inozemstvo, a ovisno o odabranoj zemlji, dobivaju i financijsku potporu. Prijave su otvorene do 3. travnja.

Foto: Unsplash

Sveučilište u Splitu objavilo je Erasmus+ natječaj za mobilnost studenata za sljedeću akademsku godinu, 2024./25. Studenti se mogu prijaviti do 3. travnja i tako otići studirati u inozemstvo na partnersku ustanovu koja ima sporazum s matičnim fakultetom.

Najkraće razdoblje za studentsku razmjenu je dva mjeseca, uz napomenu da neka inozemna sveučilišta uvjetuju odlazak na cijeli semestar, što je također i najuobičajenija praksa. Sve mobilnosti mogu se ostvariti od 1. lipnja 2024. do 30. rujna 2025. godine, a na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti svih godina i razina studija, kao i izvanredni studenti uz uvjet da za vrijeme mobilnosti pohađaju redoviti studij u punom vremenu.

Potpora i do 550 eura

Studenti koji odlaze na razmjenu dobivaju i financijsku potporu, ovisno o zemlji u koju odlaze:

 •  za studente koji odlaze u Austriju, Belgiju, Dansku, Finsku, Francusku, Irsku, Island, Italiju, Lihtenštajn, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku ili Švedsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 EUR
 • za studente koji odlaze u Cipar, Češku, Estoniju, Grčku, Latviju, Maltu, Portugal, Slovačku, Sloveniju ili Španjolsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 EUR
 • za studente koji odlaze u Bugarsku, Litvu, Mađarsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju ili Tursku mjesečni iznos potpore iznosit će 500 EUR

Studenti ostvaruju pravo i na doprinos za putne troškove od mjesta boravišta do mjesta u kojem se provodi studijska mobilnost i natrag. Putna udaljenost izračunava se na temelju kalkulatorom određene zračne udaljenosti između polazišta i destinacije u jednom smjeru, a doprinos trošku se odnosi na dvosmjerno putovanje. Više o tome provjerite na ovoj poveznici.

Kao što to i inače biva, studenti koji koriste zeleni način putovanja (npr. vlak, brod) mogu primiti dodatni financijski poticaj za pojedinačnu potporu za povratno putovanje, ako se za putovanje u oba smjera koristi zeleni način putovanja.

– U trenutku sklapanja ugovora o dodjeli financijske potpore za Erasmus+ studij sa Sveučilištem u Splitu, definirat će se financiranje zelenog načina putovanja te će studenti biti obaviješteni o dokaznoj dokumentaciji koju trebaju priložiti u svrhu dokazivanja ovog tipa putovanja, objašnjavaju sa Sveučilišta.

Izdvojeni članak
studentica hoda po cesti

Studentica podijelila svoja iskustva s Erasmusa: ‘Poput ovisnosti je, kada se upustiš u avanturu, teško je prestati’

Potrebna natječajna dokumentacija

Studenti Sveučilišta u Splitu prijavljuju se na Erasmus putem ovog prijavnog obrasca u kojem se prilaže sljedeća natječajna dokumentacija.

 • Životopis na engleskom jeziku
 • Prijepis dosadašnjih ocjena i ostvarenih ECTS bodova sa svih razina studija
 • Pismo motivacije na engleskom jeziku
 • Dokaz o znanju stranog jezika
 • Dodatne potvrde koje se ocjenjuju prema dodatnim kriterijima sastavnice
 • Izjava uz prijavu za dodatnu potporu za studente s manje mogućnosti (za one koji se prijavljuju za dodatnu potporu)
 • Prijavna dokumentacija za dodatnu potporu za studente s manje mogućnosti
 • Izjava o članovima zajedničkog kućanstva (za dodatnu potporu)
 • Privola za objavu i slanje podataka

Uz online prijavu, svu natječajnu dokumentaciju potrebno je također donijeti osobno ili poslati preporučenom poštom na adresu – Sveučilište u Splitu, Odjel za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju, Sinjska 2, 3. kat, 21000 Split s naznakom za Natječaj za mobilnost studenata u svrhu studija u okviru programa Erasmus+ u akademskoj godini 2024./2025.

U nastavku prilažemo dokumente s dodatnim informacijama.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem