Pretraga

Studentica podijelila svoja iskustva s Erasmusa: ‘Poput ovisnosti je, kada se upustiš u avanturu, teško je prestati’

A- A+

Alumna Sveučilišta u Dubrovniku Nika Limov se još tijekom studija odlučila upustiti u Erasmus avanturu koju je ponovila i nakon što je diplomirala. U nastavku donosimo njenu priču i iskustva iz Španjolske, u kojima otkriva zašto je Erasmus putovanje koje mijenja život.

putovanje_discover EU

ilustracija: Unsplash

Napustiti svoju zemlju i uputiti se u nepoznato, s tek nekoliko kofera i hrpom nade – to je bio početak mog Erasmus putovanja u listopadu 2022. godine.

Španjolska je bila moja odabrana destinacija, što sam odlučila bez previše razmišljanja. Još od trećeg razreda srednje škole, kada sam počela učiti španjolski jezik, sanjala sam o ovom trenutku. Taj san nije blijedio ni tijekom mojih sveučilišnih dana.

Međutim, nije bilo sve tako jednostavno. Nažalost, pandemija koja je zahvatila svijet poremetila je moje planove za Erasmus boravak, koji su se ostvarili tek nakon što sam diplomirala.

Ali je li to zaista bila loša stvar? Iskreno, ne! Jer činjenica da je ova avantura započela tek nakon što sam diplomirala dala mi je vremena za zrelije razmišljanje i pripremu za ono što me čeka. Nije mi trebalo puno vremena ni da se prijavim za praksu u Španjolskoj. Moje odredište bio je mali španjolski gradić Torrevieja, a rad u restoranima moj zadatak. To je bilo nešto što sam jedva čekala, iako je izlazak iz zone komfora uvijek izazovan.

Nika Limov, alumna Sveučilišta u Dubrovniku | Foto: privatna arhiva

Dopustila sam si da me nosi struja novih iskustava i da se otvorim za sve što mi je Erasmus period mogao ponuditi. Kroz svakodnevne izazove sam se upoznavala s novom kulturom, jezikom i načinom života. U svibnju 2023. godine je bilo vrijeme za rastanak s hrpom iskustava, bogatstvom novih prijateljstava, te je uslijedila tuga zbog odlaska.

Ali priča se ovdje ipak nastavlja. Nakon ljeta posvećenog diplomskom radu, došao je red na još jednu Erasmus avanturu. Ovaj put odredište je bila Barcelona. Gradska vreva, živahna atmosfera i mirisi Mediterana dočekali su me raširenih ruku. U ovom gradu, doslovno sve odiše studentima. Svaki dan bio je poput otvorenog poglavlja u knjizi avantura – izlasci, druženja, izleti… Upoznavanje novih ljudi je jednostavno tako prirodno i predivno. Barcelona nije mirna ni u jednom trenutku i to je upravo ono što ju čini tako posebnom.

Foto: privatna arhiva

Najuzbudljiviji dio ove priče bio je odlazak u Maroko s dvije nove prijateljice. Odluka da istražimo Maroko bila je spontana i puna uzbuđenja. Putovanje u nepoznato, susret s novom kulturom, jahanje deva u pustinji, zalasci sunca, noćenje pod zvijezdama. Bilo je to nezaboravno iskustvo koje ćemo pamtiti cijeli život.

Zajedno smo otkrile čaroliju Maroka, upijajući svaki trenutak kao spužve. Iako smo se poznavale tek nekoliko dana, ta je avantura povezala naše duše i stvorila trajna prijateljstva. Divljenje prirodnim ljepotama, dijeljenje smijeha i tajnih želja, sve je to oblikovalo našu pustolovinu. Sada, dok putujemo prema Marakešu u kombiju s ostalim putnicima, pišem o tim nevjerojatnim trenucima koje dijelim sa svojim novim prijateljicama. Osjećam se kao da sam uronila u potpuno drugačiji svijet, s nevjerojatnim prizorima pustinje i divljine oko nas. Ova Erasmus avantura, u trenutku dok tipkam ove retke, obogaćuje moj život na način koji nisam ni mogla zamisliti.

Foto: privatna arhiva

Kada bih morala opisati Erasmus iskustvo u jednoj rečenici, rekla bih da je poput ovisnosti – jednom kada se upustiš u tu avanturu, teško je zaustaviti se. Erasmus ti otvara vrata nevjerojatnih iskustava, neprocjenjivih prijateljstava i neprestanog otkrivanja novih svjetova.

Velika se prednost krije i u jezičnim vještinama koje steknete kada ste okruženi ljudima koji govore strani jezik. Moram priznati da je moja razina španjolskog jezika drastično porasla otkako sam na Erasmusu. To je putovanje koje te definitivno transformira, oblikuje i ostavlja neizbrisiv trag.

Kroz Erasmus sam naučila da je život pun izazova, ali i mogućnosti. Naučila sam da je važno biti otvorenog uma i spreman prihvatiti sve što život donosi. Ova iskustva su mi donijela nevjerojatan rast i razvoj, kako osobni tako i profesionalni. Iako se moje Erasmus avanture privode kraju, znam da će mi ova iskustva ostati urezana u pamćenju zauvijek. Erasmus nije samo godina u inozemstvu – to je putovanje koje mijenja život.

Anegdota o ‘džeparošima’

Zanimljivo je kako se priče o džeparošima u Barceloni često prepričavaju turistima kao dio gradskih legendi. No moje iskustvo dodaje jednu potpuno drugačiju notu toj temi – jednu priču punu nevjerojatne slučajnosti i dobrote među strancima. Bila sam u Barceloni s cimericom, odlučile smo istražiti grad, a kako smo većinom vikendom odlazile izvan centra grada, ovoga puta smo posjetile Sitges, lijepi gradić južno od Barcelone. Nakon toga, odlučile smo posjetiti park koji je bio poznat po svom ogromnom labirintu. I gle čuda, upravo smo se u njemu i izgubile! Činilo se kao da smo zalutale u neki filmski set, tražeći izlaz, ali bezuspješno.

Kad smo napokon pronašle put van, prišle su nam dvije djevojke i upitale nas pričamo li engleski, na što smo potvrdno odgovorile.  Tada su nam rekle da su pronašle mobitel i pitale jesmo li možda mi izgubile jedan. Ja sam brzo provjerila svoju torbicu i shvatila da mobitela nema… Na trenutak me uhvatila potpuna zapanjenost! Djevojke su mi pružile mobitel i onda smo se sve tri zagrlile. Riječima nisam mogla opisati koliko sam im bila zahvalna!

Bilo je to iznimno pozitivno iskustvo, pogotovo u gradu poznatom po džeparošima. No, taj trenutak mi je pokazao kako u srcu Barcelone ima pregršt dobrote i spremnosti da se pomogne strancima, čak i u trenucima kada se najmanje nadate. To je ono što čini grad poput Barcelone tako posebnim – mješavina izazova i nevjerojatnih trenutaka koje možete doživjeti kad se najmanje nadate.

Više fotografija s Nikinih putovanja pogledajte u galeriji ispod.