Pretraga

Europski izbori kod nas su u nedjelju, ali u ovoj zemlji glasanje je krenulo već danas

A- A+

Europski izbori u Hrvatskoj će se održati u nedjelju 9. lipnja. Hrvatska bira 12 zastupnika, a sve skupa je kandidirano 300 kandidata na 25 lista. Službeno, izbori traju od 6. do 9. lipnja pa će tako nizozemska na biralištima biti već ovog četvrtka. No, Estonija će imati otvoreno glasanje ne samo kroz sva četiri dana, već cijeli ovaj tjedan, počevši od danas. Ova baltička zemlja jedina ima elektroničko glasanje, a birači svoje glasove elektroničkim putem već mogu dati. Dok Hrvatska u jednom danu bira 12 zastupnika, Estonija će se kroz ovaj tjedan odlučiti za njih sedam.

Tallinn, glavni grad Estonije. Foto: Pixabay (Ilustracija)

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj su zakazani 9. lipnja, odnosno ove nedjelje. Podsjetimo, Iz Hrvatske se za jednu od 12 fotelja u Bruxellesu i Strasbourgu imati izbor od 25 izbornih lista. Ovi izbori su vrlo važni zato što Sabor usvoji 60 do 80 posto zakona koji se donesu na europskoj razini.

Različite zemlje, različiti datumi

Dok će Hrvatska glasati 9. lipnja, sami izbori će na području Europske unije trajati od 6. do 9. lipnja. Iako su pravila za odabir 720 zastupnika prilično slična u svakoj EU zemlji, sitne razlike, poput dobne granice za glasanje, ipak postoje. Pa tako i različite zemlje imaju različite datume otvaranja birališta.

Brojni se zasigurno pitaju zašto je tomu tako, ali konkretnog odgovora ustvari nema. U pravilu je to povezano s tradicijom svake zemlje. Kao što je dobro znano, u Hrvatskoj se tradicionalno glasa nedjeljom te je glasanje na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u srijedu bilo veliko iznenađenje većini građana. No, kada je riječ o Europskim izborima, hrvatski birači će na birališta izaći 9. lipnja, odnosno u nedjelju, kako to u Hrvatskoj najčešće biva.

Taj trend vrijedi ustvari u većini europskih zemalja. Većina država će glasati 9. lipnja. Iznimke su Nizozemska koja će glasati 6. lipnja, Irska koja glasa 7. lipnja. K tome, Slovačka, Malta i Latvija će glasati 8. lipnja.

Kod nekih država, glasanje će trajati i dva dana. Ranije ove godine, Euronews je istaknuo i da će dvije države, Portugal i Malta, omogućiti ranije glasanje na EU izborima. Portugal se otvaranjem birališta prije službenog dana izbora 9. lipnja, nada povećati izlaznost nakon slabe zainteresiranosti 2019. godine. U slučaju Malte, kojoj izborni dan pada na subotu, 8. lipnja, ranije glasanje će moći obaviti građani koji će dan izbora provesti u inozemstvu ili bolnici.

Datumi Europskih izbora u različitim zemljama članicama. Foto: Srednja.hr

Estonija izvan okvira: Krenuli s glasanjem već danas

Dok zemlje poput Italije i Češke imaju glasanje koje traje dva dana, posebno je zanimljivo vidjeti slučaj Estonije. U ovoj će zemlji će glasanje trajati sva tri dana od 6. do 9. lipnja, ali čak i ranije. Vjerovali ili ne, glasanje u Estoniji će službeno početi ustvari već 3. lipnja, odnosno danas. Estonija će novom sazivu Europskog parlamenta doprinijeti sa sedam zastupnika.

Izdvojeni članak

VIDEO: Na prekretnici smo i bitno je čuti mlade: ‘Probleme koje imamo danas smo imali i prije 50 godina’

Naime, u Estoniji birači imaju nekoliko opcija za glasanje. Kako je pojasnio tamošnjim građanima njihov javni medijski servis Eesti Rahvusringhääling (ERR), građani u Estoniji imaju dvije opcije glasanja. Mogu ići klasično, izlaskom na biralište, ali tu je također i elektroničko glasanje. Upravo elektroničko glasanje kreće već 3. lipnja, od 9 ujutro, te će bez prestanka trajati sve do 20 sati, 8. lipnja. Potom se 9. lipnja otvaraju i birališta gdje će oni koji nisu glasali elektronički moći glasati od 9 do 20 sati. Tog dana se više neće moći glasati elektronski, ali glasači koji su se ranije prijavili, moći će glasati od kuće gdje će pričekati dostavu glasačke kutije na kućni prag.

Pored toga, Estonci će moći glasati unaprijed na biralištima 7. i 8. lipnja od podneva do osam sati. U istim danima neki će moći opet glasati kod svojih kuća, od 9 ujutro do 8 navečer. U Estoniji će od 3. do 6. lipnja također biti otvorena birališta i u kaznionicama, bolnicama i domovima za stare i nemoćne, u razdoblju od devet ujutro do osam navečer.

Iako i neke druge EU zemlje imaju opciju elektroničkog glasanja na svojim domaćim izborima, Euronews je još u siječnju ove godine istaknuo da jedino Estonija omogućuje elektroničko glasanja na izborima za Europski parlament. Sve u svemu, nije ni čudo da je Estonija cijenjena kao jedna od najuspješnijih demokracija post-sovjetskog prostora.

Hoćete li izaći na izbore za Europski parlament 9. lipnja?


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem