Pretraga

Hrvatski znanstvenici osmislili kako potaknuti mlade na karijere u znanosti, evo što će sve raditi

A- A+

Znanstvenici s vodećih sveučilišta u Hrvatskoj pokrenuli su projekt ICSE Science Factory s ciljem jačanja znanstvenog obrazovanja unutar Europske unije. Ovaj projekt okuplja partnere iz više zemalja s fokusom na povezivanje škola, lokalnih zajednica i poduzeća. Profesorica Željka Milin Šipuš istaknula je važnost lokalnih aktivnosti za poticanje znanstvenog interesa, dok docent Matija Bašić poziva nove sudionike da podrže STEM obrazovanje mladih.

foto: PMF Zagreb

U cilju jačanja znanstvenog obrazovanja i podizanja razine znanstvene pismenosti građana unutar Europske unije, znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Hrvatskog matematičkog društva pokrenuli su projekt ICSE Science Factory. Ovaj inovativni projekt, financiran od strane Europske unije kroz program Obzor (Horizon), okuplja partnere iz Hrvatske, Njemačke, Portugala, Turske i Cipra s ciljem povezivanja škola, lokalnih zajednica i poduzeća.

‘U fokusu ovog projekta je njegovanje cjeloživotnog znanstvenog obrazovanja za sve građane’

Glavna ideja projekta je stvaranje platforme koja će integrirati škole, fakultete, pružatelje neformalnog obrazovanja, poduzeća i članove lokalnih zajednica i uprava kako bi se otvorile škole prema zajednici. Ovaj koncept otvorenog obrazovanja ima za cilj povezivanje različitih sudionika društva u zajedničkoj misiji poboljšanja STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanja.

– U fokusu ovog projekta je njegovanje cjeloživotnog znanstvenog obrazovanja za sve građane. Učenje se odvija na lokalnoj razini kroz aktivnosti koje demonstriraju važnost znanosti u suočavanju s izazovima iz stvarnog života i čine učenje jače povezano s iskustvom pojedinca. Krajem 2023. godine započeli smo s provođenjem projektnih aktivnosti, te smo proveli prve lokalne skupove kojima je cilj povezivanje različitih dionika te razmjena znanja i ideja, rekla je Željka Milin Šipuš, profesorica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
računalo, kompjuter, laptop, tipkovnica

ChatGPT piše zadaće učenicima i seminare studentima: ‘Vrijeme je da se promijeni način testiranja’

‘Očekujemo povećanje broja škola uključenih u aktivnosti projekta’

Matija Bašić, također s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, istaknuo je kako je u ovu platformu službeno uključeno devet škola, sedam organizacija i uprava, te sedam poduzeća s područja Zagreba, Samobora, Svete Nedelje, Čakovca i Dugog otoka.

– U nadolazećem periodu očekujemo povećanje broja škola uključenih u aktivnosti projekta, ali također pozivamo poduzeća ili pojedince koji se bave STEM-om, a žele sudjelovati u stvaranju kvalitetnih prilika za STEM obrazovanje mladih, da se uključe u projekt, nadodao je Bašić istaknuvši kako u ovakvom konceptu svoje mjesto imaju svi članovi zajednice koji se prepoznaju u društveno-korisnom djelovanju i žele podržati obrazovanje mladih, rekao je Bašić.

Projektne aktivnosti, koje uključuju znanstvene radionice, interaktivne susrete znanstvenika i učenika te lokalne skupove, imaju za cilj potaknuti mlade na karijere u znanosti, a sve informacije o projektu i budućim aktivnostima mogu se pronaći na ovoj poveznici.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem