Pretraga

ChatGPT piše zadaće učenicima i seminare studentima: ‘Vrijeme je da se promijeni način testiranja’

A- A+

Učenici i studenti za domaće zadaće, referate, seminare, pa čak nekada i za diplomske radove u posljednje vrijeme često koriste umjetnu inteligenciju, odnosno ChatGPT. Na taj si način ‘olakšaju’ posao, a nastavnici muku muče se prepoznavanjem je li neki rad napisala osoba ili AI. O tome kako se umjetna inteligencija ipak može iskoristiti u dobre svrhe i u školama, pričali smo s našim gostom u podcastu, Matijom Pajasom. Mišljenja je da se nastavnici i sami moraju educirati o ChatGPT-u i takvim alatima kako bi onda učenicima objasnili kako ga mogu koristiti da naprave bolje radove, a ne da umjetna inteligencija to radi umjesto njih.

računalo, kompjuter, laptop, tipkovnica

Foto: Unsplash

Danas je pisanje domaće zadaće ili seminarskih radova postao posao ChatGPT-a. Učenici i studenti koriste umjetnu inteligenciju kako bi si olakšali svoje školske i akademske obaveze, a nedvojbeno je da je takav način ‘olakšavanja posla’ etički upitan. No, takve je tekstove koje je napisala umjetna inteligencija, pogotovo ako se malo dorade, teško prepoznati pa se postavlja pitanje ima li smisla davati zadatke koji se rade izvan škole ili fakulteta.

I dok se stvar čini poprilično crnom, naš gost u podcastu ‘AI i izborni sustav’ Matija Pajas, inženjer strojnog učenja i data scientist, rekao je kako na ChatGPT i umjetnu inteligenciju gleda kao na pojavu kalkulatora. Objasnio je i kako bi se nastavnici trebali postaviti u ovoj situaciji i kako je ipak moguće AI u školi iskoristiti za dobre stvari.

– Klinci to sigurno koriste za referate i slično, ali ako ih ti ne učiš kako se to koristiti, da oni naprave bolji referat, a ne da si samo olakšaju posao, moraš ih jednostavno inspirirati kako da budu bolji. Samo je novi izazov kako to napraviti uz postojeće alate. Mislim, kad je došao kalkulator, promijenili su se načini testiranja matematike. Sad je došao ChatGPT i mislim da je vrijeme da se opet promijene načini testiranja znanja, tako da se zaobiđu te stvari. Mislim da je edukacija tu dosta važna jer će nas procesi natjerati da oštrimo svoje vještine zapravo, poručio je Pajas.

Cijeli podcast možete pogledati u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.