Pretraga

Jesu li mladi bitni za politiku? Naši pratitelji kažu da jesu, ali postoje granice

A- A+

Za vrijeme našeg posjeta Splitu smo, osim obilazaka škola i menzi, organizirali i debatu za studente i srednjoškolce. Tema: politika, Europska unija, izbori i mladi. Neka od pitanja s debate smo postavili i našim pratiteljima na Instagramu u obliku anketa, a zaključak je da su mladi bitni za politiku, ali ne i dok su premladi.

Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Prošli smo tjedan proveli u Splitu i u srijedu u poslijepodnevnim satima na Šperunu organizirali dvije debate. U jednoj su sudjelovali studenti, a u drugoj srednjoškolci. Debatiralo se o nadolazećim EU izborima, političkim kampanjama i ulozi koju u izborima i politici imaju mladi.

Izdvojeni članak
europski izbori 2024.

Pred nama su europski izbori 2024.: Ovo su najvažniji datumi

Naša debata nije bila ograničena samo na sudionike koji su s nama fizički bili na Šperunu: dva smo vrlo bitna pitanja postavili i našim pratiteljima na Instagramu u obliku anketa na story. Pitali smo ih mislie li da su mladi bitni za EU izbore i Europsku uniju te treba li dobnu granicu za glasanje spustiti na 16 godina?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srednja.hr (@srednja_hr)

Čak 87 posto naših pratitelja (428 glasova) misli da mladi jesu bitni za EU izbore i Europsku uniju, ali njih 83 posto (600 glasova) smatra da granicu za glasanje ipak ne treba spustiti na 16 godina. Podsjećamo, u čak pet zemalja u EU se glasati može već sa 16 ili 17 godina. Pa dok kod nas to nije slučaj, zanimljivo je čuti što upravo oni kojih bi se takva odluka ticala misle. A naše ankete kažu da smatraju da jesu bitni, ali i da je punoljetnost dobra granica za trenutak u kojem se odluke mladih direktno odražavaju na političku situaciju u EU.

Argumente debatanata donosimo uskoro, a do tada pogledajte isječke u našem vlogu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.
EU emblem